Jégkorong: sikert sikerre halmoztak a hokisaink – évértékelő

Vágólapra másolva!
2023.01.05. 09:48
null
Az Év Képe: Tóth Richárd (pirosban) és a magyar férfiválogatott padlóra (vagy inkább jégre) küldte a dél-koreaiakat a ljubljanai vb-n (Fotó: Dömötör Csaba)
ICEHL-döntő és Bajnokok Ligája-hoki Magyarországon, egy elit-világbajnoki feljutás és egy bennmaradás – a hazai jégkorongsport 2022-ben nem adott okot a szurkolóknak a fanyalgásra.

 

Egy éve ilyenkor még arról írtunk, 2021-ben félig üres, félig teli a pohár, hiszen a női válogatott sikere és a Hydro Fehérvár AV19 alapszakaszban szerzett második helyezése mellett elbukott olimpiai kvalifikációk és elmaradt divízió 1/A-világbajnokság miatt is bosszankodhattunk. Az idén azonban ugyanez a pohár csordultig, sőt talán túl is lett töltve.

Kezdve a DEAC sorozatban második Magyar Kupa-győzelmével, hiszen ki ne szeretne egy klasszikus Dávid és Góliát típusú sztorit? Nyilván a szenvedő fél, a Volán szurkolói, őket viszont minden esetleges sérelemért kárpótolta a csapat 2021–2022-es idénye az osztrák bázisú ICEHL-ben.

A DEAC nyerte a Magyar Kupát a 2021–2022-es idényben (Fotó: Dömötör Csaba)
A DEAC nyerte a Magyar Kupát a 2021–2022-es idényben (Fotó: Dömötör Csaba)

 

Ugyanis az alapszakaszt a harmadik helyen zárta a Fehérvár, s új vezetőedzőjével, Kevin Constantine-nal a klub történetében először verekedte át magát a rájátszás első körén. S ha már lendületbe jött, a döntőig meg sem állt, amelyben a liga kirakatcsapata, a Red Bull Salzburg ugyan kisöpörte, de a valósághoz hozzátartozik, hogy két kétgólos vereség mellett egyszer csak eggyel, egyszer pedig hosszabbításban maradt alul a Volán, amely legalább egy győzelmet igazán megérdemelt volna. Az emlékezetes évadban elért eredmény értelmében viszont az ősszel így is első magyar klubként indulhatott a Bajnokok Ligájában.

Persze csak azután, hogy a keret legtöbb magyar tagja az ICEHL-playoffot követően előbb a budapesti válogatott edzőtáborba „iszkolt”, majd a ljubljanai divízió 1/A-világbajnokságra utazott, amelyen gyakorlatilag elégnek ígérkezett a papírforma-eredményeket hozni az elitvébére jutáshoz, miután a kialakult háborús helyzet miatt a fehéroroszokat és az oroszokat kizárták a Nemzetközi Jégkorongszövetség (IIHF) eseményeiről. A két együttes megüresedő „A-csoportos” helyét az eredetileg divízió 1/A-résztvevő franciákkal és osztrákokkal töltötték fel, míg a szlovéniai tornára a litvánokat emelték fel.

A magyar válogatott élt az ölébe hulló lehetőséggel, így Szapporó és Krakkó után Ljubljanából is feljutott a világ­elitbe, érdekesség, hogy ezek a sikerek „menetrend szerint” hétévente követik egymást (és Vas János mindig a jégen van) – bár reméljük, 2023 után nem kell ennyit várnunk a következő alkalomig.

Garát-Gasparics Fanni (Fotó: MTI)
Garát-Gasparics Fanni (Fotó: MTI)

Emellett – noha a téli olimpiára nem jutottak ki – a hölgyek sem lógatták a lábukat, az előző esztendőhöz hasonlóan a világ legjobbjaival mérkőztek meg, ezúttal a Dániában rendezett vb-n.
A cél a bennmaradás volt, ezt jelentősen túlszárnyalták a mieink, hiszen a torna egyenes kieséses szakaszába jutottak, a női szakág történetében először.

Aztán az ősszel visszatértünk a klub­idényhez, s az orosz–ukrán háború alaposan felforgatta az erőviszonyokat. A legerősebb eurázsiai ligát, az orosz bázisú KHL-t ugyanis exodus­szerűen hagyták el a jobbnál jobb légiósok, így jellemzően az egész európai színtéren a megszokottnál jobb játékosok váltak elérhetővé. Ez és az új pontrendszer a magyar bázisú Erste Ligát is felrázta, példának okáért az előző kiírás két döntőse, az FTC-Telekom és az SC Csíkszereda (az előbbi sorozatban négyszeres magyar bajnok, az utóbbi egyhuzamban háromszoros ligagyőztes) csak a 6., illetve a 7. helyen áll a pontvadászat több mint kétharmadánál.

Tehát mindenképp izgalmas 2023-nak nézünk elébe, egy kiszámíthatatlan hazai bajnoki végjátékkal és két elit-vb-vel magunk előtt, s ha csak feleannyi sikert érünk el, mint 2022-ben, akkor sem nagyon panaszkodhatunk.

EZ TÖRTÉNT 2022-BEN
Január 23.:Óriási meglepetésre a 2021-ben Magyar Kupa-győztes DEAC megvédi a címét, miután a négyes döntő hétvégéjén a DVTK Jegesmedvék (5–3) után a fináléban a Hydro Fehérvár AV19-et is megveri (4–3).
Március 7.:
Az Erste Liga rájátszásának korai szakasza alatt a playoffról lemaradó Uni Győri ETO botrányos körülmények között csődbe megy, ami a vezetőedzőt, a szapporói hős Ladányi Balázst olyannyira megviseli, hogy hátat fordít a jégkorongnak, és Hollandiában civil életet kezd. A Győr felnőttcsapata megszűnik.
Március 15.:Az ICEHL-alapszakaszt a harmadik helyen záró Fehérvár története során először vesz sikeresen egy rájátszáskört az osztrák bázisú bajnokságban, miután az olasz ligaújonc Pustertal Wölfét 4–0-ra kisöpri a playoffból. Ezt követően meg sem áll a döntőig.
Április 9.:Az SC Csíkszereda 5–3-as győzelmével 4–1-es összesítéssel lezárja az FTC-Telekom elleni Erste Liga-döntőt, így sorozatban harmadik bajnoki címét ünnepelheti.
Április 11.:Véget ér a klubtörténeti menetelés. Bár legalább egyet megérdemelt volna, a Fehérvár győzelem nélkül marad az osztrák Red Bull Salzburg elleni ICEHL-döntőben, (0–4), de első magyar klubként így is bejut a Bajnokok Ligájába.
Május 7.:A május 3. és 8. között zajló ljub­ljanai divízió 1/A-vb-n a magyar férfiválogatott már az utolsó előtti játéknapon, a szabadnapján kivívja az indulási jogot a 2023-as elit-világbajnokságra, miután Litvánia 5–4-re megveri a főleg erdélyi magyarokból álló román válogatottat.
Május 9.:Első magyar játékosként Dabasi Réka a női NHL-ként is emlegetett Premier Hockey Federationbe igazol. Bár játékjogát a 2021-es játékosbörzén a Toronto Six lefoglalta, a válogatott kiválóság a Metropolitan Rivetershez ír alá.
Május 23.:
A Szlovéniában elért sikerek ellenére Sean Simpson lemond a férfiválogatott szövetségi kapitányi pozíciójáról, azóta edzőként nem vállalt munkát másutt.
Július 6.:
Bejelentik Simpson utódját: a Volán sikerkovácsának, Kevin Constantine-nak szavaz bizalmat a Magyar Jégkorongszövetség.
Augusztus 30.:A női A-csoportos vb-n a Pat Cortina vezette nemzeti csapatunk, amely a bennmaradást már kiharcolta, a fredrikshavni lelátón izgulja végig a Dánia–Németország találkozót. A németek utolsó másodpercben lőtt góljának köszönhetően a magyarok történetük során először az elit-vb egyenes kieséses szakaszába jutnak, és végül a nyolcadik helyen zárják a tornát.
Szeptember 1.:A Fehérvár első magyar klubként lép BL-meccsen jégre, a bemutatkozás azonban rosszul sikerül, a ZSC Lions Zürich 7–1-re nyer az Ifjabb Ocskay Gábor Jégcsarnokban. A Volán a csoportkörben a svájciak mellett a címvédő Röglétől is oda-vissza kikap, míg a lengyel GKS Katowicét kétszer megveri, s nem jut be a kieséses szakaszba.
Szeptember 11.:A DEAC lehengerlő kontrahokival 4–1-re nyeri meg a Fradi elleni Szuperkupa-mérkőzést, története során először elhódítva a trófeát.
Október 29.:Dabasi Réka után Garát-Gasparics Fanni is a PHF-ben folytatja, ráadásul a női válogatott két csillaga a tengerentúlon is csapattárs lesz a Riveters színeiben.
EZ VÁR RÁNK 2023-BAN
Az elmúlt esztendőkben, kiváltképp a téli, kora tavaszi időszakokban a koronavírus-járvány diktálta, mit lehet, s mit nem, de szerencsére már 2022-ben is normalizálódott annyira a helyzet, hogy megfelelő óvintézkedések mellett ne okozzon gondot az igazán fontos hokiesemények megrendezése.
Hasonlóan zökkenőmentes 2023-ban reménykedünk, amelynek első kiemelkedő pontja a január végi Magyar Kupa-döntő lesz, a DEAC a triplázásra hajt – legutóbb a Dunaújvárosnak sikerült ez a bravúr, amely 2008 és 2012 között négyszer nyert sorozatban (a 2008–2009-es évadban nem rendezték meg az MK-t), azóta a címvédés is csak a hajdúságiaknak sikerült.
Az idén jóval korábban lép jégre női válogatottunk az elit-világbajnokságon, mint tavaly, akkor augusztus végéig kellett várni, az idén már áprilisban megmérkőzik a világ krémje Kanadában. A magyarok Pat Cortina irányításával sorozatban harmadszor maradhatnak bent a legjobbak között.
Nem sokkal később követik őket a férfiak, akik idén hét év után ismét az elit-vb-n méretik meg magukat – nekik vajmi kevés az esélyük a bennmaradásra, de ha valaki, a Fehérvárral tavaly döntőig jutó újdonsült szövetségi kapitány, Kevin Constantine elérheti ezt a bravúrt.
Január 28–29.:Magyar Kupa négyes döntő
Február 5.:Erste Liga, az alapszakasz utolsó meccsnapja
Február 26.:ICEHL, az alapszakasz utolsó meccsnapja
Április 5–16.:Női elit-világbajnokság, Brampton
Május 12–28.:Férfi elit-világbajnokság, Tampere és Riga

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik