SZ. A. 2021.03.16 20:34 Frissítve: 2021.03.16 21:51

Erste Liga: a DEAC és az FTC is simán nyert az elődöntő első meccsén

Brassóban a DEAC, a Csíkszereda ellen az FTC nyert simán az Erste Liga-elődöntő első meccsein.

Simán nyertek a zöld-fehérek (Fotó: Ferencváros)

 

Anyaországi győzelmekkel indult az Erste Liga elődöntője, hiszen a Debreceni EAC a Brassó, a Ferencváros a Csíkszereda ellen nyert könnyedén és meglepően nagy különbséggel.

Időrendben és a meglepetés tekintetében is az alapszakaszgyőztes „farkasok”, illetve az egyetemisták meccse kívánkozik az élre, hiszen a Debrecen nyomban elvette a pályaelőnyt a riválisától, amely pedig az alapszakaszban mind a négyszer elverte, jóllehet, kétszer csak ráadásban. Ezúttal viszont sem túlóráról, sem Brassó-sikerről nem lehetett szó, mivel a DEAC első, légióssora megdolgozott a fizetségéért: a csapatkapitány Berta Ákos gólját leszámítva az összes találatot ez az ötös hozta össze, és mivel Jakub Izacky is beszállt egy assziszttal, elmondhatjuk, hogy a csapat 12 pontjából 10 import. Legalább ilyen fontos volt ugyanakkor Hetényi Zoltán, aki szokás szerint brillírozott a kapuban, lenyűgöző, 97.62 százalékos teljesítménnyel védett, munkája pedig nemcsak minőségben, mennyiségben is kiváló volt, hiszen a hazaiak másfélszer annyit lőttek – de nem találtak, úgyhogy szerda este azért léphetnek jégre, hogy ne úgy induljanak majd a Hajdúságba, hogy a DEAC fél lábbal már a döntőben van…

Félórás spéttel kezdtek az Erste Liga legújabb korszakának elitalakulatai, hiszen 2019-ben az FTC-Telekom az SC Csíkszereda ellen győzött a fináléban, 2020-ban pedig ugyan még csak az elődöntőiknél tartottak, de amikor betört a koronavírus-járvány, kinevezték őket megosztott bajnokoknak. Jelenleg ismét az elődöntőknél járunk, ám most biztos, hogy nem lehet mindkettőből ligaelső, hiszen a bajnokság szerencsére megy, ők viszont már a négy között összefutottak. Ennek aligha örült bármelyik fél, viszont egyelőre az FTC lehet a kevésbé aggodalmas, hiszen simán megnyerte az első ütközetet.

A rangadó egyik főszereplője a 30 éves Hajós Roland volt, aki Fehérváron kezdődő, Miskolcon át a Ferencvároshoz vezető pályafutása során hét magyar bajnoki címet szerzett, ezúttal csak 13., pluszcsatárként írták be a jegyzőkönyvbe – erre ő szerezte az első találatot, majd a negyediket is – emberhátrányból! Ugyanígy duplázott Somogyi Balázs és a pontokat tekintve rajtuk is túltett a csapatkapitány, Nagy Gergő, amivel máris felsoroltuk a siker fő letéteményeseit, nyilván a zöld-fehérek kapusa, Arany Gergely mellett, aki ugyancsak parádés, 97.7 százalékkal zárt.

Örömködésre, illetve a sebek nyalogatásra nincs idő, hiszen máris folytatódnak a párharcok.

JÉGKORONG ERSTE LIGA
ELŐDÖNTŐ, 1. MÉRKŐZÉS
CORONA BRASOV (romániai, 1.)–
DEAC (4.) 1–4 (0–2, 0–0, 1–2)
Brassó, zárt kapuk mögött. Vezette:
Kókai, Soós, Kis-Király, Váczi
BRASSÓ: Tőke – Carlson, McFadden – Wilson, Boriszenko (1) – Bors, Mihály E. – Gajdó T., Szőcs – Klempa, Gliga, VALCHAR 1 – Fowlie, Tranca, Finucci – Molnár Zs., Molnár Z., Péter B. – N. Vasile, A. VasileGajdó B. Edző: Dave MacQueen
DEAC: HETÉNYI Z. – KLOZ (1), FILBRANDT (1) – Sándor F., Kiss R. – Vokla, Bogesics – DALECKY 2 (1), NOVOTNY (1), TURCOTTE 1 (2) – Hári N. (1), Berta 1, Kulesov – Molnár D., Mazzag, Izacky (1) – Kiss P., Kozma F., Szűcs I. Edző: David Musial
Kapura lövések: 42–28
Kiállítások:
2, ill. 4 perc
Az egyik fél negyedik győzelméig tartó párharc állása:
1–0 a DEAC javára
MESTERMÉRLEG
Dave MacQueen:
– Egyes szakaszokban tetszett a játékunk, ugyanakkor hiába volt legalább annyi helyzetünk, mint az ellenfélnek, mi nem nem találtunk be annyiszor. Sok volt az egyéni hiba nálunk, a Debrecen pedig szerencsésen kockáztatott. Szerdán új nap, új mérkőzés, igyekszünk végre nekünk kedvező eredményt elérni.
David Musial: – Hatalmas csapatteljesítményt nyújtottunk, plusz kiválóan védett a kapusunk. Jókor találtunk be, mostantól pedig igyekszünk regenerálódni szerdára.

FTC-TELEKOM (2.)–SC CSÍKSZEREDA (romániai, 3.) 5–1 (2–0, 0–1, 3–0)
Budapest, Tüskecsarnok, zárt kapuk mögött. Vezette: Kincses, Nagy A., Balla, Muzsik
FTC: ARANY – Ellerby, Hegyi Á. – TÓTH GERGELY (1), M. Versteeg – Boros, Kärmeniemi – Sarcia – SOMOGYI B. 2, NAGY G. 1 (3), TÓTH A. (2) – Németh A. (1), Kulmala, PAVUK (2) – Kóger D., Hodgman, Tóth R. – Roczanov, Farkas L., Tóth Gergő – HAJÓS 1. Edző: Fodor Szabolcs
CSÍKSZEREDA: Adorján Ö. – Kuljas, Papp Sz. – Salló, Wishart – Láday, Loginov – Győrfy – Becze T., Bíró T., Taratuhin – Combs, Blackwater, Rokaly N. – Fodor Cs. 1, Részegh Zs., Tousignant (1) – Farkas T., Casaneanu, Gecse H. Edző: Jason Morgan
Kapura lövések: 28–43
Kiállítások:
10, ill. 8 perc
Az egyik fél negyedik győzelméig tartó párharc állása:
1–0 az FTC javára
MESTERMÉRLEG
Fodor Szabolcs:
– Öt az öt ellen tudunk jobban hokizni annál, mint ahogy az első negyven percben tettük. Ám ekkor is vezettünk, a végén pedig megmutattuk, mire vagyunk képesek. Az emberhátrányos védekezésünk kiválóan működött, és a helyzetkihasználásunk is megfelelő volt.

2021.11.14 23:18:52

Jégkorong S. TÓTH JÁNOS

NS-VÉLEMÉNY. Kétségünk ne legyen, az életük napjának remélt vasárnap után most senki sem csalódottabb lányainknál.

2021.11.14 15:40:39

Jégkorong DÉNES SZILÁRD (összefoglaló), HARMATH ÁKOS (percről percre)

A magyar női jégkorong-válogatott 5–1-re kikapott a csehektől, így eldőlt: nem lesz ott a jövő évi olimpián.

2021.10.14 19:36:57

Jégkorong S. TÓTH JÁNOS

ALAPVONAL. A Nemzetközi Jégkorongszövetség elküldte a megfigyelőit Kínába, s az ő tapasztalataik alapján dönt majd arról, maradhat-e a pekingi játékok mezőnyében a hazaiak férficsapata; ha nem, a világranglistán 11. Norvégia lehet a beugró.

2021.10.07 21:54:44

Jégkorong BOBORY BALÁZS

ALAPVONAL. A felelősség tehát továbbra is nagy a mai magyar jégkorongozókon, mert úton-útfélen a közelmúlt hőseivel hasonlítják össze őket, viszont a körülményeket tekintve ők már többre hivatott sportolók, és remélhetőleg szintet is tudnak lépni.

2021.10.07 20:27:00

Jégkorong CS. B.

A magyar szövetség bejelentése szerint hat együttes a selejtezőben kezdi meg a szereplését.