Vuelta: Kaden Groves nyerte meg az első mezőnyhajrát

Vágólapra másolva!
2023.08.29. 17:44
null
Groves (balra) nagyot sprintelve győzött (Fotó: AFP)
A spanyol országúti kerékpáros-körverseny 4., Andorra la Vella és Tarragona közötti 184.6 km-es szakasza végén 4 kilométerrel a cél előtt nagy bukás ritkította meg a sprintereket, de így is mezőnyhajrá döntött. A sprintet Kaden Groves nyerte meg Sebastian Molano és Edward Theuns előtt, Valter Attila tíz másodperc hátránnyal a 47. helyen ért be, összetettben pedig nyolc helyet javított.

 

A rajt után alig két kilométerrel máris meglógott három versenyző – a hegyi trikóban tekerő, de azt az összetett éllovas Remco Evenepoeltól kikölcsönző Eduardo Sepúlveda, Ander Okamika és David González –, és úgy festett, hagyja is őket meglépni a mezőny, de két és fél percnél nagyobb előnyt nem tudtak kiépíteni.

A legnagyobb egyetértésben a peloton szép komótosan elkezdte fogyasztani a különbséget, s 63 kilométerrel a vége előtt, az első kategorizált emelkedő, a 9.4 kilométer hosszú, átlagban 3.7 százalékos meredekségű, harmadik kategóriába sorolt Alto de Belltall lábánál csupán egy perc volt a szökevények fórja, amely a hegy tetejére is megmaradt. A hegyi tetején Sepúlveda haladt át elsőként, ezzel alanyi jogon is biztosította magának a kék pöttyös trikót.

A lejtmenetben fél perc alá csökkent az előny, kérdés volt, hogy a Coll de Lilla szintén 3. kategóriájú 4.5 kilométer hosszú, 5.5 százalékos átlagos meredekségű hegy tetejére is Sepúlveda ér-e fel elsőnek. Végül a mezőny megkegyelmezett az argentinnak, így az övé lett a második hegy is, a mezőny az újabb lejtmenetben beérte az élen állókat, majd elkezdte felépíteni a hajrát – miután a szökevény Okamika megnyerte a mezőnyhajrát 19 kilométerrel a cél előtt.

A Jumbo-Visma vonatának felépítésében Valter Attila is nagy szerepet vállalt (egyébként viszonylag eseménytelen napot töltött a mezőny egyetlen magyar résztvevője a bolyban), s 6.5 kilométerrel a cél előtt feladatát elvégezve visszacsorgott az élről.

Néggyel a vége előtt aztán beütött a krach...

Óriási tempó mellett egy szűkebb részen tucatnyian összeakadtak, Bryan Croquard és Santiago Buitrago a földön maradt, Valter kimaradt a bukásból. A sprintet aztán több derékszögű kanyar vezette fel – az egyikben még ketten nekicsúsztak a kordonnak. Sebastian Molano hosszú hajrát nyitott, ám Kaden Groves jobban bírta, és az utolsó néhány méteren megelőzte a kolumbiait, így pedig az idei Giro után immár a Vueltán is nyert egy szakaszt.

Valter Attila a 47. helyen ért célba, 10 másodperc hátrányt begyűjtve, összetettben viszont így is nyolc helyet tudott javítani, momentán a huszonhatodik.

Valter: Elég komoly pozícióharc lett
„Nagyon könnyű volt az első két-három óra, alacsony pulzusszámmal és teljesítménnyel mentünk, végig hátszélben hömpölyögtünk lefelé Andorrából. Az utolsó 40-50 kilométeren viszont nagyon rákapcsoltunk, pedig nem is volt veszélyes szökés, csak mindenki elöl akart lenni” – kezdte értékelését az M4 Sport helyszíni stábjának az időfutamban és mezőnyversenyben is magyar bajnok Valter.
„Elég komoly pozícióharc lett, ebből igyekeztem kivenni a részemet, hosszú ideig elöl tudtam lenni, de amikor Filippo Ganna, egy nyolcvankilós pálya és időfutam világbajnok megy melletted, akkor nehéz sokáig lépést tartani vele. De azért sikerült megoldani a csapatnak, mivel Jonas Vingegaard, Primoz Roglic és Sepp Kuss is elöl érkezett meg”.
Valter holland csapattársa bukásáról annyit mondott, hogy Wilco Kelderman jól van. Mint hozzátette, az ilyen napok erről szólnak, mindenki csak szeretné túlélni bukás nélkül.
„Tavaly nem tudtam ezt a munkát elvégezni. De most már tudom, hogy kell csinálni, mert nem csak az erőn múlik. Másrészt azért erősödtem is” – mondta saját feladatával kapcsolatban Valter, aki úgy érezte most kezdődött el igazán a Vuelta a Espana.
(MTI)

KERÉKPÁR
VUELTA A ESPANA

4. SZAKASZ (Andorra la Vella–Tarragona, 185 km)
1. Kaden Groves (ausztrál, Alpecin Deceunick) 4:05:41 óra
2. Sebastian Molano (kolumbiai, UAE) azonos idővel
3. Edward Theuns (belga, Lidl-Trek) a. i.
...47. Valter Attila (Jumbo-Visma) 10 mp hátrány
AZ ÖSSZETETT ÉLCSOPORTJA

1. Remco Evenepoel (belga, Soudal Quick-Step) 12:48:58 óra
2. Enric Mas (spanyol, Movistar) 5 mp h.
3. Lenny Martinez (francia, Groupama-FDJ) 11 mp h.
...26. Valter 2:17 p h.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik