A szökevények közül David Garcia örülhetett a szakaszgyőzelemnek

Vágólapra másolva!
2008.09.15. 18:22
A Spanyol körverseny tizenötödik szakaszán a többség nem vitte túlzásba a kerékpározást, így bátra akciózhattak a szökevények. A nap a spanyol David Garcia számára sikerült a legjobban, ugyanis ő nyerte meg a több mint kétszáz kilométeres etapot. Összetettben továbbra is Alberto Contador vezet.
David Garcia nyerte meg a 15. szakaszt
Fotó: Reuters
David Garcia nyerte meg a 15. szakaszt
David Garcia nyerte meg a 15. szakaszt
Fotó: Reuters
David Garcia nyerte meg a 15. szakaszt

A hét végi két, kegyetlen hegyi etap után a Spanyol körverseny hétfői szakaszán már valamennyivel könnyebb feladat várt a kerekesekre, akiknek Cudilleroból Ponferradába 202 kilométert kellett megtenniük. A szakaszon sorrendben egy első, egy második és egy harmadik kategóriás hegy magasodott, ez pedig nem jelenthetett változást az összetett élmezőnyében.

Ellenben kiváló lehetőséget nyújtott a szökevényeknek, ők pedig nem is teketóriáztak. A rajt után ennek megfelelően egymást követték a különböző szökési kísérletek, kisebb-nagyobb csoportok próbáltak meglépni a mezőnytől. Végül a 37. kilométernél szakadt el tizenhat kerekes, majd kisebb finomításokat követően tizenöt plusz két ember szökött meg, a két boly pedig hamarosan összeállt.

A csoporton belül egymást követték a belvillongások, de senkinek sem sikerült számottevő előnyre szert tennie, viszont a mezőnytől egyre csak távolodtak. Negyven kilométerrel a cél előtt José Lius Arrieta magányos akcióba kezdett, fél perces előnyt kiharcolva, miközben Heinrich Haussler és Theo Eltink kissé lemaradt alkalmi társaitól.

Ekkor úgy tűnt Arriea révbe érhet, de szökése egységbe kovácsolta a többieket, és villámgyorsan befogták a spanyolt. A támadások továbbra sem akarta szűnni, szinte minden elől tekerő versenyző próbálkozott, sikerrel végül a cél előtt három kilométerrel robbantó spanyol David Garcia járt, akit már nem tudtak utolérni az ellenfelek.

A kényelmesen tekerő főmezőny közel negyedórával a szökevények mögött ért célba, összetettben továbbra is Alberto Contador vezet.

63. VUELTA A ESPANA

15. szakasz. Cudillero–Ponferrada (202 km)
A szakasz végeredménye: 1. David Garcia da Pena 5:02:27 (spanyol, Xacobeo Galicia) 5:02:27, 2. Nuyens (belga, Cofidis) 17 másodperc hátrány, 3. Garate (spanyol, Quick Step) azonos idővel, …20. Contador (spanyol, Astana) 14:23p h.
Az összetett állása: 1. (aranysárga trikóban) Alberto Contador 61:13:48, 2. Leipheimer (amerikai, Astana) 1:17 p h., 3. Sastre (spanyol, CSC Saxo Bank) 3:41 p h.
A gyorsasági pontversenyben: 1. (kék trikóban) Alberto Contador 110, 2. Van Avermaet (belga, Silence-Lotto) 99, 3. Valverde (spanyol, Caisse d'Epargne) 99
A hegyi pontversenyben: 1. (narancssárga trikóban) David Moncoutie (francia, Cofidis) 127, 2. Contador 84, 3. Kern (francia, Crédit Agricole) 80
A csapatversenyben: 1. Caisse d'Epargne 183:12:52, 2. Astana 29:07 p h., 3. Euskaltel 34:11 p h.
Következik: 16. szakasz (Ponferrada–Zamora, 186.3 km)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik