Vuelta: Evenepoel nyerte meg az első hegyi etapot, ő is vezet

Vágólapra másolva!
2023.08.28. 18:04
null
Evenepoel gratulált magának, aztán nagyot esett (Fotó: AFP)
A Spanyolországban zajló országúti kerékpáros-körverseny, a Vuelta a Espana 3. szakaszát, a hegyi befutóval végződő 158.5 kilométeres távot a tavalyi világbajnok, Remco Evenepoel nyerte meg a kétszeres Tour-győztes Jonas Vingegaard és Juan Ayuso előtt.

Az első órában a folyamatos támadások ellenére sem tudott kialakulni stabil szökés, majd viszont egy hattagú csoport sikerrel járt, s később még öten fel is tudtak ugrani hozzájuk. A szökevények legnagyobb előnye jó öt perc volt, aztán a mezőny szép fokozatosan elkezdte ledolgozni a hátrányt, főleg az Ineos, a Soudal Quick-Step és a Jumbo Vissma irányításával.

A szakasz „fénypontjához” már Andorrában ért el a mezőny: az 1980 méter magas Coll d'Ordino csúcsára tekertek fel, ahova Eduardo Sepúlveda ért fel elsőként, s átvette a hegyi trikót (még jó 20 kilométer volt utána a célig). A hegyre haladva a 11 fős szökés felbomlott, közben a mezőny is vészesen közeledett az élen haladókra. A lejtmenetben aztán az ekkor már jó ideje virtuális éllovas Leonardo Kämna, valamint Damiano Caruso lépett meg az eredeti szökevények közül, s az utolsó 8.3 kilométeres, 7.7 százalékos emelkedőn Kämna otthagyta az olaszt is.

A főmezőny viszont ekkor már a sokadik ritmusváltáson is túlesett, az UAE diktálta a tempót, s már nem volt ott az esélyesek csoportjával például a korábbi Tour de France-győztes Geraint Thomas, de vele nagyjából egy időben szakadt le a Jumbónál nagyot dolgozó Valter Attila is. Az utolsó három kilométeren belül ugyan még próbálkozott Juan Ayuso, Sepp Kuss és Marc Soler is, befogták Kämnát is, így a nagy esélyesek együtt érkeztek az utolsó pár száz méterre, s akik közül a belga világbajnok Remco Evenepoel támadására nem volt igazán ellenszer, mindenkit lehajrázott. A második a Tour-győztes Jonas Vingegaard, harmadik Ayuso lett, aki mögött a háromszoros Vuelta-bajnok Primoz Roglic érkezett célba. Ezzel Evenepoel nemcsak a szakaszt nyerte meg, hanem az összetettben is az élre állt, öt másodperccel vezet a spanyol Enric Mas előtt.

Valter 1:41 perces hátránnyal a 32. helyen érkezett meg, a összetettben a 34. helyet foglalja el.

A nap pillanatát csak a cél után láthattuk, amikor a győztes Evenepoel nekiütközött egy segítőnek, nagyot esett, s felszakadt a szemöldöke – de a verseny folytatásában ez aligha akadályozza.

EVENEPOEL BUKÁSA


Kedden az Andorra la Vella és Tarragona közötti 185 kilométeres táv vár a mezőnyre.

ORSZÁGÚTI KERÉKPÁR
LA VUELTA A ESPANA
3. SZAKASZ, SÚRIA–ARINSAL (158.5 km, hegyi befutó)

1. Remco Evenepoel (belga, Soudal Quick-Step) 4:15:39 óra
2. Jonas Vingegaard (dán, Jumbo-Visma) 1 mp h.
3. Juan Ayuso (spanyol, UAE) azonos idővel
...32. Valter Attila (Jumbo-Visma) 1:41 p h.
AZ ÖSSZETETT ÉLCSOPORTJA
1. Evenepoel 8:43:11 óra
2. Enric Mas (spanyol, Movistar) 5 mp h.
3. Lenny Martinez (francia, Groupama-FDJ) 11 mp h.
...34. Valter 2:17 p h.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik