Fantasztikus győzelemmel kezdték az elit-vb-t a mieink a németek ellen

HARMATH ÁKOSHARMATH ÁKOS
Vágólapra másolva!
2022.08.25. 15:25
null
Kiss-Simon (14) duplázott (Fotó: MJSZ)
Az első tíz perc után Németország már 2–0-ra vezetett a Dániában zajló női jégkorong-világbajnokság B-csoportjának első mérkőzésén, a magyar válogatott nagyszerű játékkal fordított és 4–2-re győzött. Ezzel óriási lépést tett az elit-vb-s tagság megőrzése felé.

JÉGKORONG
NŐI ELIT-VB, B-CSOPORT, 1. FORDULÓ
NÉMETORSZÁG–MAGYARORSZÁG 2–4
(2–1, 0–2, 0–1)
Frederikshavn, Scanel Hockey Arena,526 néző. Vezette: Kaisa Ketonen (finn), Shauna Neary (kanadai) – Marie-Pierre Jalbert (kanadai), Tiina Saarimaki (finn)
Németország: Albl – T. Eisenschmid (1), Jobst-Smith (1) / Strobel, Gleissner / Botthof (1), Strompf (1) / Dusterhoft – KLUGE 1, Haider, Weidenfelder / Feldmeier, N. Eisenschmid, Delarbre / Luisa Welcke 1, Karpf, Lilli Welcke / T. Wagner, Bartsch, Christof. Szövetségi kapitány: Thomas Schadler
Magyarország: NÉMETH A. – Baker, Knee / KISS-SIMON 2, Mayer (1) / Németh B., Odnoga / Márton A. – Gasparics (1), SEREGÉLY 1 (1), Kreisz / Huszák, Metzler, Jókai-Szilágyi K. 1 / Williams, Szamosfalvi, Dabasi / Horváth I., Pázmándi, Rónai/ Strobl. Szövetségi kapitány: Pat Cortina
Gól: Luisa Welcke (1:56 – Strompf, Botthof), Kluge (10:29 – T. Eiseschmid, Jobst-Smith – emberelőny), ill.Kiss-Simon (10:54 – Seregély), Kiss-Simon (23:19 – Mayer, Gasparics – ee.), Jókai-Szilágyi (35:19 – emberhátrány), Seregély (59:50 – üres kapu)
Kapura lövések: 28–25
Gól – emberelőnyből: 1/5, ill. 1/5
Kiállítások: 10 ill. 10 perc

MESTERMÉRLEG
Pat Cortina:
– Nem kezdtünk jól, bátortalanok voltunk, a németek sokkal aktívabbak voltak az elején, de hamar válaszoltunk a második góljukra, ami magabiztosságot adott nekünk. Magasabb szinten kell játszanunk, mint általában az idény közben, nagyon fontos volt, hogy párharcokat nyerjünk, mert ebből tudtuk a góljainkat megszerezni. A felkészülési meccsekkel ellentétben ezúttal rátaláltunk arra az útra, amely a győzelemhez vezetett. Ezen mérkőzés után nehéz, de két lábbal a földön kell maradnunk.

ÖSSZEFOGLALÓ

Nem kezdett túl jól a válogatottunk, a németek az első magyar védelmi rövidzárlatot kihasználták: Luisa Welcke könyörtelenül értékesítette a ziccerét a 2. perc végén. Már úgy tűnt, hogy sikerült rendezni a sorokat a korán kapott gólt követően. hiszen Pat Cortina lányai többet lőttek kapura, mint a németek, de miután a harmad közepén Huszák Alexandrát két percre kiküldték akadályozásért, alig fél perccel később ki is használták az emberfórt a németek Laura Kluge révén. A második találatra viszont úgy reagáltak a mieink, ahogy arra kell: a lehető leggyorsabban gólt szereztek. Mindössze 25 másodperccel később Kiss-Simon Franciska bombázott a jobb oldali bulikörtől Franziska Albl kapujának jobb felső sarkába. A folytatásban pedig átvette a magyar válogatott az irányítást, a német helyzetek elmaradtak, s ugyan a mieinknek is akadtak lehetőségei, de az első harmadot 2–1-es hátrányban zárták.

A második viszont nagy változást hozott: a magyar válogatott agresszív letámadásra váltott, két perc után emberelőnybe került, amit megint Kiss-Simon Franciska használt ki, ha lehet, még az elsőnél is nagyobb gólt lőve. Az egyenlítés után küzdelmesebb lett a játék, sorban osztották ki a bírók a két perceket mindkét oldalra, bő fél percig kettős előnyben is voltak Gasparicsék, ám nem sikerült kihasználni a fórt a harmad közepén. Öt perccel a vége előtt Szamosfalvi Petrát küldték ki két percre a zebrák, s mégis a magyar válogatott szerzett újabb találatot: az egyébként jól védő Albl a magyar harmadból vaktában kivágott koronggal addig körülményeskedett az alapvonalán, míg a rátámadó Jókai-Szilágyi Kinga elvette a pakkot tőle, s cselezni kezdett, ám a segíteni érkező Jobst-Smith ütőjéről a kapuba pattant a korong – ritkán látható potya volt, ám nem mondhatni, hogy nem szolgált rá a magyar válogatott.

A záró 20 percben aztán a németek mindent megtettek az egyenlítés érdekében, de a mieink sem tétlenkedtek, s amíg mi Németh Anikót dicsérhetjük a remek védéseiért, addig a németek a kapuvasnak rebeghetnek hálát – Gasparics Fanni találta telibe a harmad elején. A magyar válogatott ugyan nem tudta növelni az előnyét a folytatásban, de mivel a védekezése stabil volt, így a németek sem tudtak mit kezdeni a mieinkkel – még emberfórban sem. Pedig az utolsó négy percet szinte végig többen töltötték a jégen, előbb Seregély Mira kiállítása miatt, majd a kihasználatlanul maradt előny után azért, mert lehozták Albl kapust, ám egyenlíteni nem tudtak: ellenben tíz másodperccel a vége előtt éppen Seregély Mira volt az, aki a védőharmadunkból kiütött korongot össze tudta gyűjteni és az üres kapuba betalálva beállította a 4–2-es végeredményt.

Győzelmével a B-csoportban szereplő magyar válogatott nagy lépést tett bennmaradást felé – a női jégkorong-vb lebonyolítási rendje szerint ugyanis az A-csoportban szereplő öt válogatott alapból negyeddöntős, a B-ből pedig az első három helyezett jut tovább, az ötödik kiesik, a negyedik pedig nagyon örül elit-vb-s tagsága meghosszabbításának.

TOVÁBBI CSÜTÖRTÖKI EREDMÉNYEK
A-CSOPORT

Egyesült Államok–Japán 10–0 (4–0, 5–0, 1–0)
Kanada–Finnország 4–1 (2–1, 1–0, 1–0)
B-CSOPORT
Svédország–Dánia 5–2 (1–1, 0–2, 1–2)

PERCRŐL PERCRE

Köszönjük olvasóink figyelmét!

A németek legjobbjának Laura Klugét választották, a mieinknél a kétgólos Kiss Simon Franciska lett a legjobb.

60. perc: Vége, lefújták, nyertünk!

60. perc: GÓÓÓL! Seregély! Az üres kapuba talál be a kivágott koronggal, ezzel vége a német reményeknek! 4–2, ide!

60. perc: Távoli német lövés, kipattan a blokkról, a kapunk fele üres, de sikerül elpiszkálni a korongot!

59. perc: Huszák lóghatott volna meg egy a harmadból kicsúszó koronggal, de Tanja Eisenschmid megakadályozta.

59. perc: Másféllel a vége előtt kicsúszik a korong a harmadból, nem tudnak felállni.

59. perc: Kapus nélkül folytatják a németek.

59. perc: 1:50 van hátra, német időkérés.

58. perc: Fél perccel a hátrány vége előtt sikerül kiütni a pakkot, sőt, Gasparics még bent is tartja a támadóharmadban egy rövid ideig. Aztán a végén Némethnek csak kell egyet védeni. Sikerült kivédekezni a hátrányt!

57. perc: Az első percben a németek csak nehezen tudnak felállni, ám kapuig jutó lövésig nem jutnak, Feldmeier próbálkozását blokkoljuk.

56. perc: Német emberelőny. Seregély felkente a palánkra Delarbrét. Sajnos jogos az ítélet.

55. perc: Fokozódik a német nyomás, az üresen érkező Luisa Welcke most lemarad egy keresztpasszróül, aztán nagy nehezen sikerül kipiszkálni a korongot.

54. perc: Németh Anikó! Strompf jól helyezett, közeli lövését könnyedén kapta le a lepkéssel.

54. perc: Németh vetődött rá egy a kapuja felé csúszó korongra, majd Luisa Welcke akadt össze Knee-vel.

53. perc: Jobst-Smith lövését fogja Németh Anikó. A német utána nagyot taszít a felé járó Odnogán…

51. perc: Összeült a Zebrák Kistanácsa, és kiküldték Karpfot is két percre. Mondjuk ő a közelben sem volt, de nem is reklamál. Négy a négy ellen.

51. perc: Na… Előbb Gleissner építi be a palánkba Gasparicsot, másodpercekkel később Kreisz Gleissnert. A két szenvedő fél lent marad, a bírák Kreiszt zavarják ki két percre.

49. perc: Szinte az egész fórt sikerült végigtámadni, de nem sikerült a német védelmet zavarba hozni.

48. perc: Gasparics a kapu mögül jól játszott vissza Kiss Simonnak, aki okosan kivárt, majd kissé jobbról lőtt, de Alblban elakadt a pakk.

47. perc: Nikola Eisenschmid kapott két percet, bottal akasztotta Németh Bernadettet.

45. perc: Knee lőtte be a pakkot a támadóharmadba, Albl már ki is mozdult rá, ám a palánk illesztésénél irányt változtatott a korong, s az üresen álló kapu elé csúszott. Tanja Eisenschmid kisegítette a bajba jutott kapust.

43. perc: Gasparics tört be a harmadba egy védővel a nyakán, majd lőtt, a jobb felsőnél a vasat találta telibe…

42. perc: Három lövést is hárítani kell Némethnek, állja a sarat, Lilli Welcke kísérlete volt a legveszélyesebb.

41. perc: Megint a mieink a buli.

A nézőszámról egyelőre nincs hivatalos adat, van viszont magyar hangulatfelelős…


A második húsz percben eggyel többet lőttek kapura a németek, 13–12-re övék ez a mutató, összesítésben 21–18 ide a kapura lövések számát tekintve.

40. perc: Sikerült kiszabadulni a német szorításból, s végül egy lövéssel zártuk a játékrészt.

38. perc: Rákapcsoltak a németek, de Németh Anikó a helyén, a védelem pedig most felettébb figyel, hogy ne kerüljünk újabb emberhátrányba.

36. perc: VEZETÜNK!!! Micsoda rövidzárlat a német kapustól! Albl egy ártalmatlan, lecsorgó koronggal addig körülményeskedett az alapvonalán, míg Jókai-Szilágyi odaért, megzavarta, sőt, elvette a pakkot, majd cselezni próbált, ám a segíteni érkező Jobst-Smith ütőjéről a kapuba pattant a korong. 2–3!

36. perc: Kluge kap remek kiugratást, ám ezúttal Némethbe püföli a ziccerét.

35. perc: Gyorsan felállnak a németek, miután elhozzák a bulit, de komoly helyzetig nem jutnak, s sikerül kiütni a harmadból.

35. perc: Szamosfalvit küldik ki a bírók, visszahúzta Haidert.

34. perc: Németh mutat be egy szép védést Kluge lövésénél.

32. perc: Sőt, a második német kiállítás vége már komoly magyar helyzet nélkül zárul.

30. perc: Karpfot is kiküldik két percre, de hiába voltunk 45 másodpercig kettős előnyben, nem sikerült kihasználni.

30. perc: Felállunk, a németek nem nagyon találják a korongot, de a mieink csak nehezen jutnak lövéshez. Végül Knee löketét védi Albl.

29. perc: Hamar sikerül felállni, Baker lövését viszont fogja Albl.

29. perc: Seregély tört kapura Gleissner mellett, aki csak szabálytalanul tudta megállítani, ez is két perc.

29. perc: Nem volt könnyű, de sikerült kivédekezni a hátrányt..

28. perc: Tanja Eisenschmid lövését Dabasi vetődve blokkolta, a korong Feldmeier elé került, az ő kísérletét Németh kapus hárította.

27. perc: Kiállítás nálunk… Csak sikerült kijönniük a németeknek, s közben Sarah Knee ütközte le Delarbrét, két perc. Aztán még dulakodott is egy keveset Klugéval.

25. perc: Agresszív letámadásra váltottunk, amivel megleptük a németeket, most a saját harmadukból sem igen tudnak kijönni.

24. perc: GÓÓÓÓL! KISS-SIMON MEGINT! MÉG EMBERELŐNYBŐL! Egy jól körbejáratott korong Mayertől Kiss-Simonhoz kerül, ő meg a jobb oldali bedobóponttól kegyetlen erővel kilövi a hosszú felsőt! 2˜–2!

24. perc: A másodikban már igen, Knee eresztett el egy bombát a kékről, Albl a helyén volt, aztán Huszák kísérletét fogta a kapus.

23. perc: Az első percben nem sikerült felállni a németek harmadában…

22. perc: Wagner akasztotta Kreiszt, bottal, két per!

22. perc: Botthof lőtt a kékről, a megpattanó korong majdnem becsapta Némethet, de végül mellé ment.

21. perc: Megint elhoztuk a bulit, és Seregély révén 11 másodperc után lövéssel zárjuk az első támadást. Albl védett.

Az első harmadban a mieink 9 kapura lövéssel próbálkoztak, a németek öttel.

A rossz kezdés ellenére a harmad második felében a mieink akarata érvényesült, nyílt a mérkőzés, csak éppen a németek vezetnek.

20. perc: Mayer betörése után Kiss-Simon blokkolt lövésével zárul a harmad.

19. perc: Lilli Welcke került lövőhelyzetbe a bulikör jobb alsó részénél, Németh védett, ahogy fél perccel később ismét hárítani tudta Lilli Welcke ezúttal a kékről leadott lövését – utóbbit már fogta.

17. perc: Seregély a kapu mögül befordult, lőtt is, de nem tudta bekotorni a korongot Albl mellett.

15. perc: Megint Williams veszélyeztette a német kaput, Albl a botossal védett.

13. perc: Huszák elől kell felszednie a korongot Alblnak, majd Németh is bemutat egy hasonló védést.

11. perc: Gyors válasz! Seregély szerzett korongot a támadóharmad jobb oldalán a palánk mellett, Kiss-Simonnak játszott a kék vonalhoz, ő pedig lövésre vállalkozott, s miután Kreisz jól zavart a kapus előtt, Albl nem is látta a korongot, amely a bal felsőben kötött ki, 2–1!

11. perc: Gyorsan kihasználták… Kluge volt az. Tanja Eisenschmidt lőtt a kékről, a kipattanót pedig sokadik próbálkozásra szuszakolt ált Némethen Kluge. 2–0!

10. perc: Ezt bezzeg befújják két percnek… Huszák borította fel emberét a semleges harmadban.

9. perc: Huszákot nyomják el a német kapus előtt, de nincs kiállítás, kiviszik a bulit a zebrák a semleges harmadba

9. perc: Újabb nagy német ziccer maradt ki, Némethnek kellett védeni..

8. perc: Nyomnak a németek. Jó másfél perce már, hogy tábort vertek a harmadunkban, Jobst-Smith lövése lepattan a blokkról, majd Gasparics váratlanul kiléphet egyedül, de elkapkodja a lövést.

6. perc: Hűha… Gleissner távoli lövése lejött Némethről, Lilli Welcke közelről majdnem bekotorta a másodikat, de Németh spárgázva javított.

5. perc: Williams cipelte balról jobbra a korongot a támadóban, a kék vonal előtt, majd lőtt, gyengén.

4. perc: Pat Cortina gyorsan időt kért.

2. perc: Az első gól viszont az övék… 1–0. Strompf ugratta ki remek ütemben Luisa Welckét, aki ziccerben léphetett ki, Baker lemaradt róla, és a német csatár nem is hibázta el a ziccert.

2. perc: Az első kapura lövés a mienk: Willams tört be a támadóharmadba a bal oldalon, majd fonákkal ráhúzta, Alblnak nem okozott gondot.

1. perc: Elkezdődött a mérkőzés! A mieink hozták el a bedobást.

A németek fekete mezben játszanak majd, a mieink fehérben.

A mieinknél Németh Anikó véd, a németeknél Franziska Albl.

A csapatok végeztek a bemelegítéssel.

Köszöntjük olvasóinkat, hamarosan elkezdődik a mérkőzés!

ELŐZMÉNYEK

A két válogatott nem is olyan régen, a közvetlen világbajnoki felkészülés során kétszer is összecsapott egymással, s mindkétszer a németek nyertek, igaz, szűken, előbb 1–0-ra, majd 2–1-re győztek, szóval messze nem lefutott a mai találkozó.

A mieink a világbajnokság tíz résztvevője közül a leggyengébben rangsoroltak a világranglistán, a 11. helyen állnak, így a B-csoportba kaptak besorolást. Az A-csoportot öt válogatott alkotja, a tagjai védettséget élveznek, automatikusan negyeddöntősök, a B-ből az első három jut tovább, az ötödik kiesik.

A magyar válogatott egymás után – és összesen is – másodszor szerepel az elit-világbajnokságon, tavaly bemutatkozásként a dánok legyőzésével sikerült a 9. helyen végezni – ez a helyezés idén bennmaradást ér, mert csak a B-csoport utolsó helyezettje esik ki.

A nemzetközi szövetség beharangozója szerint a bennmaradás kiharcolására a magyar válogatottnak lehet esélye, a győzelemre akár a németek, a dánok, vagy a svédek ellen – a csehek némileg kiemelkednek a csoportunkból a szaksajtó szerint –, s egy siker akár az áhított 9. hely elérésére is elég lehet…

A MAGYAR VÁLOGATOTT PROGRAMJA
Augusztus 25.
15.30:
Németország–Magyarország
Augusztus 26.
19.00: Magyarország–Csehország
Augusztus 28.
17.00:
Dánia–Magyarország
Augusztus 29.
19.30: Magyarország–Svédország

A MAGYAR VÁLOGATOTT KERETE
Kapusok
Németh Anikó (MAC Budapest), Révész Zsuzsa (Debreceni HK), Bogáti Bianka (Budapest JA)
Hátvédek
Baker Taylor (MAC Budapest), Kiss-Simon Franciska (KMH Budapest), Knee Sarah (KMH Budapest), Márton Adél (Budapest JA), Mayer Fruzsina (HTI – Kanada), Németh Bernadett (MAC Budapest), Odnoga Lotti (Dartmouth College – Egyesült Államok)
Csatárok
Dabasi Réka (KMH Budapest), Garát-Gasparics Fanni (MAC Budapest), Horváth Imola (Göteborg HC – Svédország), Huszák Alexandra (KMH Budapest), Jókai-Szilágyi Kinga (EHV Sabres – Ausztria), Kreisz Emma (Stanstead College – Kanada), Metzler Regina (Vasas SC), Pázmándi Zsófia (MAC Budapest), Rónai Alexandra (MAC Budapest), Seregély Mira (University of Maine – Egyesült Államok), Strobl Lara (Budapest JA), Szamosfalvi Petra (KMH Budapest), Williams Hayley (KMH Budapest)
Szövetségi kapitány: Pat Cortina

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik