Kerékpár: a Tirreno hatodik szakaszát is Roglic nyerte meg

N. R.N. R.
Vágólapra másolva!
2023.03.11. 17:59
null
Roglic (középen) megtartotta a kék trikót (Fotó: Getty Images)
A negyedik, majd az ötödik szakasz után a hatodik etapon is Valter Attila csapattársa, a háromszoros Vuelta-győztes szlovén klasszis Primoz Roglic győzött a Tirreno–Adriatico körversenyen, ezzel tovább növelte előnyét az összetettben. Valter Attila a 46. helyen futott be, Fetter Erik a 134. helyen ért célba.

Az idei Tirreno–Adriatico utolsó komoly emelkedőkkel tarkított szakasza volt a szombati, amelyen Primoz Roglic ismét győzelmet aratott, s ezzel ő lett a verseny történetében a harmadik olyan kerékpáros, aki három egymást követő szakaszt is meg tudott nyerni – Moreno Argentin (1992) és Oscar Freire (2005) után.

Persze az eddig vezető út koránt sem volt sima – hogy is lett volna az: az Osimo környékén rendezett 193 kilométer hosszú etapon 3610 méter szintkülönbség várt a mezőnyre, köztük Valter Attilára és Fetter Erikre.

Bő 30 kilométerrel a start után – több sikertelen próbálkozás után – alakult ki a nap szökése, egy 11 fős elmenés, amelyet jó részt Valter Attila és a Jumbo-Visma sora vezetésével csak 40 kilométerrel a cél előtt ért utol a főmezőny. A magyar bajnoki trikóban versenyző jumbós aztán a szökevények elcsípése után köszönte szépen kiszállt az élmezőnyben, gondolván, kidolgozta magát mára.

Azt persze ő sem tudhatta, hogy alig néhány kilométerrel később csapattársa az összetettben jól álló Wilco Kelderman elesik, s a csapata éppen Valtert rendelte hátra, hogy felhúzza a főmezőnyre a könyökét lehorzsoló hollandot. Ez végül olyannyira nem sikerült, hogy Kelderman az ötödik helyről az összetettben a 37. helyre zuhant vissza, miután bő negyedórát kapott a szakaszon – miközben mindössze 10 perc mínuszt gyűjtött össze.

A Jumbo-Vismának azért így sem akadt oka szomorkodni, hiszen az osimói rövid, ám meredek emelkedőkön kialakított körpályán a harmadik kör végén ugyanis Primoz Roglic sorozatban harmadszor diadalmaskodott: az utolsó métereken öten is támadták a szlovén kiválóságot, de végül a csütörtöki tartoretói és a pénteki sassotettói etap után ismét győzött: a brutális emelkedők végén a sprintben sikerült maga mögé utasítania a brit Tao Geoghegan Hartot és a portugál Joao Almeidát.

Összetettben a szlovén 18 másodpercre növelte előnyét az egy pozíciót javító Almeida előtt, míg a 46. helyen célba érő Valter Attila három helyet rontott, és jelenleg 40. összesítésben, Fetter Erik pedig a 134. helyen befutva az összetett 108. helyét foglalja el.

ÖSSZEFOGLALÓ

ORSZÁGÚTI KERÉKPÁR
TIRRENO–ADRIATICO

6. szakasz (Osimo Stazione–Osimo, 193 km)
1. Primoz Roglic (szlovén, Jumbo-Visma) 4:49:17 óra
2. Tao Geoghean Hart (brit, Ineos Grenadiers) azonos idővel
3. Joao Almeida (portugál, UAE Team Emirates) a. i.
…46. Valter Attila (Jumbo-Visma) 10:10 p h.
…134. Fetter Erik (Eolo-Kometa) 24:50 p h.

ÖSSZETETT
1. Primoz Roglic (szlovén, Jumbo-Visma) 25:06:21 óra
2. Joao Almeida (portugál, UAE Team Emirates) 18 mp h.
3. Tao Geoghean Hart (brit, Ineos Grenadiers) 23 mp h.
…40. Valter Attila (Jumbo-Visma) 17:26 p h.
…108. Fetter Erik (Eolo-Kometa) 59:36 p h.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik