Erste Liga: Kulmala vezérletével lenullázta a Csíkszeredát az FTC

Vágólapra másolva!
2021.10.03. 20:47
null
Kulmala az Erste Liga első tízgólos csatára lett az idényben (Fotó: fradi.hu)
Vasárnap az idény első csúcsrangadójával folytatódtak a magyar bázisú nemzetközi jégkorongbajnokság (Erste Liga) küzdelmei, hiszen a legutóbbi három bajnokságot megnyerő két klub találkozott egymással. A 2019-es bajnok FTC a 2021-es győztes SC Csíkszeredát fogadta a Tüskecsarnokban, ahol a zöld-fehérek 4–0-s győzelmet arattak.

 

A feszültség már az első pillanatoktól tapintható volt, Hegyi Ádám például szűk másfél perc alatt begyűjtött egy kiállítást, majd 1:45 játék után Tóth Gergő és Gyenyisz Kuljas összeverekedett – mindketten öt percre mentek is a büntetőpadra. Ami pedig a játékot illeti: abban a hazaiak bizonyultak valamivel élesebbnek, Rasmus Kulmala, Cody Fowlie és Kóger Dániel is tesztelte Adorján Attilát az első percekben. A harmad feléhez közeledve aztán már a vendégeknek is akadtak helyzeteik, Arany Gergelynek egyre többször kellett testi épséget sem feltétlenül kímélve védenie – hol Láday Tamás cselei és passza után, hol Becze Tihamér közeli lövésénél, vagy éppen David Stach löketénél. Persze a Csík feléledésében nincs sok meglepetés, hiszen a Ferencváros ekkor szinte állandó emberhátrányban játszott: előbb Fowlie, az ő büntetésének letelte után pedig Kóger mehetett a padra, de a zöld-fehérek végül kibekkelték a hátrányt. A harmad végén ismét a zöld-fehérek voltak fölényben, ám csupán kapuvasig jutottak újabb emberelőnyük során – 20 perc után gólt nem láthatott a publikum, de izgalmas, lüktető játékot igen.

Ami a középső harmadban is folytatódott, s ezúttal már góllal is társult: miután Láday ismét a büntetőpadon találta magát, a zöld-fehérek felálltak, s bő egy perc után Fowlie nagyszerű kapáslövésével meg is szerezték a vezetést. A hátrányba kerülő vendégek továbbra is nagy erőket mozgattak meg az egyenlítés érdekében, ám Arany eszén nem tudtak Sofron Istvánék túljárni, a zöld-fehérek pedig továbbra is kiválóan védekeztek emberhátrányban. A hajrában megint emberfórba került a Ferencváros, s Tóth Adrián kapu mögül érkező remek passzát a zöld-fehérek legeredményesebbje, Kulmala pofozta a kapuba.

A harmadik játékrész elején aztán végleg elúszott a pontszerzés esélye a vendégek számára: Lauri Kärmeniemi nagy lövésébe Kulmala jól tette bele az ütőjét a kapu előtt, a pakk pedig be is csapta Adorjánt (3–0). A finn pedig nem állt le ennyinél: Reisz Áron vérző sérülést okozott Juhani Tamminennek, ezért 2+2 percet kapott, majd röviddel később Bíró Tamás is kiült mellé bottal ütésért, a kettős emberelőnyt pedig Kulmala alig néhány másodperc alatt gólra váltotta, megszerezve a 10. bajnoki találatát, amivel a teljes Erste Ligában a legeredményesebb. Ekkor a Csík már végleg elengedte a mérkőzést, csak a szépítésért küzdött, de az nem jött össze számára, Arany továbbra is fogott mindent, mint a frissen mázolt köztéri pad festéke, s ebben az idényben másodszor hozott le kapott gól nélkül egy mérkőzést.

A Ferencváros az első harmadban látottakhoz képest végül meglehetősen simán győzte le a Csíkszeredát, így átvette helyét a tabella élén. 4–0

Kora este aztán előtt a Győr cibálta meg a Gyergyói HK bajszát, hiszen az első harmadban kétgólos előnyre tett szert, de Orban Brance még az első szünet előtt szépített, majd a végül 1+3-ig jutó Bodó Cristopher egyenlített a középső játékrészben majd kiszórta második gólpasszát is, amivel már az erdélyieknél volt a vezetés, amit már nem is adtak ki a kezükből, a duplázó és 2+1-ig jutó Sebastien Sylvestre állította be a 4–2-gyergyói sikert jelentő végeredményt.

A nap zárásaként a DEAC fogadta a Brassót és némi meglepetésre magabiztos győzelmet aratott: az első harmad közepének gyors gólváltása után Hugo Turcotte-ék a középső 20 percben alaposan rákapcsoltak, egy gólváltás, vagyis 2–2 után a 14. perc végétől 50 másodpercenként háromszor is beköszöntek a brassóiaknak, s a szünet előtt egy újabb – immár a harmadik – emberelőnyös találattal 6–2-vel fordultak a záróharmadra. Aki pedig azt gondolná, hogy a csapata mind a négy góljában szerepet vállaló gyergyói Orbané a nap teljesítménye, az téved: a DEAC cseh csatára, Jan Dalecky a harmadik játékrész elején már a hatodik pontját (2+4) jegyezte, amikor Hugo Turcotte második gólját szerezte, s ugyan a hátralévő időben a vendégek további két gól hátrányt ledolgoztak, a DEAC végül 8–4-re tudott nyerni, s győzelmét igazán nem fenyegette veszély.

JÉGKORONG
ERSTE LIGA
FTC-TELEKOM–SC CSÍKSZEREDA (romániai) 4–0
(0–0, 2–0, 2–0)
Tüskecsarnok, 483néző.V:Babic, Nagy A., Balla, Muzsik
FTC:
ARANY G. – McFadden(1),KäRMENIEMI(2)/ Bán, Bohunicky / Hegyi Á., Sarcia / Boros, Seregély – NAGY G.(2),Fowlie1,KULMALA3/ Kóger D., Somogyi B., Tamminen(1)/ Farkas S., Tóth A.(1),Tóth Gergő / Galántai, Komáromy, Roczanov.Edző:Fodor Szabolcs
SC CSÍKSZEREDA:
Adorján A. – Kubat, Salló A. / Kuljas, Láday / Farkas T., Reisz / Gecse H., Rokaly N. – Polak, Rokaly Sz., Sofron I. / BECZE, Szkacskov, Stach / Bíró T., Fodor Cs., Kosztyicin / Casaneanu, Péter A., Péter B.Edző: Magnus Sundquist
Kapura lövések:38–38
Gól – emberelőnyből:11/2, ill. 7/0
MESTERMÉRLEG
Fodor Szabolcs:
–Rendkívül koncentráltan játszottunk végig, mindenki maximálisan betartotta a taktikai utasításokat. A speciális játék is döntőnek bizonyult, hiszen egy ilyen támadópotenciállal bíró csapatot nulla gólon tudtunk tartani. Hibátlan volt a hátrányos védekezésünk, volt fórgólunk, ez is nagyon kellett. Nagy boldogság a siker, de annak örülök a leginkább, hogy két nap alatt ilyen hatékonyan tudtunk javítani a játékunkban tapasztalt hibáinkon!
Magnus Sundquist
: – Az elején mi is szerezhettünk volna egy-két gólt, de nem így alakult. Ezt a meccset egyértelműen a speciális játék döntötte el: mi rengeteg előnyből egyet sem használtunk ki, ők viszont éltek a lehetőségeikkel. Picit talán több feszültség volt bennünk a kelleténél, néhány büntetés elkerülhető lett volna, jó lenne fegyelmezettnek maradni az ilyen rangadókon is.

UNI GYŐR ETO HC–GYERGYÓI HK (romániai) 2–4 (2–1, 0–2, 0–1)
Győr, 420néző.V:Korbuly, Berger, Árkovics G., Szabó I D.
GYŐR:
Tóth K. B. – Tornyai G., Kmec / Bukor(1),Bugár / VAS MÁRK1,Léránt / Mesterházy, Kováts M. – Szlama, Schmál, Dézsi / Nagy M., Czakó1,Bödök / Madácsi, PÁTERKA(1),Szalma / Majoross B., Csiki, Béres B.Edző:Ladányi Balázs
GYERGYÓ:
R. Rinne – HAARANEN(3),Kozma Zs. / Fejes N., Saari / Ferencz-Csibi, Györfy / Lázár, Todor – BODÓ1 (3),BRANCE ORBÁN1 (1),SYLVESTRE2 (1)/ Sárpátki, Tranca, Vincze P. / Bíró G., Császár, Szigeti, Sándor-Székely, Silló.Edző:Szilassy Zoltán
Kapura lövések:
25–35.
Gól – emberelőnyből:
5/1, ill. 5/3
MESTERMÉRLEG
Ladányi Balázs:
– Tudtuk, hogynehéz lesz tartani az ellenfél első sorát, s hogy nem szabad nekik esélyt adni arra, hogy emberelőnyt játsszanak. Ezt mégis nagyon elrontottuk, ami meg is bosszulta magát: emberhátrányban elveszítettük a meccset. Ezen kívül rendben lettünk volna, de a volna itt nem játszik... A létszámfölényes helyzetek miatt nem voltunk egy súlycsoportban, ettől függetlenül azt a munkát, amit kellett, elvégeztük.
Szilassy Zoltán
: – Az elején puhán kezdtünk, de a szünet után gyökeresen megváltozott a mentalitásunk. Ezt a fajta hokit szeretnénk látni a csapattól, hogy korong nélkül nagyon keményen, agresszívan játszik, koronggal pedig kreatívan és lendületesen. Minden három pont értékes, de a Győr otthonában nyerni igazán nagy fegyvertény!

DEAC–CORONA BRASOV (romániai) 8–4 (1–1, 5–1, 1–2)
Debrecen, 257 néző. V
: Németh, Varjú, Sipos, Pálkövi Botond
DEAC: Antek – Kloz 1 (1), VOKLA 1 (2) / Gőz, Klimek (1) / Berta, Sándor F. – DALECKY 2 (4), Novotny (2), TURCOTTE 2 (1) / Hári N. 1, Kulesov, Spirko 1 (1) / Mazzag, Molnár D., Sági Martin / Almási, Kozma F. Edző: David Musial
BRASSÓ:   Tőke – Boriszenko, Raszulov / Bors, Molnár Z. (1) / Gajdó T. 1, Ráduly / Haraga, Szőcs – Huard 1,   HUNT  1 (1),   TROTTER  (2)  / Gliga ,   Valchar  1 ,   Zagidullin   / Kovács M., Machala,    Molnár Zs. (2) / Gajdó B., A. Vasile, N. Vasile.  Edző:   Dave MacQueen
Kapura lövések:   45–42
Gól – emberelőnyből:  8/5, ill. 8/0
MESTERMÉRLEG
David Musial:
– Azt hiszem, az döntött a javunkra, hogy kivédekeztük a Brassó két kettős emberelőnyös helyzetét, ez komoly mentális erőt adott a csapatnak. Utána szép emberelőnyös gólokat szereztünk, minden csapatrész kiválóan működött, jó volt látni a fejlődést. Pénteken várjuk a Ferencvárost!
Dave Macqueen: – Ez a meccs katasztrófa volt: az emberhátrányos védekezésünk, ami egyébként az erősségünk, most a nullával volt egyenlő. Tragédia nem történt, de nyilvánvalóan sokat kell javulnunk. A debreceniek nagyszerűen küzdöttek, abszolút megérdemelten nyertek még ilyen különbséggel is.

AZ ÁLLÁS
M GY
HGY
HV
V
RG–KG
Gk
P
1. FTC-Telekom 6 5 1 25–10 +15 16
2. Gyergyói Hoki Klub 7 4 1 2 39–27 +12 14
3. Sport Club Csíkszereda 7 4 2 1 31–25 +6 14
4. Brasov Wolves 6 4 1 1 40–15 +25 13
5. MAC HKB Újbuda 5 3 2 20–10 +10 13
6. UTE 6 2 2 1 1 18–13 +5 11
7. DVTK Jegesmedvék 5 2 1 2 16–14 +2 8
8. DEAC 5 2 1 2 24–22 +2 7
9. UNI Győr ETO HC 6 2 4 17–20 –3 6
10. Titánok 7 7 10–41 –31 0
11. Dunaújvárosi Acélbikák 8 8 14–57 –43 0

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik