Megdőlt a hazai nézőrekord, és álltuk a sarat Kanada ellen!

Vágólapra másolva!
2023.05.09. 18:50
null
Fotó: Dömötör Csaba
A budapesti MVM Dome-ban (14 756 néző előtt!) a hét végén rajtoló világbajnokságra készülő magyar jégkorong-válogatott 5–2-re kikapott Kanadától.

JÉGKORONG
Világbajnoki felkészülési mérkőzés
MAGYARORSZÁG–
KANADA 2–5 (1–2, 0–2, 1–1)
MVM Dome, 14 756 néző. Vezette: Németh M., Rencz, Kövesi, Muzsik
MAGYARORSZÁG: Bálizs – Stipsicz, Fejes / Szabó B., Hadobás / Kiss R. (1), Horváth M. / Garát, Pozsgai – SEBŐK (1), Hári J., GALLÓ 1 / ERDÉLY CS. (1), Bartalis I., SOFRON 1 / Nagy G., Papp K., Terbócs / Csányi, Nagy Krisztián, Vincze P. / Kóger D. Szövetségi kapitány: Kevin Constantine
KANADA
: Montembeault (Levi) – Middleton, Weegar / Barron, BEAR (1) / Josepf, Myers (1) / CROUSE 1 (1) – BLAIS 1, Lucic (1), Veleno (1) / Carcone, Fantilli, McBain / Laughton, Quinn, Toffoli / GLASS 3, Krebs (1), Neighbours. Szövetségi kapitány: André Tourlgny
Gólok:
Sofron I. (05:35, Erdély Cs., 1–0), Blais (07:59, Lucic, Veleno, 1–1), Glass (16:32, 1–2), Crouse (26:18, Krebs, Bear, 1–3), Glass (35:34, 1–4), Galló (48:57, Kiss R., Sebők, 2–4), Glass (58:11, Myers, Crouse, 2–5)
Kapura lövések: 29–35
Gól – emberelőnyből: 3/0, ill. 1/0
MESTERMÉRLEG
Kevin Constantine: – Igazán élvezetes meccs volt. Harmincnyolc év alatt az ember néha megunja a hokit, de ezen az estén izgatottak voltunk az ország, a város és a szurkolók miatt. Tizenötezer ember kiváló hangulatot teremtett. Általában nem figyelek a pályán kívüli tényezőkre, de őszintén szólva most nem tudtam ellenállni a kísértésnek, hogy ki-kinézzek a lelátóra. Természetesen nem lehet összehasonlítani ezt a találkozót egy tétmeccsel, de elégedett vagyok a srácokkal, mert jó mérkőzést játszottak, keményen dolgoztak.

ÖSSZEFOGLALÓ

A kanadai harmadba óriási lendülettel érkező Sofron nem gondolkozik, miután a korong mértani pontossággal érkezik az ütőjére Erdélytől, nagy erővel a kapura lő, és...

...Góóóóóól!

Az MVM Dome-ban ülő 14 756 szurkoló önkívületben, a jégen egy kupacban a piros mezes magyar hokisok, az eredményjelzőn pedig ott virít, amire talán csak kevesen számítottak: HUN–CAN 1–0.

A magyar hokiválogatott a kanadaiak ellen játszik felkészülési mérkőzést, mindkét fél a pénteken kezdődő elit-világbajnokságra hangol. Olyan ez a párosítás, mintha futballistáink a brazilokkal játszanának, vagy mondjuk férfi kosarasaink az amerikaiakkal. Elcsépelt, de igaz, ebben a sportágban Kanada a tanítómester, 27 világbajnoki címet és kilenc olimpiai aranyat szerzett, miközben a mieink egyelőre inkább csak átutazónak számítanak az elitben az elmúlt másfél évtized tapasztalata alapján úgy hétévente néznek be a legjobbak közé. Mifelénk mindig ünnep, ha a juharleves alakulattal játszhat a válogatottunk, a legyőzésük álomnak is szép, sőt tulajdonképpen az is, hogy öt és fél perc elteltével vezetünk.

1–0!

Sofron, vagy inkább Sofi, rutinos róka, 35 éves korára sok mindenen túl van már, óriási meccsek, szép emlékek, néha csalódások kísérték pályafutását, de az biztos, hogy azt a 2016. novemberi napot biztosan nem felejti el, amikor a Tüskecsarnokban ugyancsak megszerezte a vezetést Kanada ellen. Az is felkészülési meccs volt, akkor is 1–0-ra alakította az állást, igaz, mindössze 27 másodpercig tartott az előny. Ehhez képest most 144 másodperc után kell bosszúsan tudomásul vennünk, hogy a vendégek egyik legnagyobb csillaga, a 2011-ben a Boston Bruinsszal Stanley-kupát nyerő Milan Lucic passzából Sammy Blais kiegyenlít. Persze utóbbi sem akárki ebben a szakmában, ő 2019-ben a St. Louis Blues színeiben lett bajnok az NHL-ben. Szóval egész jó kis duó hozza össze a kanadaiak egyenlítő gólját, így hát nincs miért szégyenkezni. Pláne, hogy a mieink a statisztaszerepél érezhetően többre vágynak, amit néhány formás támadással és helyzettel nyomatékosítanak is, de Galló Vilmos, Sofron István és Terbócs István lehetősége is kimarad, előbbi kettőt a kapuban nem unatkozó Sam Montembeault hárítja, utóbbinál viszont talán még ő sem érti, hogy nem került a kapujába a korong. A hangulat remek, kár, hogy az első etap vége előtt nem sokkal Cody Glass belerondít, a Nashville centere – kihasználva egy rossz ütemű magyar cserét – a kapuig száguld, majd olyan természetességgel lövi ki Bálizs mellett a bal felsőt, mintha csak edzésen lenne.

Válogatottunk szövetségi kapitánya, Kevin Constantine talán „vérkoktélt” itat a szünetben a játékosokkal, mert a második játékrészben „ide nekünk az oroszlánt is” állapot jellemzi a mieinket: nyomunk, sorjáznak a lövések, a helyzetek, a kanadaiak kapusa pedig csak kapkodja a fejét. Persze Montrealban nyilván hozzászokott már ehhez, de Budapesten gyaníthatóan nem erre számított, nem is tűnik nyugodnak, de állja a sarat, majd a félidőben őt váltó Devon Levit is megsorozza a magyar válogatott. A második játékrészben – a teljesség igénye nélkül – jobb kapu előtti koncentrációval Sebők Balázs, Pozsgai Tamás, Kiss Roland és Erdély Csanád is simán betalálhatna, de hát a feltételes módnak a sportban sincs sok értelme. A lehetőségek kimaradnak a túloldalon pedig előbb Lawson Crouse mattolja Bálizst, majd jön a fickándozó Glass, aki szinte „nullszögből” megszerzi önmaga második, csapata negyedik gólját.

Azzal, hogy két harmad után Kanada 4–1-re vezet, az erőviszonyok alapján nincs semmi gond, pláne, hogy a második húsz percben a mieink 15 kapura lövésére a vendégek mindössze 13-mal válaszolnak.

Igen, kérem, a játékban pariban vagyunk.

Jó ezt látni, még annak tudatában is, hogy felkészülési mérkőzésről van szó, s a kanadaiak nincsenek összeszokva, ebben az összeállításban jószerivel itt találkoztak egymással először Budapesten. Szóval rendben van ez így, a magyar pályán rekordszámú közönség pedig (az eddigi „csúcstartó” a Ferencváros és a nyugatnémet Füssen BEK-meccse volt 1974-ben, a zöld-fehérek 5–3-as sikerét 11 ezren látták a Kisstadionban) hálás minden szép megmozdulásért, minden lehetőségért. Márpedig ezekből az utolsó etapra is marad, hogy aztán a 49. percben újra „hangrobbanástól” remegjenek meg a Dome falai: a Devon Leviről kipattanó korongot a kapu előtti kavarodásból Galló Vilmos lövi a kanadai kapuba, amivel kis híján keretbe foglalja a mérkőzést, az utolsó szó jogát azonban az 59. percben üres kapus gólt szerző Glass elveszi tőle.

Jó volt látni a magyar csapatot így játszani, küzdeni, a tizenegy találkozóból álló felkészülési időszak legjobb teljesítményét nyújtotta a válogatott, mégpedig éppen a legjobbkor, néhány nappal a vb rajtja előtt. Folytatás – remélhetőleg ott, ahol most befejezte a csapat – szombat délután Tamperében a dánok ellen. 2–5

PERCRŐL PERCRE

60. PERC VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS!

59. perc
Még egy Bálizs-védés maradt a végére.

Mesterhármast szerzett tehát a Nashville Predators ásza.

57. perc Már üres kapuval támadunk a szépítésért. Hári nem ér vissza, nem úgy a kiállítás után visszaérő CODY GLASS! 2–5!

56. perc Magyar emberelőny a hajrára, Cody Glass ellökte Pappot. Rá az egyik játékvezetőre.

55. perc Lucic belekap Bálizs orra előtt Myers távoli lövésébe, de ezzel nem lepi meg kapusunkat!

55. perc Mekkora védés! Bálizs kisarkazza a bal alsó elől Krebs háromméteres, pontos lövését! Megérzés a maximumon.

53. perc Munkában Bálizs is, bal kézzel elkapja Veleno négyméteres bombáját.

52. perc Stipsicz majdnem meglepi balról Levit, de csak majdnem.

50. perc Tombol a B-közép. Nagy ütője eltörik védekezés közben. (A kettő között nincs összefüggés). Indul a lelátókon a Hajrá, magyarok! c. felelgetős játék.

49. PERC MAGYAR GÓL! GALLÓ VILMOS lő jobbal a jobb sarokba félmagasan két és fél méterről, picit balról, miután Levi kétszer is védett, Kiss és Sebők ütései után. 2–4!

Fotó: Dömötör Csaba
Fotó: Dömötör Csaba

47. perc Blokkolt magyar lövés blokkolt magyar lövés hátán.

45. perc Gallót kibuktatja a 2010-es és 2014-es vb-szereplő Myers az ütőjével, két perc.

44. perc Mezőnyharc, majd váratlanul Sofron-ziccer, de ászunk nem tud kifogni ötről Levin. Bartalis dettó, előtte Bálizs nem sokat látott egy takarásból elengedett Myers-lövésből, de azért belekapott. Kapusösztön.

41. perc Bálizson nem fog ki Joseph bombája.

41. PERC FOLYTATJUK!

Fotó: Dömötör Csaba
Fotó: Dömötör Csaba


„Jó visszanézni, ahogy csúszott a fehérorosz hátvéd, dupla gólt lőttem így, hogy ő is bekerült a kapuba” – bizony jó volt visszanézni Vas János pályafutásának legfontosabb pillanatait, amely 22 évig tartó válogatott karrierje során történt. Az aktív pályafutását idén befejező, a közönségtől a Kanada elleni felkészülési meccsen búcsúzó klasszissal idéztük fel a múltat.

Ez eddigi nézőrekord. Szóval egy „téli klasszikus” a múltból: a jégkorong BEK 1973–1974-es kiírásában az FTC az NSZK-beli EV Füssen kiverésével az európai kupasorozat legjobb hat csapata közé jutott. A nemzetközi szövetség honlapján a tényszerű kommentár: a sérülésektől és eltiltásoktól megtizedelt FTC a visszavágón 11 ezer néző előtt játszott.

40. PERC VÉGET ÉRT A MÁSODIK HARMAD!

40. perc Bálizs rutinosan ráfekszik

40. perc Levi kivállalja a léc alól a Csányi indította Vincze hatméteres bombáját.

38. perc Levi elér két közeli lövést is, jól hajrázik a magyar csapat.

37. perc Toffoli távolija a kapusé.

36. perc CODY CLASS egy lecsorgót (a sajátját, mint később kiderült) kissé balról egy méterről Bálizs hóna alatt a kapuba lő. 1–4!

36. perc Szabótól zseniális ütőfelszedés a kapu előtt, a labdát a levegőnől lehalászó Fantili kárára, majd bedob egy pimasz cselt.

36. perc Terbócs védekezik jól, majd véd egyet Bálizs.

34. perc Kapuscsere ott, Levi a pályán. Nem Szuper...

33. perc Bartalis hatról majdnem meglepi Monbembeault-t, de véd a jobb felső előtt a kapus, aki kissé lentebbről kirúgja Sofron ötméteres, középről érkező ütését.

31. perc Megúsztuk kétszer is, kétszer találta el a kapuvasat az ellenfél, előbb jobbról Laughton, majd középről Krebs.

Fotó: Pozsonyi Szilárd
Fotó: Pozsonyi Szilárd

30. perc Papp Kristóf kiáll két percre. Ütővel fejen csapott egy támadót védekezés közben, véletlenül. Az első magyar emberhátrány ma.

28. perc Ez sincs bent, Stipsicz kiváló átadását Vincze négyről kapura vágja, fejjel véd a kapus!

27. perc Nagy magyar fölény.

27. PERC KANADA LECKÉT TART HELYZETÉRTÉKESÍTÉSBŐL. Két támadóval indulnak meg egy védő ellen, Bear keresztpasszát jobbról háromról irgalmatlan nagy erővel vágja a léc alá LAWSON CROUSE. 1–3.

25. perc Beszorul Kanada, Csányi ötről, Stipsicz másfél méterről lő, de véd a kapus, Fejes kettőről a bal sarokba lőne, félmagasan, de ezt is eléri Montembeault!

24. perc Újabb pazar kontra, Galló balról Stipsicz elé passzol, aki egy méterről nem tud a kapuba találni már. Két védőhelyzet egy percen belül Kanada ellen!

23. perc Fantili remek cselek után ziccerben, közvetlen közelről a jobb alsóba tolná a labdát, de figyel kapusunk. Pozsgai labdát szerez, majd ötről a kapusba lő a bekk.

21. perc Sebők-helyzettel, nagyot fog a bal sarok előtt Montembeault. Bálizs lekapja a levegőből Joseph próbálkozását.

21. PERC FOLYTATJUK!

A magyar és a kanadai csapat eddig tizenkétszer találkozott egymással, két döntetlen (1934-ben és 1938-ban) mellett tíz tengerentúli győzelem született. Az összesített gólkülönbség magyar szempontból 10–69.

A magyar válogatott NHL-esekkel – azaz nem Európában szereplőkkel – felálló kanadai együttessel ezt megelőzően háromszor találkozott, és 9–2-es (2004, vb-felkészülési mérkőzés, Budapest), 9–0-s (2009, vb, Kloten) és 7–1-es (2016, vb, Szentpétervár) vereséget szenvedett.

A 34 éves, 109 kilogrammos csatár az egyik legtöbbet ütköző játékos az NHL-ben. Kemény, agresszív stílusa miatt nemcsak a ponttermelésben jeleskedik – 1173 mérkőzésen 233 gólt ütött és adott 351 gólpasszt –, hanem a büntetéspercekben (1299) is „élen jár”.

Klubtársa, a szintén Stanley-kupa-győztes (2011, Boston Bruins) Milan Lucic hasonló véleményen van, miszerint fokozatosan fognak egyre jobb és jobb formát mutatni. „Van néhány közös edzésünk, tudjuk, mit kellene játszanunk, hogy állunk fel emberelőnyben. Ezzel együtt már kedden is ki kell szolgálnunk saját szurkolóinkat és a magyar közönséget is. Egy kanadai válogatottnak nem lehet más célja, mint hogy az aranyéremért utazzon bármelyik tornára, legyen az olimpia vagy világbajnokság” – jegyezte meg a juharleveles csapat legrutinosabb tagja.

A Los Angeles Kingsszel 2014-ben NHL-bajnok, a nemzeti csapattal 2015-ben pedig vb-aranyérmes csatár – aki jelenleg a Calgary Flames alkalmazásában áll. A 31 éves támadó 4.25 millió dollárt keresett az elmúlt idényben, amikor is 82 mérkőzésen 73 pontot (34 gól, 39 gólpassz) gyűjtött. Pályafutása során 733 találkozón 466 pontig (227, 239) jutott.

Tyler Toffoli szerint a kanadai jégkorong-válogatott már a keddi, magyarok elleni felkészülési mérkőzésen meg akarja mutatni, hogy mit tud, noha csak néhány közös edzésen van túl a keret.

Sofron egyszer már szerzett gólt a kanadaiak ellen.

Sofront is meglepte a jó kezdés, úgy érzi, felvették a ritmus a gyorsabb, erősebb, ügyesebb csapat ellen.

20. PERC VÉGET ÉRT AZ ELSŐ HARMAD!

19. perc Erdélyi hátrapasszát Bartalis a kapushoz lövi három méterről, picit jobbról.

Sam Montembeault, a Montreal Canadiens kapusa szeretné, ha a vb-n tudná feledtetni a gyengébb bajnoki szezont, ugyanis a klubja nem jutott be az NHL-rájátszásba, személy szerint neki sem voltak jó mutatói, átlagban 3.42 gólt kapott és 90.1 százalékkal védte a lövéseket.

18. perc Pozsgaitól jó védekezés, fontos blokk a kapu előtt.

17. perc Gyors támadás, egy labdaszerzéssel CODY GLASS kapura tör, és a bal felsőbe lő kissé jobbról, három méterről. 1–2!

15. perc Jó támadás, de Nagy kissé megemelt passzát Terbócs rosszul éri el a kapu torkában!

14. perc Kemény játék, csodás, finom csel Pozsgaitól, majd már Bálizsnak kell védenie egyet. Laughton lövőcsele jó volt, a célzás már nem annyira szerencsére.

12. perc Vincze a jobb alsó mellé lő négyről, Stipsicz távolija pontosabb, de figyel a kapus, Montembeault.

11. perc Hári passzát Sofron kapura vágja hatról, balról kissé, a kapus fogja a pakkot.

Fotó: Pozsonyi Szilárd
Fotó: Pozsonyi Szilárd

9. perc McBain egy méterről a jobb sarok mellé lő, és kanadai kiállítás. Carcone durváskodott, négy percre áll ki. Magas bot. Kétszer is.

7. PERC SAMMY BLAIS egalizál, igen pontos lövéssel. Ugyanolyan pozícióból, mint Sofron, ő a rövid felső választja. 1–1! Lucicé az assziszt.

7. perc Hári sokadik jó passzát Sipsitz a jobb alsó mellé vágja középről, hatról, egy védő blokkolt nagyot.

6. perc Nagy a jobb felső fölé talál háromról, Vincze lövése sem pontos, ő balról, ötről próbálkozott, majd... ziccer!

6. PERC SOFRON ISTVÁN MEG LŐ EGYET, LŐ EGY GÓLT!!! Kissé balról, két méterről irgalmatlan nagy erővel lő a léc alá, a bal felsőhöz. 1–0, magyar jégkorongos nézőcsúcs előtt. Erdélyé az assziszt.

5. perc Bálizs véd egyet.

4. perc Galló passzol Sebőkhöz, visszakapja, de becsapdázzák a jobb szélen. Fejest kétszer is szerelik a kapunk mögött, de megússzuk, volt egy ütőfelszedés is.

3. perc Két bodicsek Pozsgai kárára.

2. perc Quinn helyzetben, egy méterről lő, de véd a jobb sarok előtt Bálizs, majd lekap egy távolabbi lövés a jobb felső sarok előtt.

1. perc Kemény ütözésekkel, gyors cserékkel a 2. percben.

1. PERC ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!

A mieink vörös mezben és fekete nadrágban, a vendégek fehér-juharleveles mezben és fekete nadrágban.

Fotó: Pozsonyi Szilárd
Fotó: Pozsonyi Szilárd

„Egy mérkőzést nyerniük kell – mindegy, hogy melyiket –, és azzal meg is lehet a bennmaradás” – osztotta meg várakozásait a közelgő világbajnoksággal kapcsolatban a tréner.

„Ma este nem az eredmény lesz a fontos, hanem a mutatott játék – véli Pat Cortina. – Nagyon szurkolok annak, hogy ha betalál a magyar csapat, Bartalis lője a gólt. Korábbi játékosom nagyszerű jégkorongozó és csodálatos ember.”

A mérkőzés előtt a csapatot 2003 és 2010 között irányító, jelenleg a női együttes szövetségi kapitányaként tevékenykedő Pat Cortinát kérdeztük várakozásairól.



A KANADAI VÁLOGATOTT KERETE
Kapusok:
Joel Hofer (St. Louis Blues), Devon Levi (Buffalo Sabres), Sam Montembeault (Montreal Canadiens).
Védők: Justin Barron (Montreal), Ethan Bear, Tyler Myers (mindkettő Vancouver Canucks), Pierre-Olivier Joseph (Pittsburgh Penguins), Jake Middleton (Minnesota Wild), Jake Walman (Detroit Red Wings), Mackenzie Weegar (Calgary Flames).
Csatárok: Sammy Blais, Jake Neighbours (mindkettő St. Louis), Lawson Crouse, Jack McBain (mindkettő Arizona Coyotes), Adam Fantilli (University of Michigan), Cody Glass (Nashville Predators), Peyton Krebs, Jack Quinn (mindkettő Buffalo), Scott Laughton (Philadelphia Flyers), Milan Lucic, Tyler Toffoli (mindkettő Calgary), Joe Veleno (Detroit).
Szövetségi kapitány: André Tourigny


Jégkorong – Van mit ellesni Kanadától – így edzenek a világ legjobbjai!

A MAGYAR FÉRFI JÉGKORONG-VÁLOGATOTT KERETE
Kapusok: Bálizs Bence (JKH GKS Jastrzabie – Lengyelország), Horváth Dominik (Hydro Fehérvár AV19), Rajna Miklós (UTE/Coventry – Anglia)
Hátvédek: Falus Ádám (Küsnacht Lions – Svájc), Fejes Nándor (Gyergyói HK – Románia), Garát Zsombor (BJA), Hadobás Zétény (Västeras – Svédország), Horváth Milán (Hydro Fehérvár AV19), Kiss Roland (DVTK Jegesmedvék), Pozsgai Tamás (BJA), Stipsicz Bence (Hydro Fehérvár AV19), Szabó Bence (BJA), Szirányi Bence (DVTK Jegesmedvék)
Csatárok: Bartalis István (Hydro Fehérvár AV19), Csányi Karol (Zvolen – Szlovákia), Erdély Csanád (Hydro Fehérvár AV19), Galló Vilmos (Linköping – Svédország), Hári János (Hydro Fehérvár AV19), Kóger Dániel (Corona Brasov – Románia), Nagy Gergő (FTC-Telekom), Nagy Krisztián (BJA), Papp Kristóf (Northern Michigan University – Egyesült Államok), Sebők Balázs (Ilves Tampere –Finnország), Sofron István (Csíkszereda – Románia), Terbócs István (Hydro Fehérvár AV19), Vértes Nátán (Hydro Fehérvár AV19), Vincze Péter (Gyergyói HK – Románia)


A válogatott a világbajnokságon sorrendben Dánia (május 13.), az Egyesült Államok (május 14.), Franciaország (május 16.), Svédország (május 18.), Finnország (május 19.), Németország (május 21.) és Ausztria (május 22.) csapatával találkozik Tamperében. A nyolcas utolsó helyezettje kiesik a divízió I/A-ba, az első négy pedig negyeddöntőt játszhat a rigai csoport négy legjobbjával.

Az immár 27 fős csapatra az elutazás előtt még egy mérkőzés vár: kedd este Kanada lesz az ellenfél az MVM Dome-ban. Az együttes az eddigi tíz felkészülési összecsapásából csak egyet nyert meg.

A Szlovénia elleni két MVM Dome-beli összecsapás után, pénteken döntött így Kevin Constantine szövetségi kapitány a magyar szövetség pénteki tájékoztatása szerint.

Mihály Ákos és Németh Kristóf került ki a pár nap múlva kezdődő világbajnokságra készülő magyar jégkorong-válogatott keretéből.

Az álomból 2004-ben lett valóság. BŐVEBBEN ERRŐL ITT!

Talán kevesen gondoltak rá, hogy 1938 után 66 évet kell várni, hogy a magyar és a kanadai válogatott újra összecsapjon. A világégés után hazánkban mostohagyerekként kezelték a jégkorongot, míg a tengerentúlon még magasabb szintre lépett, így fényévekre kerültünk attól az álomtól is, hogy a juharlevelesek – ha csak egy ­edzőmeccs erejéig is – szóba álljanak velünk. A magyar válogatott sokszor a C-csoportban szenvedett, a hetvenes években is a lét és nemlét között egyensúlyozott a sportág, aztán az előző évezred utolsó évtizedében elkezdett gyümölcsözni a dunaújvárosi és fehérvári nevelőprogram a Sárközy Tamás nevével fémjelzett hokiszövetség bábáskodása mellett, és a 2000-es évek elejére a mieink a másodosztály élvonalába értek. Rajongtak a hokiért a magyar szurkolók, a minőség rengeteg szívet meghódított, és már lehetett álmodni arról, hogy a nagyhatalom Kanada ismét tiszteletét tegye nálunk.

De ez semminek bizonyult az 1936-ban Garmisch-Partenkirchenben rendezett olimpián elszenvedett vereséghez képest, amikor 15:0-ra nyertek a kanadaiak. Aztán egy év alatt nagyot fordult a világ, az újabb budapesti barátságos találkozón csak 1:0-ra győztek a vendégek, az 1938-as prágai vb-n pedig a hajrában szerzett magyar góllal 1:1 lett a végeredmény – az akkori szövetségi kapitány, Lator Géza arra volt a legbüszkébb, hogy a meccs vége előtt időhúzás miatt két kanadai játékost is kiállított a játékvezető.

Éppen ezért minden egyes alkalom ünnep, amikor a magyar jégkorong-válogatott összecsaphat Kanadával. Így volt ez a második világháború előtt, az 1930-as években, amikor a miénk volt a hatodik–nyolcadik legjobb csapat a világon. Az első randevúra 1933-ban, a prágai világbajnokságon került sor. A tengerentúliakat akkor még mindig egy klubcsapat képviselte a vb-n, a magyar válogatott a Toronto National Sea Fleas gárdájával nézett farkasszemet és dicséretes, szoros vereséget szenvedett, 3:1 lett a végeredmény a későbbi ezüst­érmes, a döntőben az Egyesült Államoktól hosszabbításban 2:1-es vereséget szenvedő alakulat javára. Egy évvel később aztán Budapestre jöttek a kanadaiak, és a városligeti műjégen kétszer is összecsaptak a mieinkkel: az első meccsen Hircsák István kapus remek teljesítményének köszönhetően 1700 néző előtt 0:0 lett a végeredmény, másnap viszont a tengerentúliak már nem kegyelmeztek, 7:0-ra győztek.

A JÉGKORONG ŐSHAZÁJA. A létező legnagyobb közhely, ami Kanadával kapcsolatosan eszünkbe jut, de a közhelyek legfontosabb ismérve, hogy általában az igazságot tükrözik, és hát a tengerentúli ország valóban első az egyenlők, azaz a nagy hokinemzetek között – sehol a világon nincs akkora becsben a sportág, mint Kanadában, ahol viszont egyszerre vallás, közügy és iparág. A merítési lehetőség végtelen, az infrastruktúra, a hokikultúra egyedülálló, ennek köszönhetően természetesen az eredményesség is kiemelkedő. A juharlevelesek kilencszer nyertek olimpiát, huszonhétszer világbajnokságot, egészen elképesztő a dominanciájuk, első számú igazodási pontot jelentenek a többieknek.

ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT A MAGYARORSZÁG–KANADA MÉRKŐZÉS KÖZVETÍTÉSÉBEN!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik