Kerékpár: Célom, hogy a világ egyik legjobb segítője legyek – Valter Attila

MTI/B. D. K.MTI/B. D. K.
Vágólapra másolva!
2023.08.21. 11:25
null
Valter Attila indul a Vueltán (Fotó: Getty Images)
Valter Attila célja, hogy a világ egyik legjobb segítője legyen, és a szombaton kezdődő Vuelta a Espana országúti kerékpáros körversenyen győzelemhez segítse csapatát, a Jumbo-Vismát.

 

A magyar bajnok Valter Attila hétfői közleményében jelezte: az első dolog, ami eszébe jutott a vasárnapi kerethirdetés kapcsán, hogy óriási megtiszteltetés egy ilyen sorral indulni az első Vueltáján.

„Hálás vagyok mindazért a csapatomnak, amit értem tettek idén és hogy megszavazták nekem a bizalmat egy ilyen fontos versenyen. Idén a Girót és a Tourt is megnyertük, így teher nélkül érkezünk majd az első szakaszra, Barcelonába. Hihetetlen, hogy tagja lehetek egy olyan alakulatnak, amelynek esélye lehet megnyerni mind a három háromhetest egy éven belül” – fogalmazott.

Hozzátette: „a célom az idei Vueltán, hogy a világ egyik legjobb segítője legyek a Jumbo két kapitányának, hegyen, völgyön és mindenhol. Készen állok mentálisan és fizikailag is karrierem eddigi legnagyobb kihívására!”

A holland csapat azzal a céllal vág neki a szeptember 17-én záruló viadalnak, hogy egy naptári évben megnyerje mind a három háromhetes körversenyt, ez korábban még egyik istállónak sem sikerült. A Giro d'Italián a szlovén Primoz Roglic, a Tour de France-on a dán Jonas Vingegaard nyert, ezúttal ők ketten együtt lesznek a csapat kapitányai: Roglic 2019 és 2021 között sorozatban háromszor megnyerte a spanyol körversenyt – az idei Giro előtt –, Vingegaard pedig kétszeres Tour-győztesként várja a barcelonai rajtot.

„Egyértelműen úgy vágnak neki a versenynek, hogy győzzön a jobb. Ugyanazt a segítséget fogják kapni a csapattól, ezért nincs bennük harag a másik irányába. Illetve azt is tudják, hogy óriási dolog a Vueltán nyerni, így mindketten a győzelemre hajtanak, de ezt nem úgy fogják elérni, hogy egymás ellen versenyeznek. Ki fogjuk használni a csapat erejét” – mondta az M1 aktuális csatorna megkeresésére Valter, aki azt is elárulta, hogy várhatóan féltávnál fog kirajzolódni, hogy melyiküknek van nagyobb esélye, és afelé fog „eltolódni” a csapat. Ennek ellenére elmondása szerint az is előfordulhat, hogy a hajráig mindketten ott lesznek az élmezőnyben, és ha ez bekövetkezik, akkor viszont nehéz dolga lesz az istállónak.

A segítőik között lesz Valter mellett az amerikai Sepp Kuss, a holland Dylan van Baarle, Wilco Kelderman és Robert Gesink, illetve a szlovén Jan Tratnik.

A 25 éves, mezőnyversenyben és időfutamban egyformán magyar bajnok Valter pályafutása negyedik Grand Tour-versenyére készül: a Girón 2020-ban, 2021-ben és 2022-ben indult, két éve három napig viselte az összetett éllovasát illető rózsaszín trikót is, tavaly pedig közel állt a szakaszgyőzelemhez azzal, hogy negyedik lett szökésből a 19. etapon.

„Ha van bennem egy szakaszgyőzelem, akkor azt hosszú távon többszörösen is vissza fogom kapni, de nem fogok a csapat utasítása ellen, saját kútfőre megpróbálni okos dolgokat, szökéseket vagy esetleg szakaszgyőzelmet” – hangsúlyozta a magyar bringás, majd hozzátette, a segítői feladat, amelyet rábíztak, hatalmas lépés lehet a karrierjében.

A Vuelta mezőnyében második magyar versenyzőként lesz ott: Bodrogi László 2004-ben, 2006-ban és 2007-ben szerepelt a spanyolországi viadalon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik