Kajak-kenu: bokrétaünnep a Kovács Katalin Akadémiánál

POZSONYI SZILÁRDPOZSONYI SZILÁRD
Vágólapra másolva!
2022.11.25. 15:52
null
Schmidt Ádám, sportért felelős államtitkár és Kovács Katalin (Fotó: Koncz Márton)
A 13. század óta élő hagyománynak megfelelően ünnepelték meg, hogy a Sukorón épülő kajak-kenu akadémia komplexuma szerkezetének megépült a legmagasabb pontja.

Napra pontosan egy évvel ezelőtt tették le a sukorói Kovács Katalin Nemzeti Kajak-kenu Akadémia (KKNKKA) korszakalkotó komplexumának alapkövét – szintén Katalin-napon –, azóta pedig az építkezés (képletes) legalacsonyabb ponttól elért a legmagasabbig. Az ez előtt tisztelgő bokrétaünnepen beszédet mondott az Akadémia elnöke, Kovács Katalin, a sportért felelős államtitkár Schmidt Ádám és a kivitelező West Hungária Bau Kft. projektigazgatója, Csépe Barnabás, de részt vett többek között a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke, Gyulay Zsolt, a sportért felelős helyettes államtitkár Schmidt Gábor, vagy éppen Tessely Zoltán országgyűlési képviselő is.

Csépe beszédében emlékeztetett: a közel 137 000 négyzetméteres külterület mellett a komplexum épületeinek hasznos alapterülete megközelíti a 27 000 négyzetmétert, a teljesség igénye nélkül lesz úszó- és sportcsarnok, sportdiagnosztikai központ, konditerem és bentlakásos kollégium is, valamint az ékkő, a világszinten is kivételesnek számító ellenáramoltató medence is. Továbbá kiemelte, az építőipar közismerten nehéz helyzete ellenére jutott el a bokrétaünnepig mindössze egy esztendő alatt az építkezés.

Daruval emelték a magasba a bokrétacsokrot (Fotó: Koncz Márton)
Daruval emelték a magasba a bokrétacsokrot (Fotó: Koncz Márton)

„Az egyik legnagyobb magyar sikersport is sosem látott kihívásokkal áll szemben – mondta Schmidt Ádám. – A jelenkor fiataljainak megnyeréséhez az eredményesség önmagában már nem elegendő. Márpedig az új sportirányítás kiemelt célja, hogy a fiatalokat elcsábítsa az elektronikai eszközök kínálta passzív szórakozástól, és a sportolással olyan alternatívát biztosítson a szabadidő eltöltésére, amely az egészségük miatt is fontos. Ehhez olyan huszonegyedik századi infrastruktúrára és körülményekre van szükség, amelyekkel versenyképesek vagyunk, és a szülők számára is megnyugtató, tudják, hogy a lehető legjobb helyen vannak gyermekeik sportolás közben. Bár tudjuk, mindenkiből nem lehet olimpiai bajnok, fontos célunk, hogy Magyarország sportnemzet és egyben sportoló nemzet legyen.”

„Nem először járok az építkezésen, de minden egyes terepszemle olyan számomra, mint egy varázslat – kezdte beszédét Kovács Katalin. – Őszinte lelkesedéssel szemlélem, ahogy hétről hétre új elemek kerülnek a helyükre, új épületrészek nőnek ki a földből, s ha visszagondolok, hogy egy éve ilyenkor még egy rendezvénysátor állt itt, ami mellett letettük az alapkövet, valóban csodaként élem meg ezt a beruházást.”

A háromszoros olimpiai bajnok, 31-szeres világbajnok „Kajakkirálynő” hozzátette, bár az épületek átadására még várni kell, a munka folyamatosan zajlik a háttérben, kiemelte például az Akadémia idén már a felnőttek nemzetközi mezőnyében is helytálló Fojt Sárát és Kőhalmi Emesét, majd a KKNKKA mottójával zárta mondandóját: „a múlt sikereire alapozva, a jelen lehetőségeivel élve a jövő nemzedékéért.”

Beltéren és kültéren is még javában zajlanak a munkálatok (Fotó: Koncz Márton)
Beltéren és kültéren is még javában zajlanak a munkálatok (Fotó: Koncz Márton)
(Fotó: Koncz Márton)
(Fotó: Koncz Márton)
(Fotó: Koncz Márton)
(Fotó: Koncz Márton)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik