Kerékpár: megdőlt az egyórás kerékpározás világrekordja

Vágólapra másolva!
2022.10.08. 21:58
null
Ganna és az eredménye (Fotó: AFP)
Filippo Ganna 56.792 kilométerrel, több mint 1.2-vel megdöntötte az egyórás kerékpározás világrekordját a svájci Grenchen velodromjában.

A 26 esztendős Gannát hosszú ideje a világcsúcs megjavítására legesélyesebb bringásként tartotta számon a sportág közvéleménye. Az Ineos Grenadiers országúton kétszeres időfutam-világbajnok, pályán olimpiai és ötszörös vb-aranyérmes olasz kiválósága arra készült, hogy megdöntse Daniel Bigham augusztusban tekert 55.548 kilométeres csúcsát. A brit Bigham épp az Ineos Grenadiers csapat időfutamok és aerodinamikai fejlesztésekért felelős versenymérnöke, specialistája, aki jelentős részt vállalt Ganna felkészítésében.

Főleg 3D nyomtatással készült speciális tervezésű Pinarello kerékpáron vágott neki a kísérletnek Ganna, aki visszafogott tempóban kezdett, az első 10 kilométert 3 és fél másodperccel teljesítette lassabban, mint Bigham. Húsz perc elteltével azonban már a brit versenymérnök részidején belül volt a „Top Ganna” becenevű olasz kerekes, innentől pedig fokozatosan növelte sebességét. Végül 56.792 kilométert tekert, amivel nemcsak Bigham világcsúcsát, hanem a brit Chris Boardman 1996-ban elért 56.375 kilométeres teljesítményét is felülmúlta – utóbbit a nemzetközi szövetség (UCI) később hivatalosan törölte egy szabályváltoztatás nyomán.

Idén háromszor dőlt meg Grenchenben az egyórás világcsúcs, mivel a nőknél májusban a holland Ellen van Dijk is ott állított fel rekordot 49.254 kilométerrel.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik