Kajak-kenu: festmény lett az olimpiai bajnok lapátjából

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.10.18. 14:35
null
Wichmann Tamás, Vári Zsófia és Storcz Botond, no meg a lapátok
Aki eddig azt hitte, tudja, mire való egy kajak- vagy kenulapát, hétfő délután a Hilton Hotelben alaposan meglepődhetett. Az elmúlt évtizedek ötkarikás magyar sikersorozata alapján feltételeztük, hogy a sportág képviselőinek munkaeszköze kizárólag az olimpiai aranyérmek nagyüzemi termelésének elengedhetetlen kelléke – immár azt is tudjuk, hogy különleges műalkotások alapanyaga egyben.

 

A Magyar Kajak-kenu Szövetség sajtótájékoztatóján Kárpáti Tamás Hungarikon elnevezésű gyűjteményének legújabb darabját mutatták be. Az egyedülálló kollekció megálmodója a magyar kortárs művészetben különleges világot teremtett elgondolásával, amelynek nyomán híres emberek egyszerű tárgyait neves művészekkel formálják műtárggyá.

Ezúttal a háromszoros olimpiai bajnok Storcz Botond „újragondolt” lapátját csodálhatta meg a közönség, a kajakozó egykori tanmedencés evezőjéből Vári Zsófia festőművész készített „Azért a víz az úr” címmel műalkotást.

„A lehetőség, hogy egy, a szívemnek kedves tárgyat ajándékozhatok a gyűjteménynek, jó érzéssel töltött el, a végeredmény pedig nagyon tetszik – mondta Storcz Botond az új külsővel ellátott lapátot vizsgálva, amelyen jellemzően az azúrkék szín dominál. – A színválasztás tökéletes, engem egy vidám forgatagra emlékeztet az alkotás.”

A sportág válogatott vezetőedzője a bemutatón elárulta, a tanmedencében használt lapátról korábban a téli edzések jutottak eszébe, a szürkeséggel, hideggel és bezártsággal, most mindez megváltozott.

„Eddig elzárva állt a lapát, egyik helyről a másikra tettem, de azzal, hogy a gyűjtemény darabjává vált, igazán értékes lett. Most már olyan, mint egy festmény, amit meg kell mutatni” – tette hozzá Storcz.

A Hungarikon-gyűjtemény relikviái sorában korábban volt már két kajak-kenus lapát (mindkettő megtekinthető volt a sajtótájékoztatón); Kovács Katalinéba egy festő-, míg Wichmann Tamás evezőjébe egy szobrászművész lehelt életet.

A sportág klasszisainak tárgyaiból készített műalkotások sora hamarosan újabb darabbal bővül, a rendezvényen Baráth Etele, a szövetség elnöke az ötszörös olimpiai bajnok Kozák Danuta lábtámaszát adta át újrateremtésre Kárpáti Tamásnak.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik