Hári: A lehető legrosszabbkor jött, hogy távoznom kellett Düsseldorfból

KOHÁN GERGELYKOHÁN GERGELY
Vágólapra másolva!
2017.09.21. 10:32
null
Hári János azért még játszana külföldön... (Fotó: Fényes Gábor)
Kacskaringós utat bejárva, Svédországból indulva Németországon át érkezett meg Székesfehérvárra az egyik legjobb jégkorongozónk, Hári János.

 

– Most éppen melyik reptérre tart?
– A stockholmira a családtól, onnan meg egyenesen repülök Magyarországra – válaszolta Hári János, aki a nyáron a svéd élvonaltól búcsúzó Leksandtól a német első osztályban szereplő Düsseldorfhoz szerződött, hogy aztán onnan is továbbálljon.

– Hogyan lett a Fehérvár AV19 a végállomás?
– Ez nagyobbrészt Szélig Viktornak, a Fehérvár AV19 szakmai igazgatójának köszönhető: ő volt az, aki mindenáron meg akart szerezni. Miután szeptember elején kiderült, hogy a Düsseldorfnál nincs maradásom, másnap reggel nyolckor hívott, hogy tudna nekem egy megoldást. És utána még nagyon sokszor hívott...

– Pánikmegoldás volt, ment a szezon, nem akart csapat nélkül maradni?
– Tény, a lehető legrosszabbkor jött, hogy távoznom kellett Düsseldorfból, hiszen szinte az összes bajnokság elkezdődött, a csapatok kerete kialakult, én meg ott álltam meccshiánnyal... Hiányzott, hogy egy közösség tagja legyek, hogy jégre mehessek, ebben a helyzetben jó lehetőségnek tűnt a Fehérvár, nagyon komolyan gondolták a megszerzésemet, nekik is szükségük volt rám, nekem is rájuk.

– A svéd élvonal után nem visszalépés az EBEL?
– Lehet, hogy alacsonyabban rangsorolt bajnokság, de ettől még nem rossz, és az adott helyzetben alighanem a legjobb választás, hogy ideigazoltam. Teljesen elégedett vagyok.

– Marad jövő nyárig, vagy ha lehetősége adódik, újra légiósnak áll?
– Nem titok, a szerződésembe belevettük, hogy megfelelő külföldi ajánlat esetén távozhatok. Huszonöt évesen van bennem ambíció, hogy a lehető legmagasabb szinten játsszak. Persze az is előfordulhat, hogy olyan jól érzem magam Székesfehérváron, vagy olyan jól megy majd a játék, hogy inkább azt mondom, az idény végéig maradok. Ki tudja...?

– Azt elárulja, mi történt Düsseldorfban? Júniusban bejelentették az átigazolását, a felkészülést végigcsinálta, aztán szeptember elején jött a hír, hogy nem számolnak önnel – a pletykák arról szóltak, nem jött ki Mike Pellegrims edzővel...
– Annyi történt, hogy az edzőnek nem olyan típusú játékosra volt szüksége, amilyen én vagyok. Hiába szerepeltem jól az előszezonmeccseken – hoztam a pontokat is –, teljesen más elképzelései voltak a taktikát illetően, amibe én egyszerűen nem illettem bele. Ha külföldiként, ismeretlenül érkezel valahova, ez benne van a pakliban. Ezzel sajnos nem nagyon lehet mit csinálni, így alakult, jobb híján elfogadtam a döntést, mert nem volt más választásom. De semmiféle konfliktusunk nem volt egymással.

– Magyarországon viszont szem előtt lesz, ami a szurkolók és a válogatott szempontjából sem mellékes.
– Így van, ráadásul rég játszottam már Magyarországon, nagyon várom a kihívást!

RÉG JÁRT ITTHON

Hári János tehetségére korán fény derült, már 12 évesen Svédországba került, a család is követte, öccse, Norbert is ott hokizott, amíg 2014-ben a nemzetközi szövetség egyik idióta szabálya miatt haza nem igazolt, hogy magyar válogatott lehessen – idén újra légiósnak állt, a norvég másodosztályú Nidarosnál játszik.

Az alacsony termetű, ám szélvészgyors és technikás Hári János a svéd kluboknál végigjárta a ranglétrát, a válogatottba is hívták, ám szerencsére helyén a szíve, ő a magyart választotta, amelyben hamar alapemberré vált, immár 54-szeres válogatott, és öt világbajnokságon szerepelt, vitathatatlanul az egyik legjobb jégkorongozónk. Hazaigazolásával a német élvonalban egyetlen légiósunk maradt, a Schwenningenben játszó Bartalis István – ő éppen Fehérvárról igazolt a Wild Wingshez a tavalyi elit-vb-n mutatott parádés teljesítménye után, tehát nem lehetetlen a visszatérés magasabb szintre.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik