Giro: minden korábbinál több magyar versenyző indul

KOHÁN GERGELYKOHÁN GERGELY
Vágólapra másolva!
2022.04.27. 16:08
„Örülök, hogy ilyen gyorsan és spontán meg is nyithatom az eseményt, de ha nem haragszanak, ezután egyből el is kell indulnom edzeni, mielőtt leszakad az ég” – nyitotta meg valóban gyorsan és spontán a szerdai Giro d’Italia-sajtótájékoztatót Valter Attila a maga szokásosan kiváló stílusában, jelentős derültséget kiváltva a hallgatóságból.

Valter Attila (jobbra) nyitotta meg a sajtótájékoztatót (Fotó: Árvai Károly)
Valter Attila (jobbra) nyitotta meg a sajtótájékoztatót (Fotó: Árvai Károly)
Valter Attila (jobbra) nyitotta meg a sajtótájékoztatót (Fotó: Árvai Károly)
Valter Attila (jobbra) nyitotta meg a sajtótájékoztatót (Fotó: Árvai Károly)
Valter Attila (jobbra) nyitotta meg a sajtótájékoztatót (Fotó: Árvai Károly)

Szinte kimondani is hihetetlen, de alig egy hét van hátra a világ egyik legnagyobb mozgó sporteseménye, az olasz kerékpáros-körverseny május 6-i, azaz jövő pénteki magyarországi, budapesti nyitó szakaszáig. Az örömteli apropó okán tartott sajtórendezvényen a magyar főszereplő mellett a szervezői oldalról Balázs Tibor operatív igazgató, Szilasi László, a „Nagy Rajt” és a három hazai szakasz sportszakmai vezetője, egyben Tour de Hongrie-versenyigazgató, valamint az elmúlt időszakban – magyar felesége és a szervezésben való kiemelkedő szerepe nyomán – gyakorlatilag hazánkban élő kerékpáros-legenda, az egyazon évben (1987-ben) Tour de France- és Giro-győztes, világbajnok ír Stephen Roche árultak el izgalmas részleteket.

Világsztárok a Tour de Hongrie-n is!

A jó hírek sora nem ért véget a sajtótájékoztatón, ezt követően a Tour de Hongrie szervezőcsapata is rátett még egy lapáttal. A május 11. és 15. között esedékes Magyar körversenyre folyamatosan futnak be a nevezések, szerdán például a brit kirakatistálló, az Ineos Grenadiers névsora is megérkezett. Túlzás nélkül igazi sztárokkal: minden idők eddigi legerősebb TdH-mezőnyében nálunk versenyez majd a 2020-as Giro-győztes angol Tao Geoghegan Hart, valamint az olaszok sprinterklasszisa, az olimpiai és Európa-bajnok, kilencszeres Grand Tour-szakaszgyőztes Elia Viaiani is!

Az első és legfontosabb, hogy végre hivatalosan is kimondhatjuk: minden korábbinál több, három magyar versenyző lesz ott a világ második legnagyobb háromhetes körversenyén.

Valter Attila már eddig is evidencia volt, ám immár biztos az is, hogy másik world tour versenyzőnk, a csapatot váltó, s az idei évben már a belga bejegyzésű elitistállónál, az Intermarché-Wangy-Gobert-nél tekerő Peák Barnabás is ott lesz a budapesti startnál élete első háromhetesén (az ő neve ugyan ott szerepelt csapata előzetesen várható rajtlistáján, ám országúti kerékpárban ez finoman szólva sem számít készpénznek, úgyhogy a friss megerősítő „nyilatkozat” mindenképpen nagyszerű hír). Miként az is, hogy hozzájuk a korábbi bringás ikonok, az Alberto Contador és Ivan Basso tulajdonolta, félig magyar főszponzorral bíró Eolo-Kometa két hazai versenyzője, Fetter Erik és Dina Márton közül is biztosan csatlakozik egyikük – noha elvileg még nem eldöntött tény, hogy melyikük, nagy valószínűséggel Fetter lesz a „befutó”, míg a tavalyi Girón az összetettben kereken 100. helyén záró Dina ezúttal várhatóan az olasz körrel átfedésben lévő Tour de Hongrie-n vigasztalódhat majd.

Mint az bizonyára mindenkinek ismert, a Giro d’Italia magyarországi „Nagy Rajtjára” eredetileg 2020-ban került volna sor, ám az az idő tájt tavasszal kirobbanó (Európában éppen olaszországi gócpontú) koronavírus-járvány megannyi más eseményhez hasonlóan elsöpörte a nagyívű terveket, így alapos (újra)szervezőmunka után idén májusban sikerül végre tető alá hozni sok magyar kerékpárkedvelő nagy álmát.

Ugyanakkor minden rosszban van valami jó: most az a paradox helyzet állt elő, hogy Valter Attila formáját és töretlen rohamfejlődését elnézve, a várható magyar eredmények szempontjából valószínűleg sokkal jobban jártunk a kétéves késéssel, mintha 2020-ban tudtuk volna megrendezni a „Grande Partenzát”.

A francia élcsapat, a Groupama-FDJ még mindig csak 23 esztendős kerekesének pályája ugyanis, hál' istennek, változatlanul meredeken ível felfelé: tavalyi fantasztikus összetettbeli 14. helye után egyelőre az idei naptári évben is parádézik, a Strade Bianche egynaposán elért szenzációs negyedik helye után a Giro kvázi főpróbájának szánt Alpesi körversenyen sokáig a harmadik pozícióban állt, végül a kiváló ötödik helyen zárta a hétvégén befejeződő kemény viadalt.

Valter egyik leghasznosabb tulajdonsága az, hogy mindig két lábbal áll a földön, abszolút a realitásoknak megfelelően képes látni pillanatnyi helyzetét és esélyeit – ez most sincs másként. Érdeklődésünkre elmondta, noha saját bevallása szerint is kiváló a formája – ezt az alpesi körön produkált számadatok és statisztikák is alátámasztják –, és óriási motivációt ad neki a hazai közönség, s az, hogy azokon az utakon tekerhet majd élesben, amelyeken felnőtt, s edzett nap mint nap; előre leszögezte, nem rak terhet saját magára – azzal együtt sem, hogy pontosan érzi, az elmúlt időszakban magasra tette a lécet, és lassan kimondott elvárás lesz felé egy jó összetett vagy szakaszeredmény. Hozzátette, ebben a sportágban, egy ilyen hosszú és kimerítő versenyen a csapat-összeállításon és -taktikán is rengeteg minden múlik majd, márpedig jelen állás szerint az FDJ Giro-sorában gyakorlatilag egyedül lesz kimondott hegyimenő. Segítséget az emelkedőkön így leginkább csak svéd csapattársától, Tobias Ludvigssontól várhat e ponton, ami máris árnyalja a képet – főleg, hogy az igazán kegyetlen hegyek a viadal második felében, különösképpen a záró héten esedékesek.

Balázs Tibor operatív igazgató szervezői részről, a praktikusabb tudnivalókkal kapcsolatban elmondta: a kiemelt helyszíneken már napokkal a május 6-i rajt előtt megkezdődnek az előkészületek, építkezések, kordonozások. Az egyik legfontosabb központ a budapesti Hősök tere: május 4-én itt lesz a nagyszabású csapatbemutató, amellyel gyakorlatilag formálisan megkezdődik a verseny, valamint a nyitó etap is innen indul pénteken Visegrádra, másnap pedig a várva várt, roppant látványosnak ígérkező egyéni időfutam is a „Hősökről” startol fel a budai várba. Balázs érdekességképpen hozzátette, az útkialakítás miatt a harmadik szakasz célvárosában, Balatonfüreden várható az idei verseny talán leggyorsabb, leglátványosabb sprintbefutója. A szakember emellett hasznos tanácsként elmondta, a szurkolóknak azt javasolja, a lezárások miatt egyrészt idejében induljanak el a helyszínekre, másrészt ha tehetik, ne autóval, hanem inkább kerékpárral vagy tömegközlekedéssel érkezzenek a saját maguk és mindenki más dolgát is megkönnyítve.

Szilasi László a magyar részvételekről szóló örömteli híreket kitoldotta még annyival, hogy az idei Girón első ízben hazai szakember is lesz az egyik world tour istálló stábjában: az országúti válogatott szövetségi kapitányát, Dér Zsoltot az Israel-PremierTech alkalmazza majd, hogy segítsen nekik előzetesen feltérképezni az útvonalat és a kritikusnak ígérkező pontokat.

VÉLEMÉNYEK
VALTER Attila, a Groupama-FDJ versenyzője: – A hazai Nagy Rajt a magyar emberek és az ország együttes sikere. Nagyon bízom benne, hogy ez a három nap igazi népünnepély lesz: több tízezer ember szurkol majd önfeledten az utak mellett, akik közösen élik át az igazi Giro-hangulatot! Őszintén remélem, egy ilyen közösségi élmény után sokkal másabb szemmel tekint majd mindenki a kerékpárosokra, a kerékpározásra, és a verseny nagyon jót tesz majd az általános morálnak és az egész közlekedési kultúránknak.
Stephen ROCHE, Giro- és Tour-győztes, világbajnok: – A magyarországi Giro-rendezés fantasztikus lehetőség arra, hogy a csodálatos magyar kultúrát, tájakat megismertessük a nagyvilággal, hiszen több mint kétszáz televíziós társaság követi majd végig élőben a mezőnyt. Remélhetőleg az ország ezt nem három napnyi káoszként, hanem három napnyi ünnepként éli majd meg, és mindenki kiélvezi majd, legyen az szurkoló, versenyző. A legfontosabb a verseny hosszú távú öröksége: hogy az emberek, kicsik és nagyok együtt olyan élményekkel gazdagodjanak, hogy tényleg elinduljon valami, közülük kerülhessenek ki az új Valter Attilák és a jövő nagy bajnokai, s emellett a kerékpározás fellendítésével a környezetet saját magunknak is egészségesebbé és élhetőbbé tudjuk tenni!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik