Erste Liga: ősztől új pont- és licencrendszer jöhet

V. Á.V. Á.
Vágólapra másolva!
2022.03.28. 17:40
null
Szőke Álmos elégedett az elmúlt évek fejlődésével (Fotó: Nemzeti Sport)
Ősztől új pont- és licencrendszert tervez bevezetni a jégkorong Erste Liga, a játékosokat különböző pontok alapján rangsorolják majd, és az így kialakuló kvóta határozza meg, hogy egy adott mérkőzésen kik léphetnek jégre – írja az MTI.

Erről Szőke Álmos, a bajnokság elnöke beszélt hétfőn az M1 aktuális csatornának. Hozzátette: a ligában szereplő csapatok részben már elfogadták a tervet.

„Természetesen ez egy nehéz képlet, amelyben rengeteg érdek ütközik és sok szempontot kell egyeztetni. Ezzel együtt meggyőződésünk, hogy érdemes elindulni ebbe az irányba, és biztos vagyok benne, hogy meg fogjuk találni a közös nevezőt a csapatokkal” – mondta Szőke Álmos, hangsúlyozva, mindenképpen azt szeretnék elérni, hogy egyre több fiatal magyar játékost tudjanak beépíteni az Erste Ligában szereplő együttesekbe.

Az elnök szerint az elmúlt évek során látható a liga fejlődése mind a nézőszám, mind pedig a televíziós közvetítések szempontjából, s már elindult az a folyamat, melynek során számos fiatal jégkorongozó került be a bajnokságban játszó csapatok keretébe.

A liga később a honlapján közölte a részleteket. Ezek alapján a 23 évnél fiatalabb hazai játékosok pontértéke 0, 0.5 vagy 1 lesz, utóbbi akkor, ha felnőtt válogatott kerettag, fél pont pedig akkor, ha U20-as válogatott kerettag. A 23 évnél idősebb hazai játékosok értékét három tényező (korábban milyen erősségű ligában játszott, az egyéni teljesítménye és az életkora) fogja megadni az előző három évben nyújtott teljesítményének függvényében. A légiósok alapesetben 3 pontot érnek, de 3.5 pontot is elérheti az értékük bizonyos esetekben.

A csapatoknak az összpontértékben 18 és 56 pont közé kell kerülniük, de az alsó és felső határ minden évben felülvizsgálatra kerül, és a tervek szerint közelítenek majd egymáshoz. Egy mérkőzésre maximum 17 olyan játékost lehet nevezni, akinek pontszáma meghaladja az 1-et. A tervezett szabályozás előreláthatólag megteremti azt az elvárást, hogy 23 év alatti fiatalok nélkül egy csapat sem fog tudni négysornyi játékost kiállítani.

„Ami az idei szezont illeti, a látott játékkal elégedettek vagyunk, ugyanakkor a nézőszám a vírushelyzetet követően még fejlesztésre szorul, de biztos vagyok benne, hogy a mostani döntőben Csíkszeredában és a Tüskecsarnokban is telt ház lesz” – nyilatkozott Szőke.

Az Erste Liga fináléjában a magyar bajnok FTC találkozik az SC Csíkszeredával. Az egyik csapat negyedik sikeréig tartó párharc pénteken kezdődik Romániában.

(MTI)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik