Ocskay büszke lehet a fiúkra: a magyar csapat legyőzte a finneket

Vágólapra másolva!
2009.04.02. 22:02
Felkészülési mérkőzésen, szétlövés után a magyar jégkorong-válogatott 4–3-ra verte meg a finn csapatot a Papp László Sportarénában. A találkozó legjobbja a kapuban parádés teljesítményt nyújtó Szuper Levente volt, de az összes jégre lépő játékos dicséret illeti, mert mindhárom harmadban méltó ellenfelei voltak az olimpiai ezüstérmesnek.
Jogos az öröm! Magasan jegyzett ellenfelet vertünk meg
Fotó: Czagány Balázs
Jogos az öröm! Magasan jegyzett ellenfelet vertünk meg
Jogos az öröm! Magasan jegyzett ellenfelet vertünk meg
Fotó: Czagány Balázs
Jogos az öröm! Magasan jegyzett ellenfelet vertünk meg

KÉPGALÉRIA

KATT A KÉPRE!
KATT A KÉPRE!
Érzelmekkel teli mérkőzést játszott a magyar jégkorong-válogatott, amely az olimpiai ezüstérmes Finnországot fogadta felkészülési mérkőzésen. Érzelmekkel teli volt, mert bár egy kiváló embert és játékost elveszített a magyar csapat, mégis az volt az ember érzése, hogy Ocskay Gábor végig ott volt a jégen társaival…

A 34. életévében elhunyt hokis kedvese végezte el a kezdőbedobást, ami után csodálatosan játszott a magyar csapat, s a történelem első magyar-finn mérkőzésen rendes játékidőben még döntetlent ért el a világbajnokság bronzérmesével, majd gól nélküli ráadást követően szétlövésben le is győzte Finnországot.

Mindössze négy perc telt el, s máris vezetett a finn válogatott, ehhez azonban kellett az is, hogy emberelőnyben játsszanak a vendégek. Szuper Levente egy ideig állta a sarat a magyar kapuban, de a fór végén egy keresztbelőtt korongot Kalle Kerman értékesített.

A magyar csapat azonban hamar rendezte sorait, s bár a finnek talán veszélyesebben korongoztak, Palkovicsék egyáltalán nem játszottak alárendelt szerepet. Sőt!

A 12. percben felrobbant a Papp László Sportaréna lelátója, amikor Fodor Szabolcs közelről egalizált. Ezután repültek a jégre a plüssmackók, amelyeket a Heim Pál Gyermekkórház és a Tűzoltó Utcai Gyermekklinika kap meg.

És repültek a macik...
Fotó: Czagány Balázs
És repültek a macik...

Szavazás

Ön szerint sikerül kivívnia a bennmaradást a magyar férfi jégkorong-válogatottnak a 2009-es svájci világbajnokságon?

Szavazatok száma: 11658

Igen
73 % (8507)
Nem
27 % (3151)
A szép gesztus után szép eredménnyel vonultak az első szünetre a csapatok, a második harmad eleje azonban egyértelműen a finneké volt. Az első hat-hét percben szinte csak vendéghelyzetet jegyezhettünk föl, de Szuper és a magyar védelem világklasszis-teljesítményt nyújtva tartotta az ikszet.

„A legjobb védekezés a támadás” elve alapján pedig egy szerzett góllal szomorította a vendégeket Pat Cortina válogatottja.

Palkovics a 36. percben lőtt, Tarkki Liro védett, Kovács Csaba pedig bevágta a kipattanót. Címszavakban ennyi a sporttörténelmi jelenet. Még sosem vezettünk a finnek ellen, mivel ez volt a két csapat első találkozója egymás ellen. Most viszont nálunk volt az előny.

Bár a második játékrész vége előtt Ville Vahalahti egyenlített, a mérkőzés kétharmada után döntetlenre álltunk az olimpiai ezüstérmes ellen.

Ezek után nem számított különösebben nagy meglepetésnek, hogy Palkovics szétbombázta a finn kaput a 44. percben, másodszor vezetéshez juttatva ezzel válogatottunkat.

Teemu Aalto nem sokkal később egyenlített, ekkor kicsit el voltunk kenődve, de később már örültünk a döntetlennek. Szuper az utolsó percekben ugyanis földöntúli bravúrokat bemutatva segítette a magyar válogatottat.

A hosszabbításban Mika Pyörälä kiállítása miatt két percig előnyben játszhattunk, de nyomást már nem tudtunk helyezni a finnekre – a szétlövés döntött.

Az idegek harcát pedig a magyar csapat bírta jobban: Fekete, majd Palkovics értékesítette saját „büntetőjét”, s mivel a finnek kihagyták az első kettőt, harmadszor már nem is próbálkozhattak.

FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉS

EREDMÉNY
MAGYARORSZÁG–FINNORSZÁG 4–3 (1–1, 1–1, 1–1, 0–0, 1–0) – szétlövéssel
Papp László Budapest Sportaréna, 8650 néző. Vezette: Gebei, Németh M., Nagy A.
MAGYARORSZÁG: SZUPER – Horváth A., Tokaji, Jánosi, Nagy G., Vas J. – Svasznek, Sille, Fodor Sz. 1, Vaszjunyin, Benk – Ennaffati, Kangyal, PALKOVICS 1 (1), FEKETE 1 (1), Kovács Cs. 1 – Hegyi I Á., Jobb, Berta, Borbás, Kiss Á. – Majoross, Galanisz. Szövetségi kapitány: Pat Cortina
FINNORSZÁG: Tarrki (1) – Lehtonen, NUMMELIN (1), Pyörälä, Hirschovits, Hyvönen – Aalto 1, Mäenpää, VAHALAHTI 1 (1), Makkonen (1), Kerman 1 – Seikola, Saravo, Koskenkorva, Koskiranta, Erkinjuntti – Kousa, Hietanen, Komarov, Heino, Wärn. Szövetségi kapitány: Jukka Jalonen
Kiállítások: 8, ill. 10 perc
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik