Osztrák hokiliga: Kiss Dávid próbálta felrázni a brigádot, sikerült – Magosi

POZSONYI SZILÁRDPOZSONYI SZILÁRD
Vágólapra másolva!
2023.09.28. 11:20
null
Magosi Bálint (Fotó: Soós Attila/Fehérvár AV19)
A Fehérvár támadója a Graz elleni győzelmen kívül a következő ellenfélről, a napokban az NHL-t is megjáró fiatal kanadai csatárt, Carsen Twarynskit átigazoló Vienna Capitalsről is beszélt.

Nem gyakran megy a játék a Hydro Fehérvár AV19-nek a Graz 99ers ellen – a keddi ICEHL-mérkőzést megelőző hét egymás elleni találkozóból csak egyet nyert meg, ötöt a rendes játékidőben veszített el –, így szurkolói különösen örülhettek, amikor a végső dudaszó pillanatában 6–1 állt az eredményjelzőn.

A Volán első két mérkőzését megnyerte, amit két vereség követett, egy a liga kirakatcsapata, a Salzburg ellen, egy a rekordbajnok Klagenfurt ellen. Ezután kiemelten fontos volt visszatalálni a győzelem útjára, főleg, hogy a salzburgiak a hazai nyitányról vitték el a három pontot.

„Az lebegett a szemünk előtt, hogy meg kell hálálnunk közönségünk kitartó támogatását, és jóvá kell tennünk a Salz­burg elleni vereséget. Azt is meg akartuk mutatni, nem hiába készültünk úgy a holt szezonban, hogy élcsapat leszünk    – felelte lapunk megkeresésére a Volán támadója, Magosi Bálint, majd a vezetőedző, Kiss Dávid dicséretére reagált, amely szerint az együttes minden tagja háttérbe szorította az egóját a közös cél érdekében. – Alapvetően mindig így kellene működnie, nem tartom meglepőnek vagy meghökkentőnek. Mindenki a csapat érdekét szem előtt tartva próbálja kihozni magából a maximumot, hogy sikeresek legyünk.”

A magyar válogatott csatár ezúttal a harmadik sorban kapott helyet az általában első soros Hári János és Anze Kuralt mellett, de Kiss több helyen is változtatott a korábban megszokott összeállításon.      „Szerintem csak az egymás után elveszített két találkozó után megpróbálta felrázni a brigádot, hátha sikerül... Bejött.”  – fűzte hozzá Magosi.

A bajnokságban már két gólt jegyző szélső az emberelőnyös játékról is beszélt, e tekintetben az előző évadban szenvedett a Fehérvár, ezúttal viszont hét grazi kiállításból kettőt is góllal büntetett meg, ami nagyban köszönhető az alapos videóelemzéseknek.

„Alapvetően nem szoktam szerepet kapni a létszámfölényes szituációkban, elsősorban nem ilyenkor számítanak rám, de a másodedzőnk, Tyler Dietrich a héten odajött hozzám, és azt mondta, kellene egy kis tűz, egy kis »kaparás« az egységbe – tette hozzá Magosi. – Bár a mi sorunk éppenséggel nem talált be, de Hári Jánosék sora kétszer is eredményes volt, látszott, ők is küzdöttek, hajtottak.”

Az egyik létszámfölényes gólt Daniel Leavens ütötte (éppen Hári passzából), aki az eddigi öt mérkőzésen látottak alapján tökéletesen illeszkedik a Fehérvárba – ahogyan a többi légiós is: Markus Phillips és Pascal Laberge is betalált már, az egyedüli külföldi támadó, aki az előző évadban érkezett és maradhatott, Guillaume Leclerc is villog.

„Szerintem nagyon jó játékosokat és személyiségeket igazolt a klub a nyáron, minden légiósunk közvetlen, közlékeny, tényleg »jelen vannak« az öltözőben. Sokat viccelődünk, tökéletes az összhang, és ahogy mondtam, kiváló hokisok is. Egyelőre csak annyit mondhatok, le a kalappal előttük, bízom benne, az évad végéig így marad”   – méltatta társait Magosi.

Ahogy azt a jégkorongbajnokságok esetében megszokhattuk, sok idő nincs ünnepelni egy-egy győzelmet, ezúttal sincs másként, pénteken már a Vienna Capitals otthonában kell helytállni. A fővárosiak egyetlen ponttal maradnak el a Volántól, így Magosi szerint kijelenthető, jelentős játékerőt képviselnek, főleg a 25 éves korára 22 NHL-meccsen jégre lépő Carsen Twarynski szerdán bejelentett érkezése után. Ráadásul Bécsben lesz az összecsapás, tehát az utazás a fehérváriakra vár.

„Igaz, Bécs nincs messze, így nem lehet kifogás a »buszláb«   – jegyezte meg Magosi. – Szeretnénk minél hosszabb időszakon át uralni a mérkőzést, megszerezni a vezetést, az megkönnyítené a dolgunkat. Twarynski átigazolása is mutatja, nem veszik félvállról a bajnokságot, és az élmezőny a céljuk. Nagyot lendíthet rajtuk egy jóval magasabban jegyzett ligában tapasztalatot szerző csatár érkezése, oda kell figyelni rá, de túl nagy jelentőséget nem kell neki tulajdonítani. Meg kell oldani. Kiss Dávid szokta mondani, csak el kell dönteni: ha védekezel, akkor védekezel!”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik