Jégkorong-vb: Kanada kétszer egyenlítve 28. alkalommal világbajnok!

Vágólapra másolva!
2023.05.28. 21:43
null
Blais (79) két góljával nagy érdemeket szerzett a vb-aranyban (Fotó: IIHF)
A finn-lett közös rendezésű elit jégkorong-világbajnokság döntőjében Németország hiába vezetett kétszer is Kanada ellen, a tengerentúliak a harmadik harmadban három gólt szerezve megnyerték fennállásuk 28. világbajnoki címét, s ezzel immár egyedül állnak a vb-címek rangsorának élén lehagyva az oroszokat. A németek 70 év után örülhetnek vb-ezüstnek.

Németország először, vagy a rekordbajnok Kanada 28-adszor?

Ez maradt az egyetlen megválaszolásra váró kérdés az idei jégkorong-vb utolsó mérkőzése, a döntő előtt. Az már a finálé előtt biztos volt, hogy a németek modern kori hokitörténelmük legnagyobb vb-sikerét érhetik el, hiszen legutóbb még a „hőskorban” 1953-ban szereztek világbajnoki ezüstöt, ám akkor még egészen más lebonyolításban rendezték a tornát, ráadásul azon csak európai csapatok vettek részt.

A múlt azonban a jelek szerint vajmi kevéssé érdekelte az Egyesült Államok elleni elődöntőt hosszabbításban megnyerő németeket, akik felvették a juharlevelesekkel a kesztyűt, s a 8. percben – a mieink ellen is betaláló – John Peterka révén megszerezték a vezetést. A kanadaiak gyorsan kapcsoltak és alig két perccel később Samuel Blais egyenlített.

PETERKA GÓLJA

 


 

A kiegyenlített játék a második húsz percben is folytatódott, s a harmad második felének elején egy igen szerencsés találattal ismét előnybe kerültek a németek: egy belőtt korong kétszer is megpattanva Daniel Fischbuch elé került, ő meg úgy kanalazott bele, hogy a pakk egy újabb geller után a jobb oldali kapuvas tövéről került a gólvonal mögé.

FISCHBUCH SZERENCSÉS GÓLJA

 


 

Három perccel a szünet előtt aztán a tengerentúliak megint egyenlítettek, s ez is egy megpattanó gól volt, ám a németekével ellentétben sokkal tudatosabb: emberelőnyben Peyton Krebs ugyanis direkt beleérésre lőtte a korongot Lawson Crouse ütőjére, ahonnan védhetetlenül került a bal felsőbe a korong, 2–2.

CROUSON BELEÉRÉSE

 


 

A harmadik felvonásban aztán Kanada nagyobb sebességre kapcsolt, s Blais második góljával az 5. perc végén a döntőben először előnybe is került – néhány pillanattal később pedig a kétgólos előny is elérhető közelségbe került, de ez a lehetőség kimaradt.

Még.

A németek ugyanis továbbra is rendületlenül mentek előre, ám igazán veszélyes lövésekig már nem jutottak el, sőt, egy korongszerzés után a gyorsan meglóduló kanadai csapatkapitány Tyler Toffoli szép egyéni akció végén lőtt óriási köténygólt a német kapuban a lövésre mozdulni is alig tudó Mathias Niederbergernek.

TIFFOLI ELDÖNTI

 


 

A hátralévő bő nyolc percben a németek egyre reményvesztettebben támadtak, ráadásul három és fél perccel a vége előtt kapusukat is lehozták, de az extra támadó nyújtotta előnyt nem tudták kihasználni, ellenben Scott Laughton betalált az üres kapuba, ezzel beállította az 5–2-es végeredményt, megadva ezzel a fenti kérdésre a választ: Kanada 28-adszor.

Ráadásul ezzel a sikerrel a juharlevelesek a világbajnoki címek örökrangsorában lehagyták a 27-tel álló oroszokat.

JÉGKORONG
VILÁGBAJNOKSÁG
DÖNTŐ
Németország–Kanada 2–5
(1–1, 1–1, 0–3)

KORÁBBAN
A 3. HELYÉRT
Egyesült Államok–Lettország 3–4 (2–2, 0–0, 1–1, 0–1) – hosszabbításban

A TORNA VÉGEREDMÉNYE
1. Kanada
2. Németország
3. Lettország
4. Egyesült Államok

5. Svájc
6. Svédország
7. Finnország
8. Csehország

9. Szlovákia
10. Dánia
11. Kazahsztán
12. Franciaország
13. Norvégia
14. Ausztria

Kiesett:
15. Magyarország
16. Szlovénia

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik