MTI/K. B. 2021.10.17 16:24 Frissítve: 2021.10.17 17:11

Kajak-kenu: hatvanéves a Lágymányosi Spari

Egykori és jelenlegi versenyzők, edzők, valamint a magyar kajak-kenu sport vezetői ünnepelték megalakulásának 60. évfordulója alkalmából a bajnokok bölcsőjét, vagyis az elsősorban nevelőegyesületként ismert, olimpiai és világbajnokokat útjára indító Lágymányosi Spari Egyesületet (LSE) – írja a Magyar Távirati Iroda.

Az ünnepi eseményen Dávid Géza mesteredző, a Spari megalapítója elevenítette fel az 1961. október 1-jei napot, amikor 60 gyerekkel kezdte meg a munkát, az egykori névsort ma is féltve őrzi.

„Büszke vagyok arra, hogy sokan nagyszülőként hozzák le a gyerekeket a telepre, ahol egykor ők eveztek” – mondta a magyar kajak-kenu sport legnagyobb elismerésével, az Arany Érdeméremmel kitüntetett szakember, egyúttal megemlékezett a pályáját az egyesületben kezdő olimpiai bajnok Kovács Katalinról és Kolonics Györgyről, valamint az olimpiai bajnokokat nevelő edzőről, Ludasi Róbertről is.

„A hatvan év alatt több ezer fiatal ismerkedett meg nálunk a kajak-kenuval. Egy részük élsportoló lett, mások egy életre megszerették a sportágat. Mindenki jobb emberré vált, mert megtanult tenni egymásért és az egyesületért” – mondta Nobilis Márton, az egyesület elnöke, aki hozzátette: ahol minden fiatalt tárt karokkal várnak, ott jövő is van.

„Az idén nyolcvanéves szövetségünk egyik legnagyobb múltú szakosztálya a Lágymányosi Spari, amely a hat évtized alatt több sikert és nehézséget is megélt. A tragédiákból, mint amilyen a hajótárolót és a felszereléseket elpusztító 1997-es tűzvész volt, mindig újjászületett, köszönhetően a klub lelkének, Dávid Gézának” – mondta a Magyar Kajak-kenu Szövetség főtitkára, Kubina Ádám, aki kiemelte, hogy szívesen emlékszik vissza a Spariban töltött évekre, a családias hangulatra, amely ma is nagy értéke a klubnak.

Az ünnepség végén köszöntötték az edzőket és a sikeres versenyzőket. A Spari az idén is gazdagította a magyar kajak-kenu sport éremgyűjteményét: Kisbán Zsófia kenus két Európa-bajnoki címmel és három világbajnoki éremmel zárta a szezont, Mizsér Márk az U23-as Európa-bajnokságon lett bronzérmes a kajaknégyes tagjaként.

2022.07.10 09:53:07

Kajak-kenu POZSONYI SZILÁRD

A sportágnak köszönheti a szerelmét is: férje a kétszeres olimpiai bajnok német Tom Liebscher.

2021.10.02 21:01:28

Kajak-kenu MTI/ CS. B.

Az ifjúságiaknál Sellyei Csanád győzött, míg az ezüstérmet Kolozsvári Brúnó szerezte meg.

2021.09.19 08:24:44

Kajak-kenu V. Á.

Csipes mellett a Hajdu, Fekete páros, a női kenu négyes, valamint a női kajak négyes is ezüstérmes lett • Aranyérmes a kajak kettes vegyes páros.

2021.09.06 23:05:42

Kajak-kenu CSINTA SAMU

ALAPVONAL. Ez a vérre menő rivalizálás a legnagyobb román-magyar sportbarátságot szülte. A legendás Wichmann Tamás, Ivan Patzaichin duettet, olyan kapcsolatot, amelynek hőfoka az aktív pályafutás befejezése után sem csökkent.

2021.08.27 19:56:55

Kajak-kenu CS. B.

Bodonyi Dóra kihagyja a versenyt, s a kvartettben Gazsó Alida Dóra fogja helyettesíteni.