D. Á. 2020.07.24 12:31 Frissítve: 2020.07.24 12:50

Női jégkorong: Kanadából érkezik szövetségi kapitány a válogatott élére

Lisa Haley-t nevezték ki a magyar női válogatott szövetségi kapitányává. Megbízatása a 2021. augusztusi olimpiai selejtezők végéig szól. A kanadai edző jövő héten érkezik Magyarországra, így már ő fogja irányítani a női csapat szezonbeli első edzőtáborát a Tüskesátorban – olvasható a Magyar Jégkorong-szövetség sajtóközleményében.

Lisa Haley lesz a magyar női jégkorong–válogatott szövetségi kapitánya (Fotó: Tumbász Hédi)

 

„Független szövetségi kapitányt kerestünk, és a kanadai szövetségen keresztül jutottunk el Lisa Haley-hez. Az életrajza önmagáért beszél. A lehető legjobb felkészülést szeretnénk megadni a lányoknak a világbajnokság és az olimpiai selejtező előtt. Biztos vagyok abban, hogy képes lesz úgy fejleszteni a játékosokat és úgy felkészíteni a csapatot, hogy az kihozza magából a maximumot” – mondta az új kapitányról Vas Márton, a Magyar Jégkorong Szövetség általános igazgatója.

Lisa Haley 14 évig, 1997-től 2011-ig dolgozott a kanadai Saint Mary's Egyetem csapatánál. Konferenciáját négyszer (1998, 2003, 2004, 2010) nyerte meg az együttes a bajnokságban. Kétszer választották a konferencia legjobb edzőjének, egyszer, 2003-ban pedig az egész egyetemi bajnokságban ő kapta ezt az elismerést. 2011 óta egy másik egyetemi együttest irányított, a Ryersont, amellyel szintén többször rájátszásba került.

Több idényben is dolgozott a kanadai női felnőtt válogatott mellett másodedzőként. A legnagyobb sikerét 2014-ben érte el, Szocsiban olimpiai aranyérmet ünnepelhetett a juharlevelesekkel. 2012-ben a világbajnok, 2008-ban, 2011-ben és 2013-ban a második helyezett kanadai csapat stábjának a tagja volt.

Az utánpótlás-nevelésben is fontos szerepet vállalt, a kanadai U18-as csapat másodedzőjeként 2010-ben világbajnoki címet szerzett, majd szövetségi kapitányként 2016-ban ezüstérmes lett. Az új kapitány első nyilatkozatában elmondta, nagyon várja már a magyarországi munkát.

„Ismerem a magyar női jégkorong közelmúltbeli sikereit, és inspirál a lehetőség, hogy hozzátegyem ehhez a magamét. Energikusan vágok bele a munkába, mert látom, hogy a csapat és a körülötte dolgozók mennyire elhivatottak, milyen keményen dolgoznak. Csapatsportról beszélünk, éppen ilyen emberekre van szükségünk. A szövetség jól döntött, amikor az utánpótlástól kezdve építette fel a programot. Először az U18-as csapat lett erős, és a fejlődésnek köszönhetően a játékosok együtt nőttek bele a felnőtt válogatottba. Az eddig eredmények erős alapot jelentenek, amelyek garantálhatják a hosszú távú sikert, még nagyobb dolgokat lehet erre építeni. Az a célom, hogy többet érjünk el, mint eddig. Most, hogy feljutott a válogatott az elitbe, ott is akarunk maradni. Mivel kanadai vagyok, ráadásul Új-Skóciából származom, különösen büszkén képviselem majd Magyarországot a halifaxi és trurói világbajnokságon 2021 tavaszán. Készen fogunk állni.”

A 47 éves szakember az edzői filozófiájáról is vallott: „Az edzők szerepe a lehető legjobb környezetet megteremteni a játékosoknak ahhoz, hogy kiadják magukból, ami bennük rejlik. Ez magában foglalja a magas, de nem túlzott elvárások megfogalmazását, valamint a játékosok segítését abban, hogy felelősek legyenek az elvárások teljesítésében. Ez több a hokis képességeknél és a taktikánál. Vezetői képességekre, fizikai és mentális erőre van szükség, jó csapattársnak kell lenni. Amikor mindenki egy irányba húz, a képességei legjobbját nyújtva, csak akkor lehet nagy dolgokat elérni.”

2021.03.30 23:50:04

Jégkorong S. TÓTH JÁNOS

ALAPVONAL. Nyílt titok, a sportágon belül a többség nem tippelt nagy jövőt a kísérletnek, jó előre a pofozógép szerepét vészjósolták a Vasas jégkorongcsapatának.

2021.03.07 22:24:21

Jégkorong S. TÓTH JÁNOS

ALAPVONAL. Pásztor Györgyöt bátran nevezhetném Mr. Jégkorongnak is, mert ő az az ember, akit – s nincs ebben barokkos túlzás – az egész világon imádott sportágával azonosítanak.

2021.03.02 18:05:54

Jégkorong H. Á.

A magyar élvonalbeli jégkorongbajnokság 2020–2021-es kiírásának rájátszásbeli adatbankja.

2021.02.08 23:16:42

Jégkorong MALONYAI PÉTER

ALAPVONAL. A magyar csapat a világon a 7., Európában az 5. lett, s ezzel az összegzés szerint »pontosan azt a helyet jelölte ki magának, amelyet – reálisan! – megérdemelt«. A nyolc nap alatt a hat mérkőzés »olyan erőkifejtésre kényszerítette a résztvevőket, ami közel jár az emberfölöttihez«.

2021.01.13 22:28:50

Jégkorong BOBORY BALÁZS

NS-VÉLEMÉNY. Szlovákiában már rég nem nevetnek rajtunk.