„Chernomaz esetében a szerencsefaktor erősen a kezünkre játszott”

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.04.15. 15:48
null
Chernomaz arcai: a ponterős, a vibráló és az ünneplő
Hét év szünet után mutatja meg magát a magyar jégkorong-válogatott a világ legjobbjai között. A kapitányi hídon a karizmatikus szakvezető, Rich Chernomaz áll. Az immár három éve „kitalált” szövetségi kapitány abszolút külsősként szállt be a magyar jégkorongba. Legsikeresebb elődje, Pat Cortina a Kercsó Árpád által felnevelt, az Interligában felnőtté, az EBEL-ben profivá váló generációra építhetett. Chernomaznak viszont új ösvényt kellett és kell a mai napig taposnia.

 

FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉSEINK
Április 15., péntek, 18 óra (Budapest, Tüskecsarnok): Ausztria
Április 16., szombat, 18 óra (Bécs): Ausztria
Április 20., szerda, 19 óra (Budapest, Tüskecsarnok): Szlovénia
Április 29., péntek, 19 óra (Budapest, Tüskecsarnok): Kazahsztán
Április 30., szombat, 19 óra (Budapest, Tüskecsarnok): Oroszország B

Az 52 éves kanadai szakember magyar szemmel nézve játékosként is kivételes, szélsőként pontokban gazdag pályafutást mondhat magáénak. Az NHL-ben több mint ötven találkozót könyveltek el neki, az AHL-ben MVP-nek választották meg, 1995-ből vb-bronzérme van. Németországi légiós éveit követően az európai mércével mérve erős bajnokságban vállalt edzői munkát, amelyben ugyancsak sikereket ért el. 2002-ben a kölniekkel, 2004-ben a frankfurtiakkal lett bajnok, két alkalommal megválasztották az év edzőjének. Ilyen kvalitású szakembert a magyar jégkoronghoz csábítani – több mint főnyeremény. Az pedig, hogy a beugró szerepét követően is maradt, már a Jackpot.

„Éppen csapat nélkül volt, így elvállalta a feladatot” – mondta Kovács Csaba, a honi szövetség elnöke. Chernomaz pedig jött, és amit látott, az meggyőzte a maradásról.

A PÉNTEKI 22

A pénteki felkészülési találkozón a magyar együttes szövetségi kapitánya elsősorban a keret további szűkítésén gondolkodhat, ellenben a vendégekkel, akik már a vb-felkészülés hajrájában vannak. Az osztrákok – velünk ellentétben – az idén nem az élvonalban, hanem a másodosztályban (divízió 1/A) szerepelnek, a világranglistán ennek ellenére megelőznek minket: mi a tizenkilencedikek vagyunk, ők a 16. helyen állnak. Az osztrákok eddig Salzburgban készültek – a szövetségi kapitányuk az EBEL-ben bajnoki címét megvédő Red Bull vezetőedzője, Dan Ratushny –, erre a hétre költöztek át Bécsbe. A névsoruk jelenleg 28-as, de hiányoznak belőle a Salzburg játékosai, akik csak vasárnap jelentkeznek munkára. A keretben így is találunk német, svájci és svéd légióst.

A magyar keretben továbbra is vannak később érkezők és hiányzók.

A PÉNTEKI MECCSKERETET ITT TALÁLJA MEG!

Kangyal Balázs, volt válogatott kiválóságunk három éve még úgy gondolta: esélyünk sincs, hogy a kanadai szakember hosszú távon maradjon, hiszen az önéletrajza és az eredményei nívósabb – és jobban fizető – feladatokat garantálhatnak számára. A szövetség sportigazgatója azonban kihagyta a számításából, hogy Chernomazt megfogja az a miliő, ami a magyar jégkorongot, különösen a válogatottat körülveszi. És ami Pat Cortinát is tiszteletbeli magyarrá tette. Chernomaz maradt, miután Németországban nem edzőként vállalt munkát, hanem a kötetlenebb feladatot jelentő sportigazgatóként. Így tud szakítani ránk is elég időt. A magyar szövetség közben a generációváltást zászlajára tűzve a felnőtt válogatott mellett rábízta a közvetlen utánpótlást jelentő U20-as korosztályos csapatot is.

„Korábban az volt a jellemző, hogy a hazánkban dolgozó klubedzőket, elsősorban a fehérváriakat kérték fel párhuzamosan a válogatott irányítására – folytatta Kovács Csaba. – Ennek voltak szakmai és anyagi előnyei is mindkét fél számára. A dolog akkor csúszott meg, amikor Pat Cortina a Volántól elköszönve németországi munkát vállalt, amit idővel nem tudott összeegyeztetni a válogatottal.”

Már a magyar kispad főnökeként (Fotó: NS-archív)
Már a magyar kispad főnökeként (Fotó: NS-archív)

„Amikor három évvel ezelőtt Rich szóba került lehetséges jelöltként, a szerencsefaktor erősen a kezünkre játszott. Sokan azonban – hiába az elismertsége és a szakmai sikere – tartottak attól, hogy nem Magyarországon él. Mondták: nincs rálátása a bajnokságokra, a játékosokra, mert az a néhány meccs, amit év közben személyesen megnéz, kevés ahhoz, hogy teljesen képben legyen. Sportágunkban azért nem rendhagyó az ilyen eset, sok hasonlóval találkozhatunk. Richnek nagyszerű stábja van, amelynek tagjai a segítségére vannak a feltérképezésben, ő pedig az utánpótlás-válogatottból ismeri azokat a tehetségeket, akikben ott van a potenciál. Most, a felkészülés első hetében jégre sem lépett, csak a lelátóról nézte a hetven meghívottat, és úgy került velük kapcsolatban abszolút képbe. Amikor másfél évvel ezelőtt a juniorokkal nem jól sikerült a hazai rendezésű vébéje – kiestünk a harmadik vonalból –, felerősödtek a kritikus hangok vele szemben. Mi viszont akkor is kitartottunk mellette. Hogy jól döntöttünk, arra bizonyíték a fél évvel későbbi krakkói feljutás. Amit még előbbi ismeretében is bárki látatlanban aláírt volna. Főként három évvel ezelőtt, hiszen időközben nehezebb lett a világbajnokság lebonyolítási rendszere. A magyar jégkorong mostanra eljutott egy olyan szintre, ahonnan nagyon sok munkával nagyon kis lépésekben tud előre lépni a jövőben. Hogy Chernomazzal vagy mással, az még a jövő kérdése. Mindenesetre egyelőre kölcsönös az elégedettség, működőképes a kapcsolat.”

ÚJRA AZ ELITBEN!
A magyar válogatott idén az elit-vb B-csoportjában játszik május 7-étől Szentpéterváron, ahol Szlovákia, Kanada, Franciaország, Finnország, az Egyesült Államok, Fehéroroszország és Németország lesz az ellenfele május 16-ig. Mivel a 2017-es elit-vb-t Franciaország és Németország rendezi – mindkettő a mi csoportunkba került –, a két válogatott az idén védettséget élvez, tehát nem eshet ki. Így ha Franciaország vagy Németország lenne a B-csoportunk utolsója, mi pedig az utolsó előttiek, összevetnének minket az A-csoport utolsó előttijével, és amelyikünk a rosszabb, az esik ki az A-csoport utolsójával együtt. Ha a saját csoportunkban utolsók leszünk, kiesünk, ha viszont a hatodik vagy annál jobb helyen végzünk, akkor bennmaradunk.

Szurkolói infókapszula, csoportbeosztások, menetrend – tudnivalók a 2016-os oroszországi hoki-vb-ről!

Chernomaz első vb-jén Budapesten a kazahok és az olaszok feljutásához gratulálhattunk bronzérmesként. 2014-ben Dél-Koreában a rendkívül kiegyenlített mezőnyben végeztünk az ötödik helyen. Tavaly Krakkóban aztán a kazahok mögött ezüstérmesként sikerült kiharcolunk a feljutást, miközben mögöttünk végeztek a házigazda lengyelek, a japánok, az olaszok és a kieső ukránok.

A keretben az évek során egyre fogyatkozott a svájci vb-t megjártak száma. A klasszikus, Ocskay-, Palkovics-, Ladányi-féle generációnak mostanra hírmondója sem maradt. Ahhoz a korosztályhoz ezer szállal kötődik Kercsó Árpád, aki mindezek ellenére érzi a folytonosságot. Legalábbis ami a saját szakmai munkáját érinti.

„A mostani keretben is találok tizennégy játékost, aki hosszabb-rövidebb ideig nálam volt. A különbség csupán annyi, hogy amíg korábban döntően egy generációról beszélhettünk, most több korosztályt érint már. Mert ott van példának okáért a harminchat éves Vas Marci, vagy a tizenkilenc éves Galló Vili – mondta a fehérvári utánpótlásban dolgozó tréner. – A fiataloknak annyi az előnyük az elődeikhez képest, hogy már erősebb, külföldi profi ligákba is eljutottak, de a Palkovics, Ocskay, Ladányi triót akkor sem cserélném el egyikükkel sem!”

SZAVAZÁS

Hokisaink 2009-ben átszállójegyet váltottak az A-csoportos elitbe. Mi lesz velük 2016-ban, ismét a legjobbak között?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

„A zürichi csapat a csoportkörben kihozta magából a maximumot, két, világraszóló eredményt is elért, gondolok a szlovákok és a fehéroroszok elleni mérkőzésre. Nem biztos, hogy az idén jobb eredményekre leszünk képesek, viszont a mostani keretben benne van a lehetősége annak, hogy akár jobb legyen. Elfogult vagyok Szuper Levivel, különösen Hetényi Zolival, de szerintem Rajna Miki mögött olyan szenzációs szezon van, hogy pillanatnyilag jobb, mint korábban bármelyik magyar kapus. Márpedig ez a poszt kulcsszerep a világbajnokságon, ahol mindig nyomás nehezedik ránk. A mostani válogatott sokkal kiegyensúlyozottabb, komplexebb, amelyben még a negyedik sor is képes gólt szerezni. Ez óriási dolog. Főként egy ilyen tornán, amelyen tíz nap alatt kell hét mérkőzést játszanunk. Hét kemény meccset, teszem hozzá, hiszen a franciákat leszámítva erősebb bajnokságokból érkeznek az ellenfelek. A franciák és a németek védettsége miatt – ami szerintem nonszensz – a kapitány hat ponttal tervezi a biztos bennmaradást, viszont előfordulhat, hogy szerzünk négy pontot, aztán mégis kiesünk. Legalábbis papíron, mert nálam speciel akkor is bent maradunk az A-csoportban. Az a fontos, hogy történjen Szentpéterváron bármi, a játékosaink önbizalma és motivációja a világbajnokság után is megmaradjon, mert a jövőnket csak arra alapozhatjuk.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik