A két etalon – Czipó Ádám jegyzete

CZIPÓ ÁDÁMCZIPÓ ÁDÁM
Vágólapra másolva!
2023.07.08. 23:03

Még talán néhány hónapja sem tűnt realitásnak az az állapot, amelyben jelenleg a magyar kerékpársport van. Mert egyrészt van egy férfi versenyzőnk a világ legjobb istállójában, abban, amelyik évről évre a Tour de France-győzelmet célozza meg, ehhez pedig minden adva van. De elég, ha csak a neveket soroljuk – Jonas Vingegaard, Wout van Aert, Primoz Roglic, Sepp Kuss és Valter Attila. Mindezt ráadásul 24 évesen, sőt, a holland csapat közel sem afféle vízhordóként fektetett Valterbe.

A női szakág szintén talált magának egy gyöngyszemet Vas Blanka személyében, és az ő esetében is az idei az áttörés éve. Ráadásul az SD Worx is az elithez tartozik, de a 21 éves bringás útja jóval összetettebb Valterénál. Merthogy több hangszeren játszik, így hegyi- és terepkerékpárban is, előbbiben 2021-ben a tokiói játékokon minden idők legjobb magyar helyezését elérve negyedik lett. A terepszezon miatt ráadásul lényegesen rövidebb pihenője volt, mint a csak országúton versenyző társainak, 2023-ra viszont kimondva is a legnépszerűbb szak­ágra fektette a hangsúlyt.

Bejött – már a szezont is kifejezetten biztató eredményekkel kezdte Spanyolországban, aztán jött a sprint- és szakaszgyőzelem a Svájci körön, amely óriási teljesítmény, de legyünk őszinték, a csapattársak érdemei mellett sem szabad szó nélkül elmenni. Ezúttal viszont tisztán önerőből, tökéletes ritmusérzékről – és nagyon erős lábakról – tanúbizonyságot téve bizonyult egy fokozattal gyorsabbnak mindenkinél, így számunkra egészen biztosan színt vitt az Annemiek van Vleuten által unalomba taszított Giro d'Italiába.

A jövő fényes, legalábbis Valter és Vas számára, ahhoz viszont, hogy ezt a magyar bringás szcéna egészére is el lehessen mondani, a minőség mellé mennyiséget is kell rendelni. Mert az nincs rendben, hogy tíz indulója van a női országos bajnokságnak, sőt, a férfiaknál is csak 22-en érnek célba...

Egy biztos, a hazai országúti kerékpározásban a példaképek megvannak, és még lesznek is a következő jó néhány évben, a kérdés csak annyi, mit hozunk ki ebből…

A Nemzeti Sport munkatársainak további véleménycikkeit itt olvashatja!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik