K.-SZ. B.
2023.02.08 09:08 Frissítve: 2023.02.08 13:12

Női jégkorong: a válogatott újonca életében megfér egymás mellett a diákélet és a versenysport

Nem jelentett gondot a beilleszkedés a mindössze 18 éves Gengeliczky Dorottyának a magyar női jégkorong-válogatottba. A fiatal védő a 2021–2022-es idényt már kanadai klubcsapatában, az Ontario Hockey Academy Girls' Tardiffban töltötte, és azóta is ott légióskodik, de az Öt nemzet tornájára hazautazott, és izgatottan várta, hogy mérkőzésen is bemutatkozhasson a válogatottban.

 

Gengeliczky Dorottya országváltásra készül

„Bár terveztem a külföldi játékot, sosem gondoltam volna, hogy még a gimi alatt kijutok Kanadába. A 2020-as ifjúsági olimpia és világbajnokság után keresett meg az ontariói iskola, hogy szeretné, ha csatlakoznék hozzá. A második idényemet töltöm kint. Amikor először kiutaztam, én voltam az egyedüli magyar a csapatban, de azóta többen is követtek” – mondta a Nemzeti Sportnak Gengeliczky Dorottya.

Utánpótláskorú játékosként egyszerre éli a diákok és az élsportolók életét, hiszen a középiskolai órarendje magában foglalja a napi két edzést, egy szárazat és egy jegeset. Távol az otthonától sem magányos, a családjával telefonon könnyen tudja tartani a kapcsolatot és csapattársaival is jó a viszonya.

„A családomat karácsonykor szoktam látni, és tavasszal is van egy hosszabb szünetünk, amikor haza tudok menni. Ezenkívül a válogatott szünetekben is lehetőségem van találkozni velük. Ezt az idényt még mindenképpen Kanadában szeretném tölteni, de egyetemre az Egyesült Államokba mennék, és ott is szeretnék hokizni” – tért ki magánéletére is a fiatal játékos.

Védő létére két gólt lőtt és 13 gólpasszt is jegyzett az idényben, de nem érzi, hogy a válogatottban elvárnák tőle a támadások segítését.

„Szerencsére a klubomban ebben az idényben elég ponterős vagyok, a válogatottban még abszolút újoncként szerepelek, nem érzem, hogy az edzők nyomás alá helyeznének, nem elvárás egyelőre, hogy gólokat lőjek, asszisztokat adjak” – vélekedett Gengeliczky Dorottya.

 

2023.03.30 23:07:58

Jégkorong nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. A fradisták együtt énekelték a székely himnuszt a gyergyóiakkal.

2023.03.19 21:47:24

Jégkorong nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. Minimum négy, maximum hét alkalommal ádáz ellenfelek lesznek, hogy aztán májusban vállt vállnak vetve, Kevin Constantine szövetségi kapitány szakmai segítőiként már mindketten azért dolgozzanak, hogy az idény megkoronázásaként (hab a tortán 2.0…) a magyar válogatott megkapaszkodjon a világbajnoki elitben.

2023.03.14 10:19:29

Jégkorong nemzetisport.hu

Gottlibet Zóra álma, hogy egyszer a téli olimpián fújhassa a sípot.

2023.02.26 19:39:40

Jégkorong nemzetisport.hu

A Sportklub a 2016–17-es idény után marad le ismét a bajnoki elődöntőről.