Gondolták volna? A Pittsburgh Penguins megnyerte a Stanley-kupát

Vágólapra másolva!
2009.06.13. 07:40
Az észak-amerikai profi jégkorongliga (NHL) nagydöntőjének hetedik meccsén a Pittsburgh meglepetésre 2–1-re nyert Detroitban, s ezzel megszerezte története harmadik bajnoki címét. A rájátszás legértékesebb játékosának a győztes együttes orosz csatárát, Jevgenyij Malkint választották.
Jevgenyij Malkin a Stanley-kupával
Fotó: Reuters
Jevgenyij Malkin a Stanley-kupával
Jevgenyij Malkin a Stanley-kupával
Fotó: Reuters
Jevgenyij Malkin a Stanley-kupával

A 2008–2009-ES BAJNOK PITTSBURGH PENGUINS KERETE

Kapusok: John Curry, Marc-Andre Fleury, Mathieu Garon
Hátvédek: Philippe Boucher, Mark Eaton, Hal Gill, Alex Goligoski, Szergej Goncsar, Kris Letang, Ben Lovejoy, Brooks Orpik, Rob Scuderi
Csatárok: Craig Adams, Matt Cooke, Sidney Crosby, Pascal Dupuis, Ruszlan Fedotenko, Eric Godard, Bill Guerin, Dustin Jeffrey, Tyler Kennedy, Chris Kunitz, Jevgenyij Malkin, Chris Minard, Miroslav Satan, Jordan Staal, Petr Sykora, Jeff Taffe, Maxime Talbot, Michael Zigomanis
A Pittsburgh Penguins elhódította a Stanley-kupát! Gondolták volna? A tavalyi nagydöntő után, amelyet a Red Wings nagyon simán, összesítésben 4–2-re nyert meg, vajon hány Penguins-szurkoló bízott abban, hogy egy évvel később fordul a kocka?

Amikor az év elején Michel Therrien edző távozott, és a csapat a legjobb nyolcban sem volt a Keleti főcsoportban, hányan fogadtak volna arra, hogy a szezon végén bajnokságot nyernek Sidney Crosbyék?

A nagydöntőben sem sokan gondolták volna, hogy lehet esélyük a Pingvineknek, látva az első két meccs magabiztos Red Wings-sikerét, vagy éppen az ötödik találkozón aratott 5–0-s detroiti győzelmet. (De az sem a vendégek malmára hajtotta a vizet, hogy például a mindent eldöntő meccsen sérülése miatt Crosby csak a harmadik harmadban tudott beszállni, és alig játszott.)

Dan Bylsma csapata azonban hazai jégen mindháromszor diadalmaskodni tudott, és a hetedik mérkőzés második harmadában, amikor Jevgenyij Malkin passzából Maxime Talbot vezetéshez juttatta a Penguinst, talán már sokaknak eszébe jutott: a Mario Lemieux fémjelezte aranykor után ismét bajnok lehet a Pittsburgh.

A második játékrész végén pedig, amikor Talbot újra beköszönt, alighanem már a detroiti szurkolók is kezdtek megijedni…

A folytatásban eszeveszett rohamokat vezetett a Red Wings, ám Marc-Andre Fleury mindent hárított (23 három védéssel zárta a meccset), egészen az 54. percig, amikor Jonathan Ericsson távoli lövésével faragott hátrányából a címvédő.

Később Niklas Kronwall a felső vasat találta el, így nem sikerült az egyenlítés. Az utolsó percre lehozta kapusát a Detroit, de Fleury két bravúros védéssel eldöntötte a kupa sorsát.

A legendás Mario Lemieux tulajdonában lévő Pittsburgh 1991 és 1992 után lett ismét bajnok.

A mérkőzés után a Penguins orosz klasszisát, Jevgenyij Malkint választották meg a rájátszás legértékesebb játékosának (MVP).

A BAJNOKOK MONDTÁK

  • Marc-Andre Fleury: Jó érzés Stanley-kupát nyerni! Végig éreztem, hogy képesek vagyunk a győzelemre.
  • Bill Guerin: Lenyűgöző volt, amit Fleury művelt: csak védett és védett, minden helyzetre képes volt reagálni.
  • Hall Gil: „Vennem kell neki néhány üveg pezsgőt, vagy valami más italt, mert sokal tartozok neki” – mondta ugyancsak Fleuryről a vendégek hátvédje.
  • Dan Bylsma: Középiskolás korom óta nem nyertem semmit, de ez a siker azért már egy másik szint. Győzelmünkkel bekerültünk a halhatatlanok táborába.
  • Sidney Crosby: Az álmom valóra vált. Max nagy gólokat lőtt, de ez az eredmény az egész csapat sikere.


DETROIT–PITTSBURGH 1–2



NHL

RÁJÁTSZÁS, DÖNTŐ
Detroit Red Wings–Pittsburgh Penguins 1–2
Gól: Ericsson (54.), illetve Talbot (22., 31.)
Az egyik csapat negyedik győzelméig tartó párharc végeredménye: 3–4


AZ NHL BAJNOKI ÖRÖKRANGSORA

1. Montreal Canadiens 24 győzelem (22 Stanley-kupa-siker), 2. Toronto 13 (11), 3. Detroit 11 (11), 4. Boston és Edmonton 5-5 (5), 6. New York Rangers és New York Islanders 4-4 (4), illetve Ottawa 4 (1), 9. Pittsburgh, Chicago és New Jersey 3-3 (3), 12. Philadelphia, Colorado 2-2 (2), illetve Montreal Maroons 2 (0), 15. Calgary, Tampa Bay, Dallas, Anaheim, Carolina 1-1 (1)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik