A csehek hét gólt ütve igazolták a papírformát a mieink ellen a női hoki-vb-n

H. Á., K. Sz. B.H. Á., K. Sz. B.
Vágólapra másolva!
2022.08.26. 19:01
null
Gasparicsékra nehéz csata vár a csehek ellen (Fotó: MJSZ/Vörös Dávid)
A németek elleni remek győzelem után pénteken a csehek ellen lépett jégre a magyar válogatott a Dániában zajló női elit jégkorong-világbajnokságon, s tulajdonképpen a papírformának megfelelően vereséget szenvedett, ám a hatgólos cseh siker váratlanul nagy – bár a 45–7-es kapura lövési mutató ezt még akár indokolhatja is.

JÉGKORONG
NŐI ELIT-VB

B-CSOPORT, 2. FORDULÓ

MAGYARORSZÁG–CSEHORSZÁG 1–7
(0–2, 1–2, 0–3)
Frederikshavn, Scanel Hockey Arena, 250 néző. V.: Tijana Haack (német), Samantha Hiller (amerikai) – Marine Dinanat (belga), Linnea Sainio (finn)
MAGYARORSZÁG: Németh A. – Baker, Knee / Kiss-Simon, Mayer / Németh B., Odnoga / Márton A. – Gasparics, Seregély, Kreisz / Huszák, Metzler, Jókai-Szilágyi K. / Dabasi, Williams, Pázmándi / Horváth I., Strobl, Rónai / Szamosfalvi. Szövetségi kapitány: Pat Cortina.
CSEHORSZÁG: Peslarová – Pejsová 1 (1), Lasková (1) / Tejralová, Horalková (2) / Trnková, Radová 1 – Sapovalivová 2, Mrazová (1), Mlynková 1 / Krizová, Hymlarová 1, Pejzlová (1) / Mills, Priblová, Neubauerová / Erbanová, Sarnovská (1), Patková. Szövetségi kapitány: Carla MacLeod.
Gól: Huszák (35:18 – Jókai-Szilágyi – ee.), ill. Hymlarová (01:02 – Horalková, Pejzlová), Pejsová (02:21 – Lasková), Radová (29:59 – Horalková – emberelőny), Sapovalivová (33:07 – Mrazová, Pejsová – ee.), Mlynková (44:26 – Sarnovská), Sapovalivová (47:35), Sarnovská (57.36)

ÖSSZEFOGLALÓ

Kísértetiesen hasonlított válogatott pénteki mérkőzésének kezdete az egy nappal korábbi németek elleni összecsapás elejéhez. Ezúttal Csehország volt az ellenfél, és csakúgy, mint csütörtökön, ismét hamar két gólos hátrányba került a magyar csapat. A cseheknek alig több, mint egy perc kellett, hogy megszerezzék a vezetést, Pavlína Horálková passzát követően Klára Hymlárová a kapu jobb oldalánál, közvetlen közelről szerezte a gólt. Sajnos alig telt el egy újabb perc, mikor Daniela Pejsová két gólra növelte a két csapat közötti különbséget egy, a csehek szempontjából a támadóharmad közepéről leadott lövéssel. A korai tűzijátékot követően elmaradt a gyors szépítés és csak három kétperces kiállítás jutott a harmad hátralevő tizenhét és fél percére. A két magyar és egy cseh emberelőnyt azonban egyik csapat sem tudta kihasználni.

A középső játékrész hasonló szellemben kezdődött, mint, ahogy az első véget ért. Három kiállítást is fújtak a bírók és amikor a harmad felénél négy-négy mezőnyjátékossal játszott a két csapat, ismét a csehek tudtak gólt szerezni, háromra növelve előnyüket. Horálková már a második asszisztját ünnepelhette, ugyanis az ő passzát követően szerzett gólt a hátvéd Radová. Röviddel ezután a bírók kiküldték két percre Sarah Knee-t, majd Garát-Gasparics Fannit is, és bár előbbi büntetése már lejárt, a csehek még mindig emberelőnyben játszva megszerezték negyedik góljukat is Sapovalivová révén. A meccs első igazán örömteli pillanatára a harminchatodik percig kellett várni, mikor Huszák Alexandra emberelőnyben szépített, 4–1-re módosítva az állást, reményt adva ezzel az utolsó harmadra.

Sajnos azonban hiába kerültünk szinte rögtön emberelőnybe az utolsó húsz perc legelején, nem tudtunk élni a lehetőséggel, és Natalie Mlynková szerzett újabb gólt Csehországnak. Nem volt még vége a csehek sorozatának, megtartották a legalább két lőtt gól/harmad átlagot, mivel Sapovalivová saját maga második, csapata hatodik gólját is belőtte. A 7–1-es végeredményt végül Sarnovská állította be.

A B-CSOPORT ÁLLÁSA
MGy
HGyHVVLG–KGGkP
1.Csehország1
1
7–1+63
2.Svédország1
15–2+33
3.Magyarország2
1
1
5–9–43
4.Németország1
1
2–4–20
5.Dánia11
2–5–30

 

Az A-csoport mai egyetlen mérkőzésén a tornán most bemutatkozó Svájc 3–1-re legyőzte a tegnap az Egyesült Államoktól 10–0-s vereséget szenvedő Japánt.

PERCRŐL PERCRE

Köszönjük olvasóink figyelmét, hamarosan jövünk az összefoglalóval.

60. perc: Vége. A cseh győzelem várható volt, az ekkora különbség viszont – sajnos – nem.

58. perc: Ez már kezd sok lenni... Sarnovskának asszisztja már volt, gólja még nem, 1–7...

56. perc: Huszákot küldik ki akadályozásért két percre.

53. perc: A csehek továbbra sem hagynak fel a támadásokkal – persze, miért is tennék? – Csak a harmadik harmadban 16 lövésnél járnak eddig..

48. perc: Fél tucatnál járnak a csehek... Sapovalivová második gólját üti, 1–6.

45. perc: Lasková mehet pihenni két percre, gáncsolásért kapja. Huszákot is kiszórják két percre, ő bottal ütésért mehet ki.

45. perc: Ismét négy közte... Mlynková feliratkozott a gólszerzők közé és Sarnovská is begyűjtötte első világbajnoki pontját egy gólpassz képében. 1–5.

43. perc: Sikerült jól megjátszani az előnyt, kétszer is lőhettünk, de nem sikerült a felzárkózás. A csehek kivédekezték.

41. perc: Sapovalivová fogásért kap két percet.

41. perc: Folytatódik a mérkőzés.

A csehek a középső 20 percben is lőttek kettőt, de ezúttal a harmad első felét sikerült jobban lehoznia a mieinknek, utána viszont az egymás után kapott kiállítások végül megbosszúlták magukat. A végén aztán Huszák Alexandra is bevágott egy emberelőnyt, így sikerült a szépítés. A kapura lövések terén meglévő cseh fölényt szerencsére az eredmény nem tükrözi arányosan: 5 magyar lövésre jutott eddig 25 cseh...

Huszák gólja utáni pillanatok (Fotó: MJSZ/Vörös Dávid)
Huszák gólja utáni pillanatok (Fotó: MJSZ/Vörös Dávid)

40. perc: Vége a második harmadnak.

35. perc: Ott a szépítés, emberelőnyből! Huszák Alexandra Jókai-Szilágyi asszisztjából megszerzi első pontját ezen világbajnokságon! 1–4!

 


 

34. perc: Radová ütésért kiül két percre.

34. perc: Négy... Egy fórt kivédekeztünk, aztán 5 a 4 ellen Sapovalivová lövésére nem volt ellenszere Németh Anikónak. 0–4.

33. perc: Másfél perccel később Gasparics is csatlakozni kénytelen Knee-hez, bottal ütésért.

32. perc: Kneeismét ülhet két percet a büntetőpadon bottal lökés miatt.

30. perc: Ott a harmadik... Radová szerzi a gólt, Horalková pedig a második asszisztját jegyzi ma. 0–3.

29. perc: Kreisz is kap egy kétpercest, bottal ütésért.

29. perc: Erbanová gáncsolt, kiküldik.

26. perc: Két jó hír: az előnyt kivédekeztük, és ebben a harmadban az első cseh lövésből nem lett gól.

23. perc: Újabb cseh emberelőny, Knee kapott két percet.

21. perc: Folytatódik a mérkőzés.

Az első harmadban alaposan nekünk estek a csehek, első két lövésükből betaláltak, s bőven lett volna esélyük tovább növelni az előnyüket – legalábbis a kapura lövések számát nézve: 15 alkalommal próbálkoztak, mi két lövésig jutottunk 20 perc alatt. Nem olyan kirívó, hogy rosszul kezdünk a csehek ellen, a hat éve végül büntetőkkel 3–2-re megnyert meccs első harmada utána 20 cseh lövést regisztrálhattunk és nulla magyart – viszont csak egy cseh gólt.

20. perc: A harmad végét ismét megnyomták a csehek, de állta a sarat a védelmünk, pedig a végén még emberelőnybe is kerültünk, de nem jutottunk vele sokra.

18. perc: Ismét emberelőnybe kerülünk, Laskovát küldték ki két percre.

15. perc: Ez első percek nagy cseh nyomása alább hagyott, most kevésbé forog veszélyben a mieink kapuja.

11. perc: Noha voltak meleg pillanatok a magyar kapu előtt, sikerült kivédekezni az előnyt. Németh Anikónak újabb három védés húzhatunk be.

9. perc: Szamosfalvit szórják ki két percre a bírók bottal lökésért.

6. perc: Értékelhető magyar kapura lövés nélkül telt le az előnyünk, miközben a csehek valósággal nekünk ugranak, és már 8 kapuralövésnél járnak.

4. perc: Emberelőnybe kerültünk, Trnkovát küldték ki gáncsolásért.

3. perc:Hát ilyen nincs... A második cseh kapuralövés is betalált,Pejsová a gólszerző. 0–2.

2. perc: Gól, vezetnek a csehek. Alig telt el az első perc, Horalková passza után Hymlarová talált be Németh kapujába. 0–1.

2. perc: Az első percben a kapuk nem forogtak még veszélyben.

1. perc: Elkezdődött a mérkőzés.

A bemelegítésnek vége, a csehek fehérben játszanak majd, a mieink pirosban lesznek.

Köszöntjük olvasóinkat!

ELŐZMÉNYEK

A magyar válogatott csütörtökön meglepetésre győzött Németország ellen, mégpedig kétgólos hátrányból felállva 4–2-re, amivel óriási lépést tett az elit vb-s tagsága megőrzése felé. Egy esetleges újabb pontszerzés esetén pedig már szinte nehezebb lenne kiesni, mint bent maradni – bár azt is hozzá kell tenni, hogy a csehek a csoportellenfeleink közül a legerősebbek, vagyis a mai pontszerzés még nagyobb bravúr lenne, mint a csütörtöki volt.

A magyar válogatott kapuját ezúttal is Németh Anikó őrzi majd, az összeállításban Pat Cortina egy változást eszközölt: Strobl Lara a negyedik sor centere lesz, míg Szamosfalvi Petra az egyszemélyes „ötödik sort” alkotja majd.

A csehekkel legutóbb 2021 novemberében olimpiai selejtezőn mérkőzött a magyar válogatott, akkor 5–1-re kikaptunk, míg néhány hónappal előtte az elit-vb-n 4–2-es vereséget szenvedtünk. Legutóbb 2016-ban szétlövéssel győztük le Csehországot – az volt a magyar női jégkorong-válogatott első elit-világbajnokságon szereplő válogatott elleni győzelme.

A mieink a világbajnokság tíz résztvevője közül a leggyengébben rangsoroltak a világranglistán, a 11. helyen állnak, így a B-csoportba kaptak besorolást. Az A-csoportot öt válogatott alkotja, a tagjai védettséget élveznek, automatikusan negyeddöntősök, a B-ből az első három jut tovább, az ötödik kiesik.

A magyar válogatott egymás után – és összesen is – másodszor szerepel az elit-világbajnokságon, tavaly bemutatkozásként a dánok legyőzésével sikerült a 9. helyen végezni – ez a helyezés idén bennmaradást ér, mert csak a B-csoport utolsó helyezettje esik ki.

A MAGYAR VÁLOGATOTT PROGRAMJA
Augusztus 25.
15.30:
Németország–Magyarország 2–4
Augusztus 26.
19.00: Magyarország–Csehország
Augusztus 28.
17.00:
Dánia–Magyarország
Augusztus 29.
19.30: Magyarország–Svédország

A MAGYAR VÁLOGATOTT KERETE
Kapusok
Németh Anikó (MAC Budapest), Révész Zsuzsa (Debreceni HK), Bogáti Bianka (Budapest JA)
Hátvédek
Baker Taylor (MAC Budapest), Kiss-Simon Franciska (KMH Budapest), Knee Sarah (KMH Budapest), Márton Adél (Budapest JA), Mayer Fruzsina (HTI – Kanada), Németh Bernadett (MAC Budapest), Odnoga Lotti (Dartmouth College – Egyesült Államok)
Csatárok
Dabasi Réka (KMH Budapest), Garát-Gasparics Fanni (MAC Budapest), Horváth Imola (Göteborg HC – Svédország), Huszák Alexandra (KMH Budapest), Jókai-Szilágyi Kinga (EHV Sabres – Ausztria), Kreisz Emma (Stanstead College – Kanada), Metzler Regina (Vasas SC), Pázmándi Zsófia (MAC Budapest), Rónai Alexandra (MAC Budapest), Seregély Mira (University of Maine – Egyesült Államok), Strobl Lara (Budapest JA), Szamosfalvi Petra (KMH Budapest), Williams Hayley (KMH Budapest)
Szövetségi kapitány: Pat Cortina

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik