Hüttner Csaba: Kozák Danuta visszatérése felkavarhatja az állóvizet

P. SZ.P. SZ.
Vágólapra másolva!
2024.04.04. 09:55
Hüttner Csaba szerint minden a válogatóversenyeken dől el (Fotó: Földi Imre)
A gyorsasági szakágat vezető szakember mindhárom olimpiai női kajakosszámban rajthoz állítaná a hatszoros olimpiai bajnok Kozákot – ha két év kihagyás után visszanyeri jól ismert formáját.

Kevesebb mint egy hónap, és elkezdődik a kajak-kenusok versenyszezonja, ami egy olimpia évében mindig kiemelt fontosságú. A magyar sportolók is gőzerővel készülnek, hogy a május 1-jén és 2-án rendezendő szolnoki válogatóversenyen már majdnem a legszebb arcukat mutassák – a csúcsformát természetesen későbbre kell időzíteni.

A gyorsasági válogatott szövetségi kapitánya, Hüttner Csaba figyelemmel követi a párizsi indulásra esélyes versenyzőket, legutóbb például Portugáliába ment el, ahol többek között Kopasz Bálint és Kozák Danuta is készül.

„Sajnos sokat nem láttam az edzéseikből, ítéletidő volt, egy héttel hamarabb haza is kellett jönnünk, nem lett volna értelme maradni – mondta a Nemzeti Sportnak a szakember. –  A váratlan fordulat nem okoz különösebb problémát, szerencsére idehaza jó idő van, zavartalanul folytathatják a munkát. Az alapján, amit láttam, a felkészülés szakaszának teljesen megfelelő állapotban vannak.”

A hatszoros olimpiai bajnok Kozákkal kapcsolatban kiemelte, a versenyeken derül ki, mennyire nyerte vissza régi formáját, hiszen 2021 óta nem versenyzett – 2022-ben könyökműtéten esett át, 2023-ban anyai örömök elé nézett, ezért nem állt rajthoz. Hüttner szerint ha jól sikerül a visszatérése, alaposan felkavarhatja az állóvizet, és a tavalyitól nagyban eltérő válogatott keretet láthatunk az idén. Márpedig teljes elánnal vetette magát a felkészülésbe, hogy a mindenki által ismert önmagát hozza, de megjegyezte, az előző olimpiá(ko)n sikeres női versenyzők már nem sorolhatók a fiatal versenyzők közé – Kozák például idén töltötte be a 37-et.

„Szerencsére a klasszisukkal tudják kompenzálni az idő múlását, és tudják, mi kell ahhoz, hogy elérjék céljaikat – fűzte hozzá a szövetségi kapitány.  – Ha minden jól megy, Danutával mind a három olimpiai kategóriában, egyes, páros és négyes ötszázon is számolhatunk, de minden a válogatóversenyeken dől el.”

Többek között az is, hogy a május eleji európai pótkvalifikációs versenyen kik próbálhatják megszerezni Magyarországnak a hiányzó három párizsi kvótát – kettőt női kajakban, egyet női kenuban. „Az esélyeinket jelentősen befolyásolja, hogy Szegeden ott lesznek-e a fehéroroszok és az oroszok, akik minden sportágban a nemzetközi mezőny meghatározó szereplői. Egyelőre nem tudjuk biztosan. Az elmúlt években nem versenyezhettek, szerintem nem szabadna őket eltiltani, és aztán a pótkvalifikáción rászabadítani őket a többiekre. Így nekik a megszokottnál könnyebb, a többieknek nehezebb lesz kivívniuk az ötkarikás indulási jogot. Ettől függetlenül tudom, vannak olyan sportolóink, akik képesek rá” – fűzte hozzá Hüttner, aki a női kajakosok mellett a női kenusoknál számít érdemi változásra.

Mint ismert, az olimpiai indulási jogot kivívó Bragato Giada és Nagy Bianka jelen állás szerint nem együtt áll rajthoz C–2 500-on. A válogatókon megtudjuk, milyen erőt képviselnek az új egységek (Bragato várhatóan Benkucs Kírával, Nagy Opavszky Rékával térdel össze), de a szakember annak a lehetőségét sem zárta ki, hogy ha nem elégedett a látottakkal és szükségesnek érzi, utasításba adja Bragatónak és Nagynak, hogy újra együtt versenyezzenek.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik