Kajak-kenu: emléktáblán kapott helyet Hüttner Csaba szövetségi kapitány

Vágólapra másolva!
2023.10.24. 21:28
null
Fotó: Árvai Károly
A Magyar Kajak-Kenu Szövetség székházában díjazták az év legjobb sportolóit és edzőit, ezt megelőzően Hüttner Csaba szövetségi kapitány neve felkerült a mesteredzők falára.


Ötvenharmadik alkalommal tüntettek ki a magyar kajak-kenu sportágban kiemelkedően eredményes munkáját végző trénert „mesteredző” titulussal. Ennek apropóján köszöntötték Hüttner Csabát, a felnőttválogatott szövetségi kapitányát, emellett megtartották a hagyományos év végi díjátadót is a Magyar Kajak-Kenu Szövetség Baráth Etele székházában. A versenyzőként négyes hajóban négyszeres világbajnok, egyszeres vb-ezüstérmes sportember 2016 óta látja el szövetségi kapitányi feladatait, de korábban, 2009 és 2013 között ugyanezt a posztot az utánpótlás-válogatottnál töltötte be. Mielőtt a lepelt lerántották volna a mesteredzőket feltüntető tábláról az új névvel, előtte Schmidt Gábor, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöke, a Honvédelmi Minisztérium sportigazgatási és fejlesztési ügyekért felelős helyettes államtitkára méltatta Hüttnert.

„Nagy öröm a szívemnek, hogy bármikor valamelyik táblán új nevet avatunk, ünneplőbe öltözik a székházunk – kezdte Schmidt Gábor. – Ezen a helyen jeles alkalmakkor mindig megidézzük a történelmet, most is így teszek. »Hütivel« majdnem egyidősek vagyunk, együtt nőttünk fel a sportágban. Huszonöt évvel ezelőtt még csak figyeltem a pályafutását, sokszor szurkoltam neki a parton, amikor már edzőként tevékenykedtem, de valószínűleg ő ezt akkor nem vette észre. Az elmúlt tizenöt évben már kimondottan szorosan dolgoztunk együtt, nyugodtan mondhatom, barátság is alakult ki köztünk.”

„Nagyon szépen köszönöm a megtiszteltetést, hogy bármely táblán rajta lehetek – ezt már maga a kitüntetett, Hüttner Csaba mondta. – Jobban szeretek mást méltatni, minthogy engem méltassanak. De nagyon jó érzés – ha egyszer itt hagyom ezt a sportágat, bár ígérem, nem fogom, míg élek – hogy részem lehet benne, és hagyok itt valamit. Az egész magyar kajak-kenu büszke lehet – ez nem az én érdemem, hanem az edzőké és magáé a sportágé, hogy én ide kerülhettem.”

„Nehéz megfogalmazni a legemlékezetesebb pillanatot, mert amióta utánpótlás- és felnőttkapitány vagyok, nem egy pillanat megfogott, de ha választani kell, azt mondanám, hogy miközben az előző generációnak nem adatott meg a lehetőség, hogy egyesben ketten is indulhassanak olimpián, ehhez képest Tokióban a két legjobb versenyző ott állt a dobogó tetején. Vagy hogy az egész tokiói olimpia legeredményesebb versenyzője Csipes Tamara volt – ezeket megélni sportági vezetőként hatalmas élmény volt” – zárta beszédét Hüttner Csaba.

Mielőtt a legjobb edzők és sportolók átvehették díjaikat, Schmidt Ádám, a Honvédelmi Minisztérium sportért felelős államtitkára vette magához a szót. „Az épek között tizenöt, a para kategóriában további négy kvótát szereztünk a duisburgi vb-n, ehhez külön gratulálunk. De a versenysport támogatása mellett a tömegsportolókat is megszólítottuk, sikeresen megszervezték a Balaton-átevezést, vagy a Tisza-tó-átevezést. 2000 óta a kajak-kenu hozta a legtöbb olimpiai pontot, remélhetőleg ez a hagyomány jövőre sem szakad meg. Ha a 2024-es év az ideihez hasonlóan lesz sikeres, akkor nagyon boldogan állunk majd itt.”

Fotó: Árvai Károly
Fotó: Árvai Károly

 

 


A DÍJAZOTTAK

férfi kajak: Nádas Bence
női kajak: Csipes Tamara
férfi kenu: Adolf Balázs
női kenu: Bragato Giada, Nagy Bianka
edző: Hűvös Viktor
Maraton
férfi kajak: Kolozsvári Brúnó
női kajak: Kiszli Vanda
férfi kenu: Kövér Márton
női kenu: Kisbán Zsófia
edző: Gannoruwa Levente
Para
férfi: Kiss Péter Pál
női: Varga Katalin
edző: Pruzsina István
Utánpótlás
férfi kajak: Kollek Bálint
női kajak: Szegedi Angelina
férfi kenu: Juhász István
női kenu: Kiss Ágnes Anna
edző: Fürdök Gábor

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik