Női jégkorong-vb: a legjobbak között is bizonyítani akar a női válogatott

KAPOLCSI-SZABÓ BENCEKAPOLCSI-SZABÓ BENCE
Vágólapra másolva!
2022.08.25. 12:52
null
Gasparics Fanniékra (pirosban) kemény feladat vár Dániában, de elérhető cél a bennmaradás (Fotó: Tumbász Hédi)
Egymást követő második évben szerepelhet a magyar női jégkorong-válogatott az A-csoportos világbajnokságon. Tavaly a koronavírus miatt nem esett ki senki a legmagasabb osztályból, az idén viszont már semmi sem védi a gyengébben teljesítőket. A felkészülési mérkőzések rosszabb eredményei ellenére a csapat és a szövetségi kapitány is bizakodó az eddigi legnagyobb megméretés előtt.

Győzni jöttünk, de a kettes is elég lesz – hangzott el az egyetemi vizsgák előtt számtalanszor a hol teljesen, hol kevésbé komolyan gondolt féligazság. Hasonló elképzelések kavaroghatnak női hokiválogatottunk tagjainak fejében, ugyanis az elit-világbajnokságon olyan mezőnyben kellene jól teljesíteniük, amelyben Magyarországé a legalacsonyabban rangsorolt csapat. A válogatott a győzelem szándékával lép jégre az összes mérkőzésén, de hozzá kell tenni, hogy már a bennmaradás is bravúr lenne. Ennek tükrében az elvárások és a realitás közötti korreláció, ahogy a válogatott kanadai szövetségi kapitánya, Pat Cortina megfogalmazta: „Az elvárásnak reálisnak kell maradnia!”

Hogy mi számít reális elvárásnak, azt azontúl, hogy a papírforma már nemegyszer borult hasonló világeseményeken, azért is nehéz megmondani, mert a magyar válogatott csoportjában szereplő válogatottak közül Csehország emelkedik ki igazán, a svéd, dán, német, magyar négyest viszont olyan apró képességbéli nüanszok választják el egymástól, amelyek versenyhelyzetben felerősödhetnek, de el is tűnhetnek. Ami biztos, Magyarország mind a két-két Dánia és Németország elleni felkészülési mérkőzését – igaz, kivétel nélkül csak egy-egy góllal – elveszítette. Ezeken a meccseken természetesen sokkal fontosabb volt a gyakorlás, mint az eredmény hajszolása, mégis intő jel, hogy a mérleg nyelve egyszer sem billent felénk. Azonban ha pozitívumot szeretnénk keresni a négy elveszített találkozóval kapcsolatban, az mindenképpen igaz, hogy a saját hibáinkból tanulhatunk a legtöbbet. Ezek közül a válogatott csatára, Metzler Regina a helyzetkihasználást és az egy az egy elleni párharcok viszonylagos sikertelenségét emelte ki.

Mellettünk szólhat még, hogy az eredményesebben sikerült felkészülési időszak elbizakodottá teheti az ellenfeleinket. Erre utalt a Németország elleni második mérkőzésen gólt szerző Seregély Míra is.

„Meccsről meccsre jobbak lettünk, ami jelenleg sokkal fontosabb, mint az eredmény – mondta az Egyesült Államokban játszó csatár. – Nem tétmérkőzések voltak, nem mindenáron a győzelmet hajszoltuk, ez még jól is elsülhet, hátha elbízzák magukat az ellenfeleink. Mi továbbra is elemezzük őket, és amikor szembenézünk velük, készen állunk majd. Ahogy egyre inkább összeszokik a csapat, úgy teljesítünk a pályán is egyre jobban.”

Hogy van még a válogatott tarsolyában eddig nem látott trükk, arra Cortina szavai is ráerősítenek.

„Támadásban még végre kell hajtanunk kisebb módosításokat, emberelőnyben pedig gólra törőbb, egyszerűbb játékot kell játszanunk. Mivel a világbajnokságon is a németek ellen játszunk, különböző sorokat próbálunk ki az edzőmeccseken, hadd találgassanak egy kicsit” – mondta a szövetségi kapitány.

Tarokkos hasonlattal élve, a felesleges lapok már a talonba kerültek. Azt már tudjuk, mi az, ami nem működik, kialakult a válogatott végleges világbajnoki kerete, és reméljük, a skíz, a bohóc, az ütőlap a mi kezünkben van, mert ha igen, már csak az időzítésen és némi szerencsén múlik, nyerünk-e vele, vagy sem.

Révész Zsuzsanna
Révész Zsuzsanna


ELIT-VILÁGBAJNOKSÁG, DÁNIA (AUGUSZTUS 25.–SZEPTEMBER 4.)
A-csoport:
Egyesült Államok, Kanada, Finnország, Svájc, Japán
B-csoport: Csehország, Dánia, MAGYARORSZÁG, Németország, Svédország
A B-csoport első három helyezettje a negyeddöntőbe jut, az utolsó pedig kiesik.

A MAGYAR KERET
Kapusok:
Bogáti Bianka (Budapest JA), Németh Anikó (MAC Budapest), Révész Zsuzsanna (Debreceni HK).
Hátvédek: Baker Taylor, Németh Bernadett (mindkettő MAC), Kiss-Simon Franciska, Knee Sarah (mindkettő KMH Budapest), Márton Adél (Budapest JA), Mayer Fruzsina (HTI, kanadai), Odnoga Lotti (Dartmouth College, amerikai).
Csatárok: Dabasi Réka, Huszák Alexandra, Szamosfalvi Petra, Williams Hayley (mind KMH), Garát-Gasparics Fanni, Pázmándi Zsófia, Rónai Alexandra (mindhárom MAC), Horváth Imola (Göteborg HC, svéd), Jókai-Szilágyi Kinga (EHV Sabres, osztrák), Kreisz Emma (Stanstead College, kanadai), Metzler Regina (Vasas), Seregély Míra (University of Maine, amerikai), Strobl Lara (Budapest JA).
Szövetségi kapitány: Pat Cortina
A MAGYAR PROGRAM
Augusztus 25., csütörtök

Magyarország–Németország 15.30 – élőben az NSO-n!
Augusztus 26., péntek
Magyarország–Csehország 19.00 – élőben az NSO-n!
Augusztus 28., vasárnap
Magyarország–Dánia 17.00 – élőben az NSO-n!
Augusztus 29., hétfő
Magyarország–Svédország 19.30 – élőben az NSO-n!

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik