NSO/MTI 2019.10.15 20:32 Frissítve: 2019.10.15 23:02

Erste Liga: a DAB a Hokiklub ellen talált vissza a győztes útra

A Dunaújvárosi Acélbikák 4–2-re legyőzte a Hokiklub Budapestet az Erste Ligában, ezzel három vereség után tudott újra győzni. Az UTE eközben 4–0-ra kikapott Lengyelországban, és kettős vereséggel búcsúzott a Visegrád-kupától.

A Dunaújvárosé lett a győzelem (Fotó: Dunaújvárosi Acélbikák – Facebook)

A magyar bázisú jégkorongbajnokság keddi játéknapjának egyetlen mérkőzésén az volt a kérdés, Dunaújvárosban visszatalál-e a győzelmi ösvényre az Acélbikák. Az újvárosiak minden várakozást felülmúlóan kezdték az idényt, hat meccs után százszázalékosak voltak, megverték többek között a címvédő Ferencvárost is – ám ezt követően megtört a lendületük, sorozatban három, pont nélküli vereség következett. Kedden viszont hazai jégen fogadták a sereghajtó Hokiklubot, ennél jobb lehetőség nem nagyon adódhatott a fejek és a sorok rendezésére.

Ez végül sikerült, még ha nem is könnyen: a budapestiek nagyon szívós ellenfélnek bizonyultak, 1–0-ra vezettek is, a 38. perc végén pedig még mindig csak 2–2 volt az állás. Ezen a ponton azonban Silló Arnold, a záró játékrész elején pedig Tamás István lépett elő gólszerzővé, így az utolsó negyedórának a DAB mehetett neki kétgólos előnnyel. Hogy több gól végül nem született, majdnem a csodával határos, ugyanis ekkor még jégkorongban is ritkán látható jelenetek következtek.

A Hokiklub mestere, szapporói hősünk, Gröschl Tamás az egyenlítés reményében kerek hat perccel a lefújás előtt lehozta kapusát, Ian Sylvest, a vendégek így a meccsből hátralévő időt majdnem teljes egészében úgy korongozták végig, hogy üres volt a kapujuk.

De ők sem tudtak betalálni a kapus helyére behozott plusz egy mezőnyjátékossal, és az Újváros sem volt képes bevenni az üresen tátongó kaput, így maradt a 4–2. A DAB ezzel fellépett a negyedik helyre, de három meccsel kevesebbet játszott közvetlen vetélytársainál.

Csúnya véget ért viszont az Újpest Visegrádi Kupa-szereplése. Bár a lila-fehérek a kritikán aluli szezonrajt és az edzőváltás után az Erste Ligában kezdenek magukra találni – előző hét bajnokijukból ötöt megnyertek –, a nemzetközi porondtól nem sikerült emelt fővel búcsúzniuk. 
 
Az újpestiek egy héttel ezelőtt, otthon 9–2-re maradtak alul a párharc első felvonásán, az idegenbeli visszavágón pedig már a 12. percben háromgólos hátrányba kerültek, a negyedik hazai találat az 59. percben született.

A sorozatban érdekelt másik magyar együttes, a Ferencváros hétfőn házigazdaként 2–1-re legyőzte a cseh másodosztályú Torax Poruba gárdáját, a második összecsapást október 29-én játsszák.

A kétmérkőzéses párharcokban a gólkülönbség dönt, amennyiben a második találkozó rendes játékideje után sem születik döntés, ötperces ráadás következik. 

JÉGKORONG
ERSTE LIGA
DUNAÚJVÁROSI ACÉLBIKÁK–HOKIKLUB BUDAPEST 4–2 (2–1, 1–1, 1–0)

Dunaújváros, 200 néző. V: Kókai, Wolf, Pálkövi, Molnár
DAB:
Hughson
Kovács B. Z. 1, Vuorijärvi (1) – Baker, Lendák – Dósa, Hruby (1) – Ráduly, Wéninger
Azari (1), Dansereau, Mazurek (1) – SILLÓ A. 2, Somogyi (1), Turcotte (1) – Subotic, Tamás I. 1, Németh P. – Gebei G., Gulácsi
Edző:
Miroslav Ihnacák
HKB:
Sylves
Berry-LaMontagna, Lakatos L. – Hovinen, Lévai – Fejes (1), Reiter A. – Bán, Horváth
Pihlqvist 1 (1), Szűcs I. 1, Sátek (1) – Lőczi, Koski, Petres – Albert T., Németh Á., Szappanos – Kreisz, Izsák R., Kedves F.
Edző:
Gröschl Tamás
Kiállítások:
14, ill. 14 perc
Kapura lövések:
48–42
MESTERMÉRLEG
Miroslav Ihnacák:
– Kemény meccs volt, főleg mert kissé lassan kezdtünk, de az első gólunk után azért felgyorsultunk. Bele is kellett nyúlni a sorokba – nem volt szép győzelem, de a három pont a lényeg.
Gröschl Tamás:
– Kiélezett meccs volt, a speciális egységek közti különbség nagyban befolyásolta az eredményt, emberhátrányokban és -előnyökben is több kellett volna. A végén hat a négy ellen játszottunk hat percet, megvoltak a lehetőségeink, de jól védekezett az ellenfél, és a kapusa is nagyon jól védett.

VISEGRÁD-KUPA
JHK GKS Jastrzebie (lengyel)–Újpest 4–0
(3–0, 0–0, 1–0)

2021.05.21 23:50:14

Jégkorong S. TÓTH JÁNOS

ALAPVONAL. A szálak itt egymásba fonódnak: ami jó a régióban élőknek, hasznára van a helyi jégkorongsportnak is.

2021.05.10 22:38:48

Jégkorong SZŰCS ANDRÁS

NS-VÉLEMÉNY. Ezért is kellene megbecsülni például egy MK-hétvégét.

2021.05.02 23:46:41

Jégkorong S. TÓTH JÁNOS

ALAPVONAL. A Visegrádi négyek kooperációjában is egyre erősödik a Kassa–Miskolc hokitengely jelentősége.

2021.04.25 11:26:22

Jégkorong SZŰCS ANDRÁS

Gordie Howe 41 éves rekordját megdöntve lett a liga legtöbb alapszakaszmeccsét játszó hokisa.

2021.03.30 23:50:04

Jégkorong S. TÓTH JÁNOS

ALAPVONAL. Nyílt titok, a sportágon belül a többség nem tippelt nagy jövőt a kísérletnek, jó előre a pofozógép szerepét vészjósolták a Vasas jégkorongcsapatának.