Vuelta: Valterék a 11. helyen zárták a csapatidőfutamot

Vágólapra másolva!
2023.08.26. 21:11
null
Valter Attiláék gyakorlatilag sötétben tekertek a szakadó esőben a barcelonai utcákon (Fotó: AFP)
A Jumbo-Visma Valter Attilával – a Tour de France-győztes Jonas Vingegaard defektje miatt időt veszítve – 11. lett a Vuelta a Espana országúti kerékpáros körverseny nyitányát jelentő barcelonai csapatidőfutamon, amelyen a DSM-Firmenich diadalmaskodott, fél másodperccel megelőzve a Movistart.

A csapatok közül az elmúlt napokban – a közösségi média tanúsága szerint – többen az F1-es Spanyol Nagydíjnak is otthont adó barcelonai autóversenypályán gyakorolták a versenynaptárban csak ritkán helyet kapó csapatidőfutamot. A 14.8 kilométeres távnak négyperces különbséggel vágtak neki az olimpiai kikötőből a sorok. A technikás, 18 darab 90 fokos kanyart tartalmazó útvonal érintette a katalán főváros több emblematikus helyszínét, eltekertek például a Sagrada Família templom előtt is.

A Jumbo-Visma nyolc versenyzőjéből négy, köztük Valter Attila is tagja volt a tíz nappal korábban a burgosi körverseny csapatidőfutamát megnyerő sornak. A nagy esélyesek közül a háromszoros győztes, idén a Giro d'Italián diadalmaskodó szlovén Primoz Roglicot és a Tour de France legutóbbi két kiírásának bajnokát, a dán Jonas Vingegaard-t soraiban tudó holland csapat röviddel 20 óra után, már sötétben kezdte meg az etapot, utána még három istálló rajtolt el, utolsóként a Soudal-Quick-Step a címvédő és friss időfutam-világbajnok belga Remco Evenepoellal.

Az egyre fokozódó eső miatt nedves, csúszós aszfalton óvatosan tempóztak a sorok, az Arkéa Samsicból a cél előtti utolsó kanyarkombinációban kerültek földre versenyzők, az Alpecin-Deceunincket két esés szedte darabokra, az Ineos Grenadiersnél pedig korán esett, megsérült és fel is adta a viadalt a belga Laurens De Plus, míg a Jayco-AlUlából a hajrában a tavalyi Tour de Hongrie-n győztes ír Edward Dunbar került földre.

A másodikként elrajtolt DSM-Firmenich jó időt és 50.743 kilométer/órás átlagot tekerve diadalmaskodott, a piros trikót az elsőként beérkező, U23-as időfutam-világbajnok Lorenzo Milesi veheti fel, az utolsók között elinduló Movistar már sötétben mindössze 55 századmásodperccel maradt le az első helyről.

Valterék a biztonságra törekedve, 32 másodperces hátránnyal a 11. helyen értek be.

„Nem kockáztattunk, van még három hetünk a versenyből, de azért elég gyorsan haladtunk. Vingegaard defektet kapott, meg kellett várnunk, mert őt azért be akartuk hozni, és ez végül sikerült is. Úgyhogy alapjában véve boldogok lehetünk. Mindenki láthatta, hogy milyen sötét volt, a sisakon lévő plexi is becsillant, bent voltunk a házak között, a utcai közvilágítás sem segített, szóval nagyon nehezek voltak a látási viszonyok, és így ez azért egy kicsit veszélyes volt” – mondta a Eurosportnak a szakasz után Valter Attila.

Az összetett esélyesek csapatai közül az Ineos Grenadiers 20, az UAE 37, míg a Soudal-Quick-Step 6 másodpercet kapott

Vasárnap a Mataró és Barcelona közötti 182 kilométeres táv megtétele vár a mezőnyre.

A 78. Vuelta a Espana szeptember 17-én Madridban zárul.

VUELTA A ESPANA
1. szakasz, Barcelona, 14.8 km, csapatidőfutam

1. DSM-Firmenich 17:30 perc
2. Movistar 0.55 másodperc hátrány
3. EF Education-EasyPost 6 mp h.
...11. Jumbo-Visma (Valter Attila) 32 mp h.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik