MIHÁLYI PETRA
2023.05.10 20:40 Frissítve: 2023.05.10 20:40

Kajak-kenu: nagy csaták lesznek a Maty-éren

Nemcsak a nemzetközi riválisokkal, egymással is harcolnak csütörtöktől kajak-kenusaink Szegeden, ugyanis női kajakosainkon kívül mindenkinek válogatóverseny az idény első világkupa-viadala.

Összesen 61 magyar versenyzőnek szoríthatunk a négynapos viadalon (Fotó: kajakkenusport.hu)

Az olimpiai kvótaszerzés jegyében telik az idei év a kajak-kenusoknak is, ennek tükrében a férfi kajakosoknál, a kenusoknál pedig mindkét nemnek válogatóverseny a csütörtökön rajtoló szegedi világkupa-verseny. A Maty-éren 59 ország versenyzői mérik össze tudásukat, s az épek között induló 53 magyar mellett 8 parakajakos is vízre száll.

„A női kajakosoknál semmilyen elvárásom sincsen, hiszen nagyon fiatal csapat indul a világkupaversenyen. Remélem, minél jobb helyezésekkel, sikerélménnyel és pozitív tapasztalatokkal zárják a megméretést, hiszen az ifjúsági, U23-as válogatottról van szó. – mondta Hüttner Csaba szövetségi kapitány az eseményt megelőző szerdai sajtótájékoztatón. – A férfi kajakosok és a kenusok közül viszont azok vannak itt, akikre számítunk a duisburgi olimpiai kvalifikációs világbajnokságon is. Fontos felmérni, hol tartunk, hogy meglegyen az esély a hőn áhított kvótákra, s minden számban ott lehessünk Párizsban is.”     

A férfi 1000 méteres kajak ötkarikás címvédője, Kopasz Bálint arról beszélt, olimpiai döntő szintjének megfelelő mezőny gyűlt össze Szegeden. A Tokióban ezüstérmes Varga Ádám mellett indul a megméretésen a portugál Fernando Pimenta is, aki az ötkarikás játékokon a dobogó harmadik fokára állhatott.

  „Mindenki itt van, aki számít, érdekes lesz az idény első világkupaversenyén ilyen erős mezőnyben rajthoz állni. Nagy meccs lesz Varga Ádámmal is, hiszen nekünk válogatóverseny ez a viadal”   – mondta el.


Nagy Bianka azt emelte ki: egyelőre inkább a magyar ellenfelekre figyelnek majd kenu kettesben Bragato Giadával, hiszen a visszatérő Balla Virág, Takátcs Kincső duó megnehezítheti a dolgukat.

  „Nekünk ez elsősorban válogató, de azért kíváncsi vagyok arra is, a nemzetközi mezőnyt tekintve hol állunk”   – tette hozzá.
2023.08.25 23:49:54

Kajak-kenu nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. Egy kivételével mindenkit megelőztek, az ezüst örömteli bravúrnak számít.

2023.08.22 23:51:58

Kajak-kenu nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY.Jó kezekbe kerültek a magyar lapátok a női kajak négyesnél.

2023.05.10 20:29:27

Kajak-kenu nemzetisport.hu

A szegedi világkupán 59 ország versenyzői szállnak vízre.

2023.05.06 16:36:02

Kajak-kenu nemzetisport.hu

A királyszámban az olimpiai, világbajnoki címvédő Kopasz Bálint mégsem állt rajthoz.