Vuelta: Andreas Kron megnyerte a második szakaszt

Vágólapra másolva!
2023.08.27. 18:09
null
(Fotó: Getty Images)
A Vuelta a Espana országúti kerékpáros-körverseny 2. szakaszát (Mataró–Barcelona) Andreas Kron nyerte meg.

Nem ért véget az ítéletidő a szombati nyitó nappal, vasárnap is esőben kellett tekerni a mezőnynek Mataró és Barcelona között a Spanyol körversenyen. A 181 kilométeres táv domborzatából kifolyólag ideálisnak tűnt a szökevények számára, és volt is életképes szökés. A szervezők viszont egy fokkal proaktívabbak voltak mint az első szakasz során, merthogy a nap elején meghozták azt a döntést, hogy az eső miatt mindenki azonos időt kap a nap végén, ezen túl csak a bónusz másodpercekért küzdöttek a versenyzők a befutónál. A szökést viszont végig kontroll alatt tartotta a főmezőny, nem is lett belőle hazaérés, annyit viszont profitált a 22 éves Andrea Piccolo, hogy a legaktívabb versenyzőként a bónuszmásodperceknek köszönhetően ő viselheti a piros trikót hétfőn.

A vége a neutralizálás miatt így csak a kisebb csapatokról szólt, hiszen az esélyeseknek nem volt értelme kockáztatni semmit. A főmezőnyből Andreas Kron volt az, aki a legmerészebb taktikával rukkolt ki, jól támadott a Castell de Montjuic-en, így a Lotto bringása nyerte a Vuelta második etapját. A mezőny magyar tagja, Valter Attila is az esélyesek csoportjával, nyugodt körülmények között, beszélgetve ért célba.

„Ez egy kinti sport, eshet az eső, de a Tour de Hongrie-n egész jól meg tudták oldani, amikor hasonló helyzet állt elő. Nyilván a városnak nem jó, Budapestnek sem volt jó, de a versenyzők értékelték a gesztust” – utalt az M4 Sport helyszíni stábjának az időfutamban és mezőnyversenyben is magyar bajnok Valter a májusi magyar körverseny fővárosi záróetapjára, amelyen ugyancsak eső miatt az eredeti táv felére rövidített szakaszt tekertek le lassú tempóban, az összetett eredmény nem változott és a szakaszgyőzelemért sem harcoltak a sprinterek. „Itt eléggé nehéz volt elérni bármit is a rendezők részéről, annyit sikerült, hogy ezt a brutális körpályát nem kellett élesben teljesíteni.”

Valter hozzátette, előtte 22 kilométer alatt 39 körforgalmat szeltek át szűk, kacskaringós utcákon, a vizes úton a piros-fehér zebrák felfestései csúszósak voltak.

„Hogy úgy mondjam, a seggen csúszás melegágya. Volt is nem kevés esés” – emelte ki a 25 esztendős Valter, aki elárulta, a végén csapattársával, a holland Robert Gesinkkel azon gondolkoztak, a mezőny fele eleshetett-e az etapon.

Kérdésre válaszolva kitért rá, hogy tudomása szerint Roglic rendben van a bukása után, ám igazából a verseny után derülnek ki a dolgok. Miután ő maga a Tour de France-címvédő dán Jonas Vingegaard társaságában elöl tekert, így csak hallotta egymás után a bukásokat, hátrébb kemény lehetett a mezőny sűrűjében.

Azt is megemlítette ugyanakkor, hogy ilyen helyzetben nehéz jó megoldást találni, mikor „egy barcelonányi ember” szeretné látni a versenyt.

Hétfőn jöhet az első hegyi befutó két első kategóriás emelkedővel – előbb a Coll d'Ordino (17.5 km, 4.9 százalék átlagmeredekség), majd a végén az Arnisal (8.2 km, 7.8 százalék) szakítja majd szét a mezőnyt.

78. VUELTA A ESPANA
2. szakasz (Mataró–Barcelona, 181.8 km):1. Andreas Kron (dán, Lotto Dstny), 2. Groves (ausztrál, Alpecin-Deceuninck), 3. Vendrame (olasz, AG2R Citroën), ...73. Valter Attila (Jumbo-Visma)
Az összetett állása:1. (piros trikóban) Andrea Piccolo (olasz, EF Education-EasyPost) 4:27:23 óra, 2. Romo (spanyol, Astana Qazaqstan) 11 másodperc hátrány ...58. Valter 45 mp h.
A gyorsasági pontverseny állása:1. (zöld trikóban) Andreas Kron 30 pont, 2. Groves 25, 3. Vendrame 22
A hegyi pontverseny állása:1. (pöttyös trikóban) Matteo Sobrero (olasz, Jayco AlUla) 6, 2. Romo 6, 3. Kron 3
A 25 éven aluliak versenyének állása:1. Piccolo 4:27:23, 2. (fehér trikóban) Romo 11 mp h.
Következik:
3. szakasz (Súria–Arinsal,158.5 km)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik