Jégkorong-vb: mi lesz az orosz csapat himnusza?

MTI/V. J.MTI/V. J.
Vágólapra másolva!
2021.02.05. 17:30
null
Egy biztos: Oroszország jelenlegi himnuszát nem játszhatják le a vb-n (Fotó: AFP)
Egy szovjet katonadal, a Katyusa hangozhat fel az orosz himnusz helyett a májusi, júniusi jégkorong-világbajnokságon – írja az MTI.

Az orosz hírügynökség jelentése szerint a Nemzetközi Jégkorongszövetség (IIHF) a kérdésről a március 15-ei tanácsülésén tárgyal.

„Lehet, hogy az IIHF himnusza helyettesíti majd Oroszországét, de az is lehet, hogy semmi sem hangzik fel orosz győzelem esetén” – nyilatkozta az ügyben René Fasel, a szövetség elnöke.

Az elmúlt évek ismétlődő doppingbotrányai miatt Oroszországot – a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) döntése nyomán – 2022. december közepéig eltiltották nemzeti zászlajának és himnuszának használatától az olimpiákon és a világbajnokságokon. Az első nemzetközi torna, amelyen az oroszok a nemzeti szimbólumok nélkül léptek fel, a januári, egyiptomi férfi kézilabda-világbajnokság volt.

Himnuszuk helyett a Nemzetközi Kézilabda-szövetség himnusza szólt, a sportolók pedig az Orosz Kézilabda-szövetség zászlaja alatt, a szövetség csapataként léptek fel.

A jégkorongozóknál az elmúlt napokban élénkült meg a vita, hogy a május 21. és június 6. között Rigában zajló vb-n mi szóljon az orosz himnusz helyett. Állítólag a hazai sportági szövetséghez hasonlóan az Orosz Olimpiai Bizottság is hajlik rá, hogy a hoki-világbajnokságon, és esetleg későbbi nagy sporteseményeken is a szovjet katonadalt, a Katyusát használják.

A Katyusa egy népszerű dal a második világháború korából, amely egy lányról szól, aki visszavárja kedvesét a távoli határvidékről. A Katyusa női nevet kapta a Vörös Hadseregnek az először ezekben az években bevetett reaktív sorozatvetője is.

A Katyusa

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik