Tulajdonképpen papírforma: a Red Wings nyerte a Stanley Kupát

Vágólapra másolva!
2008.06.05. 07:56
A Detroit Red Wings nyerte az észak-amerikai profi jégkorongliga (NHL) 2007-08-as szezonját, miután az egyik csapat negyedik győzelméig tartó párharc hatodik összecsapásán 3–2-re nyert a Pittsburgh Penguins otthonában. Összesítésben a Red Wings 4–2-es diadalta aratott.
Fotó: Reuters
Fotó: Reuters

A Stanley Kupa visszatért a „Hokivárosba”. Mindenki így könyvelte el a Detroit Red Wings sikerét a 2007-08-as szezonban. Mert bizony kétség sem fér hozzá, hogy a legjobb csapat nyert: az alapszakasz győztese végig magabiztos és erőtől duzzadó játékkal megnyerte a bajnokságot.

A nagydöntőben, az egyik csapat negyedik győzelméig tartó összecsapásban 4–2-re nyert a Red Wings. Az utolsó győzelmet magyar idő szerint csütörtök hajnalban aratta. A hatodik meccsen a Pittsburgh Penguins otthonában diadalmaskodott 3–2-re.

„Soha sem könnyű” – értékelt a győzelmet követően a Red Wings kanadai kapusa, Chris Osgood, aki az egész bajnoki szezon utolsó mérkőzésén húsz védést bemutatva segítette csapatát a végső sikerhez.

Pedig látszólag könnyű volt. Az alapszakaszt toronymagasan megnyerő detroiti alakulat a rájátszásban is ellenállhatatlan volt. Először a Nashville Predatorst, majd a Colorado Avalanche-t, a főcsoport-döntőben pedig a Dallas Starst búcsúztatta a későbbi bajnok.

A fináléban pedig már az ötödik meccsen karnyújtásnyira került az újabb trófea, ám a rendes játékidő előtt ütött Maxime Talbot-találat elhalasztotta a detroiti ünneplést. Megakadályozni azonban nem tudta.

A hatodik találkozón egyébként a már megszokott forgatókönyv szerint zajlottak az események. Rögtön az elején magához ragadta a kezdeményezést a Detroit, amely Brian Rafalski révén az első emberelőnyös szituációból megszerezte a vezetést. Majd Valtteri Filppula egy kipattanó lövés után duplázta meg a vendégek előnyét a második harmadban.

A folytatásban feljött játékban a hazai közönség támogatását élvező Penguins. Jevgenyij Malkin ütött gólt, ám egyenlítenie már nem sikerült a Pensnek.

A harmadik felvonás elején ugyanis érkezett a rájátszás legjobbjának választott Henrik Zetterbeg, s góljával gyakorlatilag eldöntötte a találkozó, s egyben a finálé sorsát is.

Marian Hossa ugyan még szépített, de a Pens már nem tudta megakadályozni, hogy a Red Wings fennállása 11. bajnoki címét ünnepelhesse.

A Detroit az elmúlt tizenegy évben negyedszer hódította el a Stanley Kupát, Nicklas Lidström pedig első európai csapatkapitányként emelhette magasba a trófeát.

NHL

NAGYDÖNTŐ, 6. MÉRKŐZÉS
Pittsburgh Penguins–Detroit Red Wings 2–3 (0–1, 1–1, 1–1)
Gólszerzők: Malkin 36., Hossa 59., illetve Rafalski 6., Filppula 29., Zetterberg 48.
  • Az egyik csapat negyedik győzelméig tartó párharcot a Detroit nyerte 4–2-re
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik