Kerékpár: Jakobsen nagy sprinttel nyerte a Tirreno második szakaszát

M. B.M. B.
Vágólapra másolva!
2023.03.07. 16:32
null
Jakobsen (balra, fehérben) félkeréknyi előnnyel győzött (Fotó: Getty Images)
A holland Fabio Jakobsen nyert a Tirreno–Adriatico országúti kerékpáros-körverseny második szakaszán, miután a mezőnyhajrával záruló etap végén az utolsó métereken leelőzte Jasper Phillipsent. A versenyen részt vevő két magyar bringás közül Fetter Erik a mezőnnyel, Valter Attila 1:45 perc hátránnyal ért célba, összetettben továbbra is Filippo Ganna vezet.

A verseny elején öten tudtak elszakadni a mezőnytől, több mint háromperces előnyt építettek ki, ami az idő előrehaladtával fogyni kezdett. A nap egyik főszereplője Stefano Gandin (Corratec) volt, aki a Tirreno–Adriatico első hegyi hajráját megnyerve kiérdemelte a legjobb hegyi menőnek járó zöld trikót, majd a sprintszakasznál is elsőként futott be. Az olasz ezután visszahúzódott a mezőnybe, így az utolsó 60 kilométerre már csak Mirco Maestri (EOLO-Kometa), Alessandro Iacchi (Corratec) és Roland Thalmann (Tudor) maradt életben a szökevénycsoportból.

A szökevények (Fotó: Getty Images)
A szökevények (Fotó: Getty Images)

Ettől eltekintve nagyjából izgalommentesen zajlott a nap, Valter Attila és Fetter Erik is a mezőnyben utazott, s végül a várakozásoknak megfelelően mezőnyhajrá döntött. Úgy 20 kilométerrel a vége előtt beérték a szökevényeket, elkezdtek összeállni a sprintereket felvezető vonatok: az Intermarché, az Alpecin, az Arkea, a Quick-Step és a Bahrein is felbukkant a mezőny élén.

Szűk négy kilométerrel a vége előtt kisebb bukás borzolta a kedélyeket a mezőny végén – Fetter és Valter is könnyedén kikerülte a földre kerülő két versenyzőt.

A sprintre viszont nem akadt újabb bukás, és a nagy hajrá végén az utolsó métereken a remek felvezetést kapó quick-stepes Fabio Jakobsen nagyszerűen bújt ki Jesper Philipsen mögül, néhány centivel megelőzve az idén még nyeretlen belga sprintert – megszerezve karrierje 40. szakaszgyőzelmét.

ÖSSZEFOGLALÓ

Fetter Erik a mezőnnyel azonos idővel 117.-ként ért célba, Valter Attila pedig a 155. helyen futott be 1 perc 45 másodperc hátránnyal, míg összetettben továbbra is Filippo Ganna vezet.

ORSZÁGÚTI KERÉKPÁR
TIRRENO–ADRIATICO, 2. SZAKASZ (Camaiora–Follonica, 210 km)
1. Fabio Jakobsen (holland, Quick-Step) 5:06:33
2. Jasper Philipsen (belga, Alpecin-Deceunick) azonos idővel
3. Fernando Gaviria (kolumbiai, Movistar) a. i.
...117. Fetter Erik (EOLO-Kometa) a. i.
...155. Valter Attila (Jumbo-Visma) 1:45 perc hátrány

ÖSSZETETT
1. Filippo Ganna (olasz, INEOS) 5:19:01
2. Lennard Känma (német, Bora-hansgrohe) 28 mp h.
3. Magnus Sheffield (brit, INEOS) 31 mp h.
...53. Fetter Erik (EOLO-Kometa) 1:20 p h.
...153. Valter Attila (Jumbo-Visma) 3:30 p h.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik