Vuelta: Roglic a célegyenesben előzte meg Evenepoelt, s megnyerte a szakaszt

Vágólapra másolva!
2023.09.02. 17:52
null
Primoz Roglic a legjobbkor gyújtotta be a rakétákat (Fotó: Getty Images)
A szlovén Primoz Roglic nyerte a spanyol országúti kerékpáros-körverseny (Vuelta a Espana) nyolcadik szakaszát, az összetettet jumbós csapattársa, az amerikai Sepp Kuss vezeti.

Dénia és Xorret de Catí között 165 kilométert tett meg szombaton a mezőny. Nagyobb csoport tekert el a főmezőnytől, majd sokáig egy négyfős csapat haladt az élen, őket követte a 16-17 kerekesből álló üldözőboly. A peloton, benne az összetettben esélyesekkel, harminc kilométerrel a cél előtt már csak bő kér percre volt az elöl haladóktól, majd fokozatosan dolgozta le a hátrányát. A befutó előtt volt egy első kategóriás hegy, melynek tetejéig átrendeződött a sorrend.

Nyolcfős boly érkezett meg elsőként, többek között Rogliccsal, Kuss-szal, a dán Jonas Vingegaard-ral és a belga Remco Evenepoellal. Következett egy rövidebb lejtő, a végén pedig megint kapaszkodni kellett, s a hajrában Roglic megelőzte Evenepoelt, harmadikként pedig a spanyol Juan Ayuso ért célba. Kuss hetedik lett két másodperc hátránnyal, ezzel átvette a vezetést a jócskán lemaradó Martineztől.

Valter a 28. helyen tekert a célba, összesítésben pedig maradt a 24.

„Volt egy tervünk, azt maximálisan végre is hajtottuk, de nem volt olyan könnyű, mint kívülről tűnt. Legalábbis nekem nem. Nagyon nehéz napom volt, brutálisan mentünk– értékelt az M4 Sport helyszíni stábjának az időfutamban és mezőnyversenyben is magyar bajnok Valter. – Nagyon nagy szökés ment el egy nagyon nehéz hegyen, amit amúgy mindenki ismer. Onnantól muszáj volt gyorsan menni nekünk is, mert szerettünk volna nyerni ma. Tudtuk, hogy Primoznak gyönyörű ez a mai nap, neki lett megrajzolva gyakorlatilag. Imádja az ilyen befutókat, és Jonasnak is nagyon jó. Úgyhogy tényleg igyekeztünk kontrollálni a versenyt, de ez nem volt egyszerű, mert nagyon-nagyon nyomták elöl, nagyon hittek benne.”

A magyar kerekes szerint talán kicsit lassabban is mehettek volna, mert már az utolsó emelkedő alján utolérték a szökevényeket, ám ezt nem lehetett előre látni.

„Nekem szerencsére nem volt feladatom az üldözésben. Picit szeles is volt a nap, folyamatosan dombos, sík menet alig volt benne, úgyhogy gyakorlatilag a mezőnyben is majdnem annyit kellett nyomni, mint elöl. Én eszméletlenül elfáradtam. Örülök, hogy a végén azt a feladatot, ami rám lett szabva, az utolsó hegynek az elején, el tudtam végezni.”

Arra a felvetésre, hogy amikor ő diktálta a tempót, többen leszakadtak, úgy reagált: „jó érzés tizedelni a mezőnyt, jó érzés, hogy van egy feladatom, jó érzés, hogy van egy csapat körülöttem”.

 


 

KERÉKPÁR
VUELTA A ESPANA

8. szakasz, Dénia–Xorret de Catí, 165 km
1. Primoz Roglic (szlovén, Jumbo-Visma) 4:13:52 óra
2. Remco Evenepoel (holland, Soudal Quick-Step) a. i.
3. Juan Ayuso (spanyol,UAE Team Emirates) a. i.
...28. Valter Attila (Jumbo-Visma) +3:05 perc hátrány

Összetettben
1. Sepp Kuss (amerikai, Jumbo-Visma) 30:51:06 óea
2. Marc Soler (spanyol, UAE Team Emirates) +43 másodperc hátrány
3. Lenny Martinez (francia, Groupama-FDJ) +1:00 perc h.
...24. Valter Attila (Jumbo-Visma) +9:19 p h.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik