NHL: a harag elsodorta a július elsején kinevezett egyetlen Tripla Arany-tag edzőt

MTI/B. D. K.MTI/B. D. K.
Vágólapra másolva!
2023.09.18. 11:18
null
Mike Babcock távozott a Columbusból (Fotó: Getty Images)
A játékosok magánszférájának megsértése miatt lemondásra kényszerült Mike Babcock, az észak-amerikai profi jégkorongligában (NHL) érdekelt Columbus Blue Jackets július elsején kinevezett vezetőedzője.

 

A 60 éves szakember így játszott meccs nélkül távozott a klubtól. A sportág történetének egyetlen Tripla Arany-tag (olimpiai bajnok és világbajnok, Stanley-kupa-győztes) trénere azok után mondott le vasárnap, hogy múlt kedden egy podcast-műsorban elhangzott: arra kérte játékosait, hogy mutassák meg személyes fotóikat neki a privát mobiltelefonjukról. Néhány játékos ugyan védelmébe vette az edzőlegendát, ám többen furcsállották, hogy így beleavatkozna a magánéletükbe. Az NHL-játékosok szakszervezete (NHLPA) is vizsgálatot indított, ám az egyre feszültebbé váló helyzetben Mike Babcock úgy látta jónak, ha távozik posztjáról.

„Ez egy nehéz döntés volt mindenki részéről, de szükségesnek éreztük, hogy továbbra is a játékosokra és a csapat következő szezonjára összpontosítsunk – fogalmazott Jarmo Kekäläinen, a Blue Jackets vezérigazgatója. – Az egész Blue Jackets szervezet nevében szeretnénk megköszönni Mike-nak a kemény munkáját és azt a profizmust, amelyet a lemondási terv kidolgozása során tanúsított.”

Marty Walsh, az NHLPA ügyvezető igazgatója elmondta: a játékosaik megérdemlik, hogy tisztelettel bánjanak velük a munkahelyükön.

„Sajnos ez nem így volt Columbusban. A klub döntése, hogy új vezetőedzővel megy tovább, a megfelelő lépés” – tette hozzá.

Babcock mindig is híres volt arról, hogy keményen bánik a hokisokkal, gyakran megsérti őket, és sokak szerint a lelkükbe tiport. Például detroiti korszakában a visszavonulás előtt álló legendás Mike Modanót 1499. mérkőzése után nem nevezte be, így nem tudta elérni az 1500-as állomhatárt, de a szintén sztár Chris Cheliost sem akarta játszatni szülővárosában, Chicagóban a szabadtéri Winter Classicon, és végül a klubvezetés közbenjárásra keretbe jelölte, de kevesebb mint két perc jégidőt adott a hátvédnek.

Babcockot 2019. november 20-án menesztette a Toronto Maple Leafs, majd azóta egyetemi csapatoknál dolgozott. Remélte, hogy egyszer visszatérhet az NHL-be, ám a columbusi munkája meccs nélkül ért véget mintegy két és fél hónap után.

Babcock 700 győzelemmel az örökrangsor 12. helyén áll. Korábban 17 szezonon át dolgozott az Anaheim Ducks, a Detroit és a Toronto alkalmazásában. A Red Wingsszel 2008-ban nyert Stanley Kupát, kanadai szövetségi kapitányként olimpiai bajnok volt 2010-ben és 2014-ben, világbajnok pedig 2004-ben. Ráadásul 2016-ban hazája válogatottját világkupa-diadalhoz is segítette.

A Blus Jackets Pascal Vincent személyében már az utódját is megnevezte. A csapatok a héten kezdik az edzőtáboraikat. A Columbus október 12-én rajtol az alapszakaszban, amikor a Philadelphia Flyerst fogadja.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik