Jégkorong-vb: szoros mérkőzésen jutott döntőbe Finnország

L. M.L. M.
Vágólapra másolva!
2022.05.28. 16:05
null
Finnország legyőzte az Egyesült Államokat és ott lehet a döntőben (Fotó: AFP)
Nagyon korán hátrányba került Finnország az Egyesült Államok ellen a jégkorong-világbajnokság szombati első elődöntőjében, de fordítani tudott és egy utolsó pillanatig kiélezett mérkőzésen nyert is, ezzel ott van a világbajnoki döntőben.

Jobban kezdték a mérkőzést az amerikaiak, már a második perc elején megszerezték a vezetést Nate Schmidt góljának köszönhetően.

Ezután a finnek fokozatosan növelték a nyomást az ellenfél kapuja előtt, és a tizenhetedik percben Miro Heiskanen révén egyenlíteni tudtak. A Dallas Stars védője bal oldalról tört be, majd egy finom mozdulattal a védők sűrűjében a kapuba tudta juttatni a pakkot.

A második játékrészt jobban kezdték a házigazdák, s emberelőnybe kerülve a vezetést is meg tudták szerezni. Sakari Manninenre nem jutott ember a védekezés során, így a 30 éves játékos közelről a felső sarokba lőtt, ezzel előnyhöz juttatva a finneket.

Három percet sem kellett várni az amerikai egyenlítésre, Sean Farell találatának köszönhetően ismét nyílttá vált a párharc.

Sami Vatanen révén a második harmad tizedik percében ismét előnybe kerültek a finnek. A védő bal oldalról tört be, majd az ellenfelek között szlalomozva megtalálta a rést és a kapuba talált.

A harmadik játékrész elején emberelőnybe kerültek a házigazdák. Az amerikaiak szinte az utolsó pillanatig ki tudták védekezni a finn nyomást, de amint kiegészültek, a korong Joel Armia elé került, aki megtalálta a rést előbb Schmidt lábai között, majd a kapus és a kapufa között is, ezzel 4–2-re növelve Finnország előnyét.

Három perccel a mérkőzés vége előtt szépített a tengerentúli válogatott, egy remek jobb oldali összjátékot követően Adam Gaudette talált a kapuba. Hiába tettek meg mindent az amerikaiak, hogy az utolsó percekben kiharcolják a hosszabbítást, Finnország sikeresen kivédekezett minden támadást és ott van a vb-döntőben.

JÉGKORONG
VILÁGBAJNOKSÁG, FINNORSZÁG
Elődöntő, Tampere
Finnország
–Egyesült Államok 4–3

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik