Címlapsztori: megnyitotta kapuit a várva várt Alba Aréna

Vágólapra másolva!
2024.04.19. 23:50
Gálahangulat és 2–1-es magyar siker az Alba Aréna első mérkőzésén Székesfehérváron (FOTÓ: ÁRVAI KÁROLY)
A csarnok első eseménye, a Magyarország–Norvégia felkészülési meccs is alátámasztja, az Alba Aréna nemcsak a Volán otthona lesz, a Magyar Jégkorongszövetség is szeretne minél több tornát, akár világbajnokságot is rendezni Székesfehérváron. A létesítmény más eseményeknek, koncerteknek, vásároknak is helyet adhat.


MINDENKINEK VAN EGY ÁLMA…

A jégkorongért rajongó székesfehérvári közösségnek több évtizede például egy modern hokicsarnok – volt. Április 19-én ugyanis a Magyarország–Norvégia felkészülési mérkőzéssel felavatták az Alba Arénát – melyet Balázs Mihály és Tarnóczky Tamás Attila építészek terveztek –, tehát immár nem álomról, valóságról beszélünk. Külön öröm, hogy a sporttörténeti pillanatot éppen a legendás szapporói feljutás évfordulójára (szám szerint a 16.-ra) időzítették.

Félreértés ne essék, a helyi közönség a Raktár utcai Ifjabb Ocskay Gábor Jégcsarnokot is imádta, imádja, de talán senki sem vitatkozik azzal, hogy időszerű volt szintet lépni, ahogyan az elmúlt években a Hydro Fehérvár AV19 is meglépte az osztrák bázisú ICEHL-ben.

A várakozásokat tovább fokozta, hogy az első skicceket már 2013-ban papírra vetették, az építkezés viszont csak 2021 novemberében kezdődött el, s már azelőtt is, azóta meg végképp állandó beszédtéma volt Székesfehérvár sportszerető lakossága körében az új létesítmény. Aztán 60 ezer köbméter föld kitermelésével, 757 vasbeton cölöp lefúrásával, 21 ezer köbméter beton és 1860 tonna acélszerkezet beépítésével, no meg két és fél évvel később megnyitja kapuit a közönség előtt.

SZÉLIG Viktor, a Hydro Fehérvár AV19 általános igazgatója: – Az Alba Aréna gyönyörű látványt nyújt teljes pompájában. Az pedig külön öröm és mosolyt csal az arcomra, hogy ilyen sok szurkoló eljött az avatóra. A hab a tortán, hogy a válogatott is kiváló játékkal rukkolt ki.

LADÁNYI Balázs, korábbi magyar válogatott szélső: – Kijelenthető, az Alba Aréna sok sportágnak tökéletes otthon lesz, de boldogok vagyunk, hogy a jégkorong kapja a főszerepet, kevés ehhez fogható létesítmény van Magyarországon. Az avató meccs is jól sikerült, remélhetőleg azon az úton folytatjuk, amire most ráléptünk. A magyar jégkorong és a Hydro Fehérvár AV19 korábban is megérdemelt volna egy ilyen jégcsarnokot, de jobb későn, mint soha!

SEBŐK Balázs, a magyar válogatott csatára: – Az elmúlt napok edzésein már láttuk, milyen nagyszerű körülmények között dolgozhatunk. Nyilván még apró simítások szükségesek, de ezt leszámítva a kivitelező nagyon szép munkát végzett. Örülök, hogy a következő három évadot itt, Fehérváron tölthetem, ahogy a lengyel túra után mutatott teljesítményünknek is. A játékunkon is múlik, de remélem, a folytatásban is legalább ilyen kiváló hangulat uralkodik majd a lelátón.

VÉLEMÉNYEK

Az európai szinten is korszerűnek, magas színvonalúnak számító Alba Aréna felépítését a Modern Városok-program keretein belül teljes egészében a magyar állam finanszírozta, 46 milliárd forintba került. A megvalósítás során kiemelt figyelmet fordítottak a hatékony energiagazdálkodásra is, például sem földgázt, sem távhőt nem igényel az épület belső hőmérséklet-szabályozása, elektromos energiával és 204 talajszondával oldják meg. Emellett a jégkészítéshez felhasznált víz több mint nyolcvan százaléka újrahasznosítható.

Az Alba Ipari Zóna is jól járt a beruházással, hiszen jelentős úthálózatfejlesztést is magában foglalt, valamint a régi otthon eddigi talán legnagyobb problémája is megoldódott. Aki járt életében gépjárművel fehérvári hokimeccsen, tudja: már egy órával a kezdés előtt alig-alig lehetett parkolóhelyet találni a jégcsarnok közelében, de a Raktár utcán a normál közlekedést is jelentősen megnehezítette, ahogy ilyenkor az úttesten hömpölygő gyalogos szurkolósereg és az autók egymást kerülgették. Az Alba Aréna négyszáz férőhelyes, sorompóval zárható parkolójában várhatóan sokkal könnyebb lesz helyet találni, még úgy is, hogy a csarnok férőhely-kapacitása a székesfehérvári farmcsapatnak, a FEHA19-nek továbbra is hazai pályaként szolgáló Ifjabb Ocskay Gábor Jégcsarnok nagyjából 2800-áról 6000-re ugrik. Persze ez a méret a világ, de még Európa legnagyobb arénáitól is messze elmarad (erről bővebben az infografikánkban), hazai viszonylatban ugyanakkor páratlan a rendszeresen hokimeccs­nek otthont adó helyszínek között – az osztrák bázisú bajnokságban pedig csak a Bolzano (7200), a Vienna Capitals (7022) és a HK Olimpija Ljubljana (7000) játszik nagyobb létesítményben.

 

Schmidt Ádám (jobbra) sportért felelős államtitkár is gratulált Cser-Palkovics András polgármesternek (FOTÓ: ÁRVAI KÁROLY)

Természetesen egy jégkorongmérkőzésen a legnagyobb látványosság jó esetben a jégkorong, de köztudott, manapság már nehéz csupán egy meccs ígéretével kicsalogatni a nézőket lényegében egy teljes délutánra a jégcsarnokba. Emiatt, illetve az Alba Aréna „bemutatkozása” alkalmából is a szervezők óriási figyelmet fordítottak rá, hogy a közönség a kezdőbuli előtt és a harmadszünetekben is jól szórakozzon, legyen szó kicsikről vagy nagyokról.
A kínált közösségi programok között találkoztunk arcfestéssel, sisakszínezéssel, csillámtetoválással és jégkorongos csocsóval is, de volt óriásdarts, akadálypálya, kapura lövési gyakorlat – amelynél a lövés sebességét is mérték, hogy mindenki tudja, mennyire van lemaradva a korábban az SC Csíkszeredában is megforduló Gyenyisz Kuljas Guinness-rekordot jelentő 177.5 km/órás bombájától.
A sportosság jegyében továbbá mindenki kipróbálhatta magát sörcurlingben, Formula–1-es játékban vagy a kialakított akadálypályán is.

Fotó: Árvai Károly
Izgalmas körítéssel tálalták az avatót

Az új csarnok mindamellett, hogy a továbbiakban a Volán otthona lesz az ICEHL és a következő – meg remélhetőleg még sok – évadban a Bajnokok Ligájában is, a magyar jégkorong ékköve, fellegvára is lesz. Erről a Magyar Jégkorongszövetség elnöke, Such György beszélt a nyitó nap programjának bejelentésekor, előrevetítve, ha már elérhető egy ilyen impozáns helyszín, szeretnének válogatott tornákat, Magyar Kupa négyes döntőt, de akár világbajnokságot is rendezni Székesfehérváron.

Stílszerűen a székesfehérvári jégkorong atyja, id. Ocskay Gábor indította útjára a korongot (FOTÓ: ÁRVAI KÁROLY)

Az Alba Aréna egyébként nem csak a jégkorongozók rendelkezésére áll, multifunkciós létesítmény, amely a jég szakszerű lefedése után (hangsúlyos, nem kell leolvasztani a jeget) akár 20-25 különböző teremsportág eseményeinek vagy egyéb rendezvénynek is otthont adhat – ez esetben 8000-re bővíthető a kapacitás. Példának okáért az már hivatalos, hogy a nagyérdemű május 24-én egy látványos, nagyszabású musical­show-t, a Nicola Tesla – Végtelen energia címűt tekintheti meg, míg június 15-én a Quimby szórakoztatja az új csarnokba érkezőket.

 
 
Székesfehérvár, Rozmaring utca 14.
Befogadóképesség: 6000 (8250-re bővíthető)
Nettó alapterület: 22 000 négyzetméter
Jégpálya mérete: 60x26 méter
Építési költség: 46 milliárd forint
Alba Aréna
A Jégkorong Módszertani Központ csütörtökön megtartotta nyolcadik szakmai napját, ezúttal a vadonatúj Alba Arénában. A szokásoknak megfelelően ezúttal is neves előadók gyűltek össze, ha már a norvég válogatott másodedzője, Pär Johansson erre járt, bemutatta a helyi szövetség és a Dallas Stars játékosfejlesztői koncepcióit – jártas mindkettőben, válogatott feladatai mellett a Dallas európai játékosfejlesztési koordinátora, játékosmegfigyelője is.
Martin Dahlin, az ötszörös svéd bajnok Frölunda U20-as csapatának edzője, egyben az NHL-ben szereplő Buffalo Sabres sztárvédője, Rasmus Dahlin apja arról beszélt, fontos megismerni a fiatal játékosok személyiségét is, hogy kiderüljön, mire építhetnek a fejlesztése során, de betekintést engedett a Frölunda ificsapatának működésébe is, amelynél alapvető, hogy játékosai kilencven százaléka kifejezetten hokigimnáziumba jár. Így könnyebb elérni képességeik plafonját, lehetővé tenni, hogy a felnőttcsapat legalább fele saját nevelésű legyen, a cél pedig az NHL első számú európai játékosfejlesztő klubjává válni.
A szakma már korábban birtokba vehette az arénát
Felkészülési mérkőzés. Szombat: Magyarország–Norvégia, Alba Aréna, 16. Április 23.: Olaszország–Magyarország, Merano, k. k. i. Divízió 1/A-világbajnokság, Bolzano. Április 28.: Japán–Magyarország, 16. Április 30.: Magyarország–Dél-Korea, 16. Május 1.: Magyarország–Románia, 12.30. Május 3.: Olaszország–Magyarország, 19.30. Május 4.: Magyarország–Szlovénia, 19.30
A MAGYAR VÁLOGATOTT PROGRAMJA
Sorozatban harmadszor, összesen tizenegyedszer ülhetett fel az osztrák bázisú liga trónjára a Red Bull Salzburg, miután összesítésben 4–3-ra legyőzte az alapszakaszgyőztes és rekordbajnok Klagenfurtot. A döntő mérkőzésen lapot sem osztottak a KAC-nak, amíg nem volt minden mindegy, 6–2-re kapott ki, a góljait 5–0 után ütötte.
MEGINT A SALZBURG nyerte meg a ICEHL-t


 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik