Vuelta: Jumbo-parádé után Kussé a szakasz, Roglicék „beérték” Evenepoelt – videó

Vágólapra másolva!
2023.08.31. 17:38
null
Sepp Kussé (sárgában) a szakasz, Valter Attila (pirosban, jobbra) nagy erőket mozgósítva segített csapattársain (Fotó: Getty Images)
Kiváló 6. szakaszt ment a Jumbo-Visma a háromhetes spanyol kerékpáros-körverseny, a Vuelta a Espana hegyi befutós etapján. A 183.5 kilométeres távon viszonylag korán meglógott egy nagy létszámú szökevénycsoport Valter Attilával, aki az utolsó tíz kilométeren belül, már a hegyen lemaradt, hogy Primoz Roglicot és Jonas Vingegaard-t segítse. Előbbi 11, utóbbi öt másodpercre csökkentette hátrányát a belga Remco Evenepoelhoz képest, az összetett élére pedig a Groupama-FDJ-t erősítő francia Lenny Martinez állt.

Hegyi befutós, 183.5 kilométeres várt a mezőnyre a Vuelta a Espana 6. szakaszán.

Nagyjából 30 kilométer és az első komolyabb emelkedő utáni lejtőt követően egy szép számú, 40 fős élcsoport lógott meg a főmezőnytől, a szökevények között volt a Jumbo Visma négy versenyzője, Valter Attila, Sepp Kuss, Jan Tratnik és Dylan van Baarle is, a szakasz három favoritja közül azonban Remco Evenepoel (Soudal-Quickstep), Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma) és Primoz Roglic sem volt a mezőny elején.

Bár a szökevények létszáma valamelyest hullámzott, a táv közel felénél, aztán harmadánál is több mint hat perc volt az előnyük a pelotonhoz képest, 40 kilométerrel a cél előtt viszont egyre jobban szétszakadt a szökevények csoportja is.


Az utolsó 20 kilométeren, még a hegymenet előtt is több mint három perc volt a szökevények előnye, a csoportot pedig főként Tratnik vezette, 17 kilométerrel a vége előtt viszont a magyar is feljött mellé.

A 10.9 kilométer hosszú, 878 méteres szintkülönbségű hegyi befutó előtt is közel három és fél perc volt a már csak húszfős szökevénycsoport előnye, Valter viszont nehezen tudta tartani a lépést az élmenőkkel.

Az utolsó kilométereken többen is próbáltak meglógni a szökevényektől, a movistaros Einer Rubio 23 másodperces előnyben is volt, de Lenny Martinez, Romain Bardet és Sepp Kuss is próbálta tartani vele a lépést, miközben a lemaradó főmezőnyből Roglic robbantott (akihez hátrahúzódott segíteni Valter) az utolsó három kilométeren belül, míg az összetettet vezető Evenepoel láthatóan kezdett fáradni.

Valter hihetetlen energiákat mozgósítva támogatta Roglicot és Vingegaard-t, ám kevesebb mint 900 méterrel a cél előtt teljesen elkészült az erejével, a szlovén erre félperces előnyt épített ki Evenepoellal szemben.

A szakaszt viszonylag nagy fölénnyel nyerte meg a Jumbo-Visma amerikai kerékpárosa, Sepp Kuss, aki után 26 másodperccel érkezett az összetettben a vezetést átvevő Lenny Martinez a második helyen. Roglic két perc 52 másodperc hátránnyal ért célba, ám 31 másodpercet vert Evenepoelra, amivel 11 másodpercre csökkentette hátrányát vele szemben.

A hetedik, pénteki szakaszon eleinte lejtős, 201 kilométeres sík szakasz vár a mezőnyre Utiel és Oliva között.



KERÉKPÁR
VUELTA A ESPANA
6. SZAKASZ, LA VALL D'UIXÓ–PICO DEL BUITRE (183.5 km, hegyi befutó)

1. Sepp Kuss (amerikai, Jumbo-Visma) 4:27.29 óra
2. Lenny Martinez (francia, Groupama-FDJ) +26 mp h.
3. Romain Bardet (francia, DSM-Firmenich) +31 mp h.
…29. Valter Attila (Jumbo-Visma) +4:38 p h.

AZ ÖSSZETETT ÉLCSOPORTJA
1. (piros trikóban) Lenny Martinez 21:40:35 óra
2. Sepp Kuss +8 mp h.
3. Marc Soler (spanyol, UAE Emirates) +51 mp h.

A GYORSASÁGI PONTVERSENY ÁLLÁSA
1. (zöld trikóban) Kaden Groves (ausztrál, Alpecin-Deceuninck) 122 pont
2. Vendrame (olasz, AG2R Citroën) 62
3. Soler 52

A HEGYI PONTVERSENY ÁLLÁSA
1. (pöttyös trikóban) Eduardo Sepúlveda (argentin, Lotto Dstny) 21
2. Kuss 10
3. Evenepoel (belga, Soudal-QuickStep) 10

A 25 ÉVEN ALULIAK VERSENYÉNEK ÁLLÁSA
1. Martinez 21:40:35
2. (fehér trikóban) Evenepoel 2:47 p h.
3. Ayuso (spanyol, UAE Emirates) 3:06 p h.

A CSAPATVERSENY ÁLLÁSA
1. Bahrain-Victorious 64:31:40
2. Jumbo-Visma 3 mp h.
3. UAE Emirates 1:15 p h.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik