Jégkorong: A 2026-os olimpiára jutás a játékosok és az én álmom is – Pat Cortina

KAPOLCSI-SZABÓ BENCEKAPOLCSI-SZABÓ BENCE
Vágólapra másolva!
2023.08.21. 11:16
null
„Hosszú távon tervezünk” (Fotó: Imago Images)
Hamarosan kezdődik az idény, a magyar női jégkorong-válogatott Svájcba utazik, hogy elkezdje a felkészülést. A csapat szövetségi kapitányával, Pat Cortinával beszélgettünk, akinek szerződését szerdán hosszabbította meg a Magyar Jégkorongszövetség.


– Akadtak nehézségek a szerződéshosszabbítás tárgyalása közben?
– Noha az emberek legtöbbször tárgyalnak a szerződésekről, a mi esetünkben nem ez a megfelelő szó, mert a női szakág vezetőjével, Kolbenheyer Zsuzsannával ugyanazért dolgozunk, ugyanoda szeretnénk eljutni, ezért nem volt nehéz megegyezni – válaszolta a Nemzeti Sportnak Pat Cortina, a magyar női jégkorong-válogatott szövetségi kapitánya. – Szeretnék része maradni annak a különleges folyamatnak, amelyen a női válogatott keresztülmegy. Olyan csapatról van szó, amely még nem érte el a benne rejlő potenciál határait. Ráadásul a fiatalok már ott kopogtatnak az ajtón, ami versenyhelyzetet teremt, és tovább növeli a lányok teljesítményét. A 2026-os téli olimpiára jutás a játékosok és az én álmom is. Hihetetlen lenne, ha sikerülne, ezért dolgozunk. Csak arról kellett valójában egyezkednünk, mi legyen, ha a két munkámból adódó kötelezettségeim ütköznek egymással, ahogy erre korábban már volt példa. De ahogy akkor, ezután is megoldjuk, ha ilyen helyzetbe kerülünk.

– Gondolom, akkor a szakmai stáb összetétele sem változik.
– Nem, ha minden igaz, ugyanazzal a csapattal kezdjük a munkát, amellyel legutóbb abbahagytuk.

– Egyértelmű cél, hogy a csapat jövőre ismét feljusson az A-csoportba?
Természetesen mindent megteszünk ennek érdekében, de a távlati célunk, hogy az olimpiai kvalifikáció szempontjából legjobb helyzetbe kerüljünk, és természetesen ehhez az is hozzájárulhat, ha az elitben szerepelünk a legnagyobb tudású riválisok ellen. Ugyanakkor figyelnünk kell arra is, hogy a generációváltás átmenete minél simább legyen. Már most, augusztusban is több új, fiatal játékosnak adunk lehetőséget a válogatottban, de lehet, hogy ősszel és tavasszal még tovább növekszik a számuk. Arra próbálok kilyukadni, hogy ha csak a következő világbajnoki eredményességünknek rendelnénk alá mindent, akkor máshogy dolgoznánk, mint így, hogy hosszú távú célokat is kitűztünk magunk elé. Elképzelhető, hogy vannak olyan játékosok, akik most még jobbak egy-egy fiatalnál, de 2026-ban már fordított lesz a helyzet, ezért tennünk kell egy lépést hátrafelé, hogy aztán reményeink szerint kettőt lépjünk előre.

– A fiatalok pedig a terv szerint nagyon erős együttesek ellen mutathatják meg magukat már most augusztusban.
– Igen, ennek nagyon örülök, mert ilyenkor látszik igazán, milyen szinten vannak a játékosaink.

– Látta már játszani azokat az újoncokat, akiket most behívott?
– Igen, többen már a válogatottban is szerepeltek, és júliusban volt egy képességjavító tábor, amelyben szintén volt alkalmam megnézni őket. Most viszont még több lehetőségem lesz megfigyelni és kipróbálni őket a jégen, különösen, hogy az idősebbek közül néhányan iskolai vagy egyéb kötelezettségek miatt nem tudnak velünk tartani az augusztusi svájci edzőtáborba. Ugyanakkor az eredményességet rövid távon nem mindig befolyásolja kedvezően, ha sok új fiatal játékos érkezik egy csapathoz, de ez része a fejlődésnek, aminek most van itt az ideje.

– Mikor legutóbb beszélgettünk, azt mondta, emlékezniük kell az elitből kiesés keserűségére, hogy később motiválhassa önöket. Tervezi, hogy feleleveníti ezt az öltözőben?
– Már a nyáron is beszéltünk erről, és még fogunk is, de fontos, hogy továbblépjünk. Azért fáj a kiesés, mert a lányok képesek lettek volna sokkal jobban játszani. Azt az üzenetet próbálom nekik átadni, hogy az a fontos, minden kihívás után úgy jöhessünk le a jégről, hogy tudjuk, minden tőlünk telhetőt megtettünk, és ennek sokszor semmi köze az eredményhez.

– A vb-t követően azt mondta, leginkább fizikai paraméterekben kell fejlődniük a játékosoknak, a nyáron többen, például Huszák Alexandra a svéd bajnokságba igazoltak, ami az egyik legnehezebb liga fizikailag, mivel ott a nőknél is szabályos a bodicsek. Véletlen lenne?
– Talán igen, de mindenképpen jó, hogy így alakult. Jobban kell majd küzdeniük a játékosoknak, mint korábban, nagyobb lesz a versenyhelyzet. Ez nem jelenti azt, hogy akik Magyarországon maradtak, azoknak ne ugyanez lenne a dolguk, hiszen az itthoni liga is erős, viszont örülök, hogy sokan új kihívások elé állítják magukat.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik