Erste Liga: háromszor megadott góllal győzött hosszabbításban a Gyergyó az FTC ellen

Vágólapra másolva!
2022.03.16. 19:56
null
Nagy (balra) és Di Diomete bunyóját a vendégek játékosa nyerte (Fotó: fradi.hu)
A magyar bázisú nemzetközi jégkorongbajnokság rájátszásában, az elődöntő első mérkőzésén a Gyergyói HK a gól nélküli rendes játékidő után a hosszabbítás 12. másodpercében Császár Hunor találatával győzött a Ferencváros otthonában, így 1–0-ra vezet az egyik fél negyedik nyert meccséig tartó párharcban.

Nem sokat vacakoltak a felek, már a második percben jelezték, hogy igazi playoffösszecsapáson vagyunk, amikor az alapszakasz ferencvárosi pontkirálya Nagy Gergő és a gyergyói Devin Di Diomete verekedett össze – utóbbi bő egy hete jelezte, nem idegen számára a bunyó, akár a meccs előtt sem…

Az első harmad felénél aztán Pavuk Attila kapuvason csilingelő lövése jelezte, meglehet, hogy a bunyót a gyergyói erős ember nyerte, játékban azért a zöld-fehérek akarata érvényesül – igaz, ennek az eredményjelzőn ekkor még nem volt nyoma. Sőt, a harmadból már csak alig négy perc volt hátra, amikor az addig nagyon virgonc Imre Patrikot Tóth Gergő és Farkas Lőrinc is két percet érően ütközte le, így kettős emberelőnybe került a Gyergyó, de a remekül védő Arany Gergely kapusnak is köszönhetően a zöld-fehérek kivédekezték a hátrányt, és gól nélkül ért véget az első harmad, ám a találkozó hangulatát egy rossz szó nem érhette.

A második harmadra kissé csökkent a feszültség, a csapatok igyekeztek inkább a játékkal törődni, s a feszesebb védekezéseknek köszönhetően a helyzetekre is többet kellett várni: hét perc után Hajós Roland lépett ki a gyergyói védelmi hiba után, ám ziccerben ő is a kapuvasat találta el. A folytatásban is enyhébb hazai fölény jellemezte a játékot, s míg a gyergyóiaknál a Bodó Chris nagy helyzeténél Arany védett nagyot a játékrész közepén, addig a másik oldalon Juhani Tamminen ziccerét hárította a kollégájához hasonlóan magabiztosan védő Rasmus Rinne.

Gól tehát a középső 20 percben sem esett és a záró harmadban is hiába várt rá a Tüskecsarnok amúgy lelkes közönsége, mert mindkét kapus továbbra magabiztosan látta el a feladatát, s miután a 60 perc során Rinne összesen 42, Arany 26 lövést védett, így jöhetett a hosszabbítás.

Ami viszont meglepően rövidre sikerült, még úgy is, hogy alapos videózás után ért véget. Mindössze 12 másodperc telt el a kezdés után, amikor Bodó jobbról megeresztett lövése Aranyról kipattant, s a középen érkező Császár Hunor felkarjáról a kapuba hullott. A találatot a játékvezetők visszanézték, majd gólt ítéltek, s miután a gyergyói vendégdrukkerek már a Székely himnuszt is elénekelték csapatuknak, újabb videózás után a zebrák ismét megerősítették, szabályos volt a találat.

Császár (jobbra, piros-fehérben) gólja rövidre zárta a hosszabbítást (Fotó: fradi.hu)
Császár (jobbra, piros-fehérben) gólja rövidre zárta a hosszabbítást (Fotó: fradi.hu)

Ezzel a Gyergyói HK 1–0-ra vezet az egyik fél negyedik mérkőzéséig tartó párharcban, folytatás csütörtökön este hattól, a Tüskecsarnokban.

JÉGKORONG
ERSTE LIGA, RÁJÁTSZÁS
ELŐDÖNTŐ, 1. MÉRKŐZÉS

FTC-TELEKOM–GYERGYÓI HK 0–1 (0–0, 0–0, 0–0, 0–1) – hosszabbítás után
Budapest, Tüskecsarnok, 804 néző. Vezette: Babic, Korbuly, Kövesi, Szabó D.
FTC:
ARANY G. – Hegyi Á., McFadden / KÄRMENIEMI, Seregély / Bohunicky, Boros / Bán, Sarcia – Kulmala, NAGY G., TAMMINEN / Fowlie, Tóth A., Pavuk / Hajós, Kóger D., Somogyi B. / Farkas S., Tóth G., Roczanov. Edző: Fodor Szabolcs
GYERGYÓ:
RINNE – Haaranen, Kozma Zs. / Fejes N., Saari / Ferencz-Csibi, IMRE P. / Benedek, Györfy – BODÓ (1), CSÁSZÁR 1, BR. ORBÁN / Sárpátki, Tranca, Vincze P. / Silló, Szigeti, Vincze G. / Di Diomete, Péter Zs., Szabó K. Edző: Szilassy Zoltán
Kapura lövések:
42–27.
Gól – emberelőnyből:
2/0, ill. 3/0
MESTERMÉRLEG
Fodor Szabolcs:
– A jégkorongot gólra játsszák: egy gól döntött, és azt a Gyergyó lőtte. Készülünk a másodikra. Ezt magunk mögött kell hagyni, a csütörtöki meccsre kell készen állni, és a maximumot nyújtani. Kevesebb mint huszonnégy óránk van, hogy javítsunk, erre kell most koncentrálnunk.
Szilassy Zoltán:
– Az első mérkőzésen aratott sikernek nagyon nagy értéke van. Egyszerű matematika: ha mi tovább szeretnénk jutni, a pályaelőny hiánya miatt egy meccset idegenben mindenképpen meg kell nyerni! Ettől függetlenül egy győzelmünk van, semmi több. Nagy birkózás után sikerült bevinnünk a döntő találatot, nagyon örülünk neki! Most pihenünk és készülünk a csütörtökre.

Az egyik fél negyedik győzelméig tartó párharc állása: 1–0 a Gyergyói HK javára.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik