Kajak-kenu: Feltüzelt az Európai Játékokon elkövetett hibám – Tótka

POZSONYI SZILÁRDPOZSONYI SZILÁRD
Vágólapra másolva!
2023.08.12. 09:48
null
Tótka Sándor a kajak négyes motorja (Fotó: Nemzeti Sport)
Az idén csak a K–4 500 méterre készülő olimpiai bajnok Tótka Sándor szerint kirobbanó formában van a férfi négyes, ezen kívül beszélt lapunknak a krakkói kontinenstorna tanulságairól, az abból merített motivációjáról.

 

– Hogyan értékelné az év eddigi eredményeit?
– A szegedi világkupa-verseny nagyon jól sikerült, számítottunk is rá – felelte a Nemzeti Sportnak az UTE K–1 200 méteren olimpiai bajnok kajakosa, az idén kizárólag a K–4 500 méterre készülő Tótka Sándor. – Az Európai Játékokon mind a négyen jobban szerettünk volna menni. Ha csak azt nézzük, hogy tizennyolc századmásodperccel maradtunk le a dobogóról, baromi kicsi különbség, de ha azt nézzük, ötödikek vagy hatodikak lettünk – már nem is tudom, igazából a harmadik hely után már mindegy... –, túl sok, még ha a vébén kvótát is érne. Ráadásul én hibáztam, de nem is baj, hogy megtörtént, tanultunk belőle. Ki tudja, ha felállhattunk volna a dobogóra, lehet, nem változtatunk.

– Mi történt pontosan?
– A négyes beülőből óriási erőt tudok leadni, gyakorlatilag az egység egyik motorjaként működöm. Az edzőnk, Hüvös Viktor azt az utasítást adta, az első kétszázon kicsit vegyek vissza az erőkifejtésből, ezt gyakoroltuk otthon, aztán az előfutamban is, mindkétszer működött, de a döntőben többet vettem vissza a kelleténél. Nüansznyi mértékekről beszélünk, amik két-három tizedmásodpercet jelenthetnek – olyan apróságokon múlnak parányi különbségek ötszáz méteren, mintha csak a Formula–1-ben lennénk.

– Hogyan tudnak javítani a részleteken?
– Vannak mérőeszközeink, így nem kellett egymásra mutogatni, hanem pontosan ki lehetett mutatni, én voltam a ludas. Olyan tűz ég bennem, mondtam a srácoknak, semmiképp sem fordulhat elő a vébén ugyanaz a forgatókönyv, az első húzástól az utolsóig, sőt, a cél után is a csillagos égig fogom nyomni a négyest – a pénteki edzés adatai szerint rekordmennyiségű erőt adtam le, minden bizonnyal jó előjel.

– Min változtattak a krakkói verseny óta?
– Kétszer változtattunk az ülésrenden, Kuli István kikerült a vezérevezős szerepből, a helyét Nádas Bence vette át, később még Csizmadia Kolossal is cserélt a második-harmadik beülőben, most ő a hármasunk. Egyelőre ez tűnik az ideális sorrendnek. A pénteki edzésünk elképesztően sikerült, mind nagyon boldogan szálltunk ki a hajóból. Kihajtottuk magunkat, jó időt is mentünk, bár ez kevésbé mérvadó, hiszen nagyban befolyásolják olyan tényezők, mint például a széljárás. Ha ezt megismételjük a világbajnoki döntőben is, a kvóta nagy eséllyel meglesz.

– Ennyire elkülöníthető szerep hárul a különböző beülőkre?
– A nők sokkal egyformábban eveznek, mint a férfiak, mindenki máshogy teszi a lapátot a vízbe, máshol akasztja meg, más irányba húzza, nehéz összehangolni. Ez sokszor káoszt eredményez. Az év elején még Pisti volt a helyes döntés sztrókban, Bencével hátul voltunk a motor. Aztán az év folyamán Pisti és Kolos megerősödött, és megváltozott a mozgásuk is. Ezt az edzőnk nem vette észre, csak akkor, amikor az EJ-teljesítményünk okait kerestük. A mérnökünkkel úgy döntöttek, változtatni kell, így került a képbe Bence vezérevezősként.

– Tehát nem azért változott a pozíciója, mert a Kopasz Bálinttal alkotott párosában is ő ül elöl?
– Köze sincs hozzá, de szerencsés egybeesés. Ha a második vagy harmadik lyukban ülne a négyesben, lehetnének gondok, mert nemcsak az előtte ülőhöz kell igazodnia, tovább is kell adnia a ritmust hátrafelé. Ha ő Bálint egyedi stílusához alkalmazkodna, bekövetkezhettek volna váratlan fordulatok, akár a kvóta is veszélybe kerülhetett volna. Így, hogy elöl ül, bármit csinálhat, mi hárman mögötte tapadunk, mint a bélyeg.

– Lesz olyan résztvevő a világbajnokságon, aki az Európai Játékokon nem szerepelt, de számolni kell vele a kvótaszerzés szempontjából?
– Az ukránok a vk-versenyek kihagyása után Krakkóban már rajthoz álltak, a szegedi vk-versenyen pedig már láthattuk és Ausztráliát, nem nézném le, de a kanadaiak is jól mozogtak. Továbbá Kína is egyre erősebb, nem lepne meg, ha a vébén döntőbe kerülne. Egyébként ha két nem európai ország bejutna, akkor már nyugodtan versenyezhetnénk, mert az első kilenc, vagyis mindenki kvótát szerezne. Ez csak zárójeles megjegyzés, nem ezen fog múlni!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik