SZŰCS ANDRÁS 2020.05.27 14:44 Frissítve: 2020.05.27 15:10

Jégkorong: Such György maradt a magyar szövetség elnöke

Such György maradt a Magyar Jégkorongszövetség elnöke, miután a Székesfehérváron, a Mol Aréna Sóstó rendezvényközpontjában rendezett tisztújító küldöttgyűlésen 176–19-es szavazatszámmal győzött Szuper Levente ellenében.

 

Such György maradt a Magyar Jégkorongszövetség elnöke (Fotó: Dömötör Csaba, archív)

 

Szürreális környezetben és hangulatban kezdődött a Magyar Jégkorongszövetség (MJSZ) 2020-as tisztújító küldöttgyűlése, hiszen nem az MJSZ székhelyén, Budapesten, hanem a járványügyi helyzet miatt vidéken, Székesfehérváron, a Mol Aréna Sóstó rendezvényközpontjában gyűlt össze a magyar hokitársadalom.

Ráadásul ugyan mindenki a földszinten gyülekezett és regisztrált, utána a küldöttek az első, a korlátozott számú média a második emeletre költözött. Az elsőn zajló eseményekről sem álló-, sem mozgóképet, sem hangfelvételt nem lehetett készíteni – a szövetség előre megígérte a saját gyártású fényképeinek körbeküldését –, csakis a sajtóközpontnak kinevezett terembe bevezetett zárt láncú tévét nézhettük, aminek igazán akkor lett jelentősége, amikor a legelső napirendi pont után elment a hang…

Amikor még lehetett hallani, Such György mint az ülést is vezető elnök bejelentette, hogy a 243 szavazati jogból 198 van jelen, ami az ülés közben nőtt, de a lényeg, hogy nem ennyi ember zsúfolódott össze, hanem a miniklubok például egy-egy szavazattal bírnak, viszont a minden korosztályban és/vagy mindkét nemnél versenyző egyesületek akár 5-10-15-25-tel is, magyarul, ha a nagyok összeállnak, elméletileg bárkiből elnököt csinálhatnak.

A sajtó képviselői egy külön szobából követhették az eseményeket (Fotó: Szűcs András)

A járványügyi helyzet miatt ezúttal egyik előterjesztő sem fűzött hozzá semmit a kiküldött anyagához, hanem a szöveges összegzések alapján szavazott a tagság. Az első napirendi pont, a 2019–20-as idény szakmai beszámolója tehát egy pillanat alatt ment át – majd a többi is hasonló gyorsasággal –, következhetett Szabados Richárd, aki a ciklusban elnökségi tagként is dolgozott, nem mellesleg a hazai ob I-et is magába foglaló magyar-romániai bajnokság, az Erste Liga névadó főtámogatójának a képviselője is.

 ÖSSZE KELL ZÁRNI

A fő műsorszám előtt a jelölőbizottság vezetőjeként a 2008-as „szapporói csoda” és a 2009-es elit-vb-szereplés idején szövetségi elnök Studniczky Ferenc is szót kapott.

Tíz éve köszöntem le az elnökségről, akkor ért a megtiszteltetés, hogy tiszteletbeli elnöknek választottatok, amely címet azóta is büszkén viselem. Sőt, a legfontosabb pont az önéletrajzomban, noha manapság azért nem küldözgetem már sehova… – kezdett Studniczky nosztalgikusan vicces hangulatban, majd a technikai részletek után bölcsen zárt. – Nem lehet széthúznunk! Akit megválasztunk, amögött össze kell zárnunk. A külső hatások nagyon erősek, ezért össze kell fognunk, és akkor a szakmai munka is menni fog.”

Ha az elnök úr nem kereste volna meg a bankot, nem lett volna támogatás sem, mert nem volt tervben a sportszponzoráció” – mondta Szabados, aminek az adott különös súlyt, hogy Such György már a nekünk adott e-mailes interjújában elmondta, hogy a bank a közgyűlés utánra és ahhoz igazítva dönt a folytatásról... Szabados ezután összefoglalta, hogy a bank jobbára elégedett az együttműködéssel, és a maga részéről a folytatásra biztatja a céget.

A további napirendi pontok álmos kipipálgatása után az alapszabály-módosításnál megjavult hangrendszeren keresztül – Such bejelentette, hogy az elnökség létszámát majdan 9-ről 11-re emelik, továbbá „pótolják a mulasztást”: eddig nem volt meghatározva a ligaelnök mandátumának hossza, mostantól négy év.

Majd’ egy óra alatt jutottunk el a lényeghez, a személyi kérdésekhez, amikor Such érintettsége miatt Sipos Levente főtitkár ült át a levezető székbe, és többek között bejelentette, hogy főtitkári elődje, a mostani ciklusban szakmai alelnökként és grassroots-programvezetőként is tevékenykedő Kovács Zoltán lemondott, az összes megüresedett pozícióra jelentkezők kihirdetésekor pedig az is kiderült, hogy más pozíciója sem lesz. Ezután megszavazta a tagság, hogy az MJSZ elnöki pozíciója társadalmi munka, azaz nem jár fizetséggel, ellentétben Szuper Levente elképzelésével, hiszen megválasztása esetén ő ügyvezetőként kívánta ellátni a posztot. Ezután jött a két elnökjelölt beszéde: Such György a stabilitásra helyezte a hangsúlyt, Szuper Levente a nyitásra és együttműködésre, a kommunikációra.

Innen már csak az újabb cirka két órát kellett megvárni, mire mindenki levegőzött, szavazott, összeszámolták a voksokat, és máris ki lehetett hirdetni, hogy néhány érvénytelen szavazat után az elnöki voksolás végeredménye: Such György 176, Szuper Levente 19, az ismét megválasztott elnök mandátuma újabb négy évre szól.

Nagy örömömre szolgál, hogy sikerült kiérdemelnem a bizalmat, főleg akkora fölénnyel, ami egyben felelősség is – mondta győzelme után pillanatokkal Such György. – Igyekszem megszolgálni a bizalmat.”

Magyar Jégkorongszövetség 2020–24
Elnök:
Such György
Általános alelnök:
Misovicz Tibor
Szakmai alelnök:
Id. Kovács Csaba
Elnökségi tagok:
Dalnoki Balázs, Deák László, Kolbenheyer Zsuzsanna, Szabados Richárd, Fodor András, Papp Gábor

Szuper Levente volt a másik jelölt a szövetség elnöki posztjára (Fotó: Koncz György, archív)
2021.03.30 23:50:04

Jégkorong S. TÓTH JÁNOS

ALAPVONAL. Nyílt titok, a sportágon belül a többség nem tippelt nagy jövőt a kísérletnek, jó előre a pofozógép szerepét vészjósolták a Vasas jégkorongcsapatának.

2021.03.07 22:24:21

Jégkorong S. TÓTH JÁNOS

ALAPVONAL. Pásztor Györgyöt bátran nevezhetném Mr. Jégkorongnak is, mert ő az az ember, akit – s nincs ebben barokkos túlzás – az egész világon imádott sportágával azonosítanak.

2021.03.02 18:05:54

Jégkorong H. Á.

A magyar élvonalbeli jégkorongbajnokság 2020–2021-es kiírásának rájátszásbeli adatbankja.

2021.02.08 23:16:42

Jégkorong MALONYAI PÉTER

ALAPVONAL. A magyar csapat a világon a 7., Európában az 5. lett, s ezzel az összegzés szerint »pontosan azt a helyet jelölte ki magának, amelyet – reálisan! – megérdemelt«. A nyolc nap alatt a hat mérkőzés »olyan erőkifejtésre kényszerítette a résztvevőket, ami közel jár az emberfölöttihez«.

2021.01.13 22:28:50

Jégkorong BOBORY BALÁZS

NS-VÉLEMÉNY. Szlovákiában már rég nem nevetnek rajtunk.