Jégkorong: „Egy sportág, egy nemzet” – a Brassó–Csíkszereda döntő háttere

Vágólapra másolva!
2021.04.01. 13:34
null
Két meccs után döntetlenre áll a Csíkszereda (fehérben)–Brassó finálé (Fotó: Corona Brasov)
Javában zajlik a magyar jégkorongbajnokság döntője – két erdélyi csapat, a Brassó és a Csíkszereda részvételével. Ennél ékesebb bizonyíték aligha szükségeltetik annak alátámasztására, hogy az erdélyi, jellemzően székelyföldi hoki szerves része a magyarnak. S egyben persze riválisa. A kettős hatás és érzelem tökéletesen kiegészíti, sőt táplálja egymást; ahogy a magyarországi jégkorong ma már elképzelhetetlen székely részvétel nélkül, legalább ugyanennyire igaz ez az ottani viszonyokra. Egy sportág, egy nemzet – fogalmaz a hokidöntő hátterével foglalkozó írásában a Magyar Nemzet cikke.

 

Csíkszeredát, a Sportklubot nem kell bemutatni a jégkorong kedvelőinek, a Brassó hátterével azonban már bajban lehetünk. Amikor 2008-ban megalapították, a klub lényegében száz százalékig magyar identitású volt. Az egykori szász város csapatának a keretét durván egy harmadrészt ma is magyar, jellemzően szeredai – ahogy arrafelé mondják – „hokisták” alkotják a szintén egy-egy harmadnyi román és kanadai mellett. A felnőttegyüttesnek a Székelyföldön is hódító módi szerint kanadai az edzője (Dave MacQueen), az utánpótlásért azonban Elekes Levente és Kovács László felel, s a korosztályos csapatok keretében is feltűnően sok a magyar. Továbbá, noha a város lakosságának már jóval kevesebb mint tíz százalékát adják csupán a magyarok, a jégkorongcsapat bérletes szurkolóinak kétharmada közülük kerül ki.

A bajnoki döntő szerdai, 2. mérkőzésén: Brassó–Csíkszereda 3–2, ezzel összesítésben 1–1 az állás.

Brassóban valami mégis megváltozott, miként arról a tegnapi hírek is árulkodnak. A klubot a magyar szövetség fegyelmi bizottsága összesen 7500 eurós büntetéssel sújtotta a versenyszabályzat megsértéséért még a Debrecen elleni elődöntőben történtekért. A jogi szövegből kisilabizálható a lényeg: nem csupán a klub szurkolói (a hivatalos közösségi oldalon), hanem alkalmazottai is gyalázták a magyarokat. Ne szépítsük, Székelyföld-szerte éppen ezért árulóknak bélyegzik a Brassó magyar játékosait. A Csíkszereda elleni finálét véletlenül se tekintsük testvéri összeborulásnak.

A teljes cikk részletesen foglalkozik az erdélyi, azon belül a székelyföldi létesítményhelyzettel, az utánpótlással, a klubok gazdasági hátterével.

A Magyar Nemzet teljes cikke itt olvasható!

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik