Tour: Pogacar nyerte meg az utolsó előtti szakaszt

Vágólapra másolva!
2023.07.22. 17:17
null
A szlovén klasszis nyerte meg az utolsó előtti szakaszt (Fotó: Getty Images)
A kétszeres győztes szlovén Tadej Pogacar nyerte meg a Tour de France kerékpáros-körverseny utolsó előtti, 20., Belfort és La Markstein között rendezett 133.5 kilométeres szakaszát.

 

Az utolsó hegyi etap várt a 110. Tour de France mezőnyére szombaton a 20. szakaszon, a végén két első kategóriás emelkedővel. És annak ellenére, hogy az összetett eldőlt már napokkal ezelőtt, bőven szolgáltatott eseményeket, színt, izgalmakat. Először is a 33 éves hazai francia közönségkedvenc, Thibault Pinot révén, ő ment ugyanis el a nap szökésével, majd vállalkozó kedvű társait is ott tudta hagyni, de az utolsó emelkedőn, a Col du Platzerwaselen nem bírta a tempót a mögötte érkezőkkel.

Akik nem voltak mások, mint Jonas Vingegaard és Tadej Pogacar. Az összetett első két helyezettje olyat csatázott, mintha csak a második hét elején járnánk, és minden másodpercnek jelentősége lenne, ám ez a hét és fél perces különbség miatt már nem volt aktuális. A remek Tourt futó Felix Gall is velük tudott tartani, célja pedig nem lehetett más, mint megszerezni második szakaszgyőzelmét a francia háromhetesen, miután a 17. szakaszon, vagyis a királyetapon ő volt a legjobb.

A szombat másik fontos kérdése a szakaszgyőztes kiléte mellett az összetett dobogó körül lebegett, hiszen Carlos Rodríguez papíron még behozható hátránnyal kezdte a szakaszt az UAE bringásához, Adam Yateshez képest. A spanyol azonban finom szólva sem fogott ki jó napot, hatalmasat bukott a szakasz derekán egy kanyarban – Sepp Kuss pedig átesett az Ineos bringásán, így ő is látványos sérüléseket szenvedett –, s az már csak az ő küzdeni akarását jelzi, hogy nyakig véresen, afféle háborús sebesültre hajazó kinézettel ment végig.

Yates viszont testvérével, Simonnal eredt a Platzerwaselen a Pogacar, Vingegaard, Gall alkotta trió után, és öt kilométerrel a vége előtt be is hozták a lemaradást, így öt tagúvá vált az élen tekerő boly. A körülmények miatt Pogacar tűnt a favoritnak, egyrészt azért, mert sík aszfaltcsík vezetett a célba, a csoportból pedig ő volt a legjobb sprinter, másrészt pedig Adam Yates személyében volt csapattársa, aki felvezesse neki a vágtát. Vingegaard-t viszont fűtötte a versenyszellem, nem hagyta annyiban, megpróbálta meglepni a szlovént egy korai indulással, de a kétszeres győztes Pogacar számított a támadásra, így le tudta reagálni, ezzel pedig övé az utolsó hegyi nap a 2023-as Touron.

Giulio Ciccone számára is fontos volt a 20. szakasz, hiszen a pöttyös trikó megnyeréséért szállt nyeregbe – az olasz sikerrel járt, így minden trikónak megvan a gazdája 2023-ban.

ORSZÁGÚTI KERÉKPÁR
110. TOUR DE FRANCE
20. szakasz (Belfort–Le Markstein Fellering, 133.5 km):
1. Tadej Pogacar (szlovén, UAE Emirates) 3:27:18 óra, 2. Gall (osztrák, AG2R Citroën) azonos idővel, 3. Vingegaard (dán, Jumbo-Visma) a. i.
Az összetett állása:
1. (sárga trikóban) Jonas Vingegaard 79:16:38 óra, 2. Tadej Pogacar (szlovén, UAE) 7:29 p h., 3. Adam Yates (brit, UAE) 10:56 p h.
A gyorsasági pontverseny állása:
1. (zöld trikóban) Jasper Philipsen (belga, Alpecin-Deceuninck) 377 pont, 2. Mads Pedersen (dán, Lidl-Trek) 258, 3. Bryan Coquard (francia, Cofidis) 188
A hegyi pontverseny állása:
1. (pöttyös trikóban) Giulio Ciccione (olasz, Lidl-Trek) 105, 2. Gall 92, 3. Vingegaard 89
A 25 éven aluliak versenyének állása:
1. (fehér trikóban) Pogacar 79:24:07, 2. C. Rodríguez (spanyol, Ineos Grenadiers) 5:28 p h., 3. Gall 8:40 p h.
A csapatverseny állása:
1. Jumbo-Visma 238:31:02, 3. UAE Emirates 13:49 p h., 3. Ineos Grenadiers 27:38 p h.
Következik: 21., utolsó szakasz (Saint-Quentin-en-Yvelines–Paris, 115.1 km)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik