Fehérvári sikerrel indult: Hetényi parádézott, Ftorek gól-gólpassza

Vágólapra másolva!
2008.01.11. 21:39
Az Erste Bank liga, az osztrák élvonalbeli jégkorong-bajnokság középszakaszában, az alsóház első fordulójában idegenbeli győzelemmel kezdett az Alba Volán, amely két góllal nyert az Innsbruck vendégeként. A fehérvári együttesben két ponttal - gól és gólpassz - mutatkozott be az egyik friss szerzemény, Sam Ftorek, de a sikerben döntő érdemeket szerzett megannyi bravúrjával a vendégek kapuját védő Hetényi Zoltán.
Palkovics Krisztián (jobbra) két gólpasszal zárta az innsbrucki kirándulást
Palkovics Krisztián (jobbra) két gólpasszal zárta az innsbrucki kirándulást
Danis Barna (archív)
Palkovics Krisztián (jobbra) két gólpasszal zárta az innsbrucki kirándulást
Palkovics Krisztián (jobbra) két gólpasszal zárta az innsbrucki kirándulást
Palkovics Krisztián (jobbra) két gólpasszal zárta az innsbrucki kirándulást
Danis Barna (archív)
Palkovics Krisztián (jobbra) két gólpasszal zárta az innsbrucki kirándulást

A fiatal Hetényi a kapuban kezdte a Volán első középszakaszbeli mérkőzését, amelyen a Pat Cortinától az alapszakasz után elköszönő Innsbruck otthonában kellett helytállniuk a fehérváriaknak.

Az alsóházi „kisrájátszásban” minden pontnak jelentősége van, különösen a nullpontos bónusszal kezdő Alba Volán esetében, hiszen csak a négyes két jobbik csapata jut be a negyeddöntőbe.

A második perc közepén máris emberhátrányba kerültek a fehérváriak, de sikerült kivédekezni a hazai rohamokat.

Ezt követően a vendégek is megkapták a fórt, de ők sem tudtak élni a lehetőséggel. Viszont a kiegészült hazaiak 43 másodperccel később ismét megfogyatkoztak: ez pedig már sok volt a vendéglátóknak, a fehérváriaknak pedig éppen elég a vezető találat megszerzéséhez.

A friss igazolás, Sam Ftorek által lekészített korongot Tokaji Viktor a harmad közepéről bombázta Seamus Kotyk hálójába.

Ftorek különben is ígéretesen mozgott a Volán első sorában, nem kellett szakértőnek lenni ahhoz, hogy megállapítást nyerjen: nem ügyetlen játékos, aki a folytatásban igencsak hasznára lehet a fehérváriaknak.

Sőt, még több hasznot is hajthat majd, ha összeszokik az Ocskay, Palkovics kettőssel. Egyelőre még csak inkább érzik, mintsem tudják egymást, ennek köszönhetően gyakran egymás sarkában tűntek fel.

A következő hét percben fokozta a nyomást a hátrányba került osztrák csapat, végül a 17. perc elején kibrusztoltak egy kiállítást.

A fehérváriak 1:32 percet sikeresen bekkeltek ki, de akkor hiába védett bravúrral egy lövést Hetényi, a kipattanóra nem ért le, a korongot pedig Tomaz Razingar emelte a vendégek kapujába.

A forgatókönyv nem igen változott a második harmad elején: a Volán örült, ha ki tudta pöccinteni a korongot a saját harmadából, hogy cseréhez és lélegzetvételnyi szünethez jusson.

De becsületükre legyen mondva, eredményesen védekeztek, pedig három alkalommal is emberhátrányban voltak, Chris Allen kétszer is kiülhetett a büntetőpadra.

A nagy rohanás góltalansága azonban a hazaiaknak is a kedvét szegte, így a felvonás végére a vendégek kijöttek a szorításból, a hajrában már a fehérváriaknak volt egy kimaradt fórjuk.

A harmadik játékrészt egy páros kiállítással indult - magyar részről Kovács Csaba volt a büntetőpados -, a négy a négy elleni játékból aztán a fehérváriak jöttek ki jobban, egy újabb góllal.

A találat légiósok érdeme: Chris Allen és Guntis Galvins passzát az ugyancsak friss szerzemény, Matic Kralj váltotta gólra.

A folytatásban erőlködtek a hazaiak, a játékvezető pedig kélt kiállítással, majd egy büntetővel „segítette” őket.

Ebből sem tudott azonban eredményt elérni az Innsbruck, amely a harmadik harmadban hiába szerezhetett volna több alkalommal is egyenlítőgólt, támadásaikból már hiányzott a korábbi tűz és lendület. Azért Hetényire a kapuban nagy szükség volt.

A hajrában már kapusukat is levitték az innsbruckiak, akik viszont emberhátrányba kerültek. A Volán megelégedett az egygólos előnnyel, nem igen erőltették az előre játékot, és ez majdnem megbosszulta magát: 18 másodperccel a vége előtt egy kapu előtt eladott korongból az osztrákok előtt adódott újabb lehetőség, de Hetényi ezúttal is a helyén volt.

A bedobás után megszerzett koronggal kontrára indult a Fehérvár, az akciót Ftorek üres kapuba lőtt gólja zárta. Kifejezetten biztatóan indult a középszakasz a Volán számára, nemcsak az idegenbeli győzelem, hanem a mutatott játék végett is.

ESRTE BANK LIGA, OSZTRÁK ÉLVONALBELI JÉGKORONG-BAJNOKSÁG, KÖZÉPSZAKASZ, 1. FORDULÓ:

HC TWK INNSBRUCK - ALBA VOLÁN 1–3 (1–1, 0–0, 0–2)
Tiroler Wasserkraft Arena, Innsbruck, 2500 néző, V: Tschebull, Wohlmuth, Zehenthofer (mindhárom osztrák)
INNSBRUCK: Kotyk – Klimbacher, Larocque, Sellars, Pare, Mäkinen, Helfer, Unterluggauer, RAZINGAR, Darby, Sjödell-Wiklander, Hohenberger, Ofner, Dagenais, Pewal, Lindner, Hanschitz, Prock, Praty, Sarg. Edző: Ron Kennedy
ALBA VOLÁN: HETÉNYI – Horváth A., Tokaji, PALKOVICS, Ocskay, FTOREK, Allen, Galvins, Kovács Cs., Sihvonen, KRALJ, Ondrejcík, Kangyal, Gröschl, Majoross, Vaszjunyin, Svasznek, Fodor, Sofron, Benk. Edző: Ted Sator
Gólok: 9:08: Tokaji (Ftorek, Palkovics – emberelőny, 0–1). 17:38: Razingar (Lindner, Darby – ee., 1–1). 43:31: Kralj (Galvins, Allen, 1–2). 19:50: Ftorek (Palkovics – üres kapu, 1–3)
Kiállítások: 10, ill. 18 perc

TOVÁBBI EREDMÉNYEK:

ALSÓHÁZ:
Olimpija LjubljanaGraz 99ers3-1 (1-0, 1-0, 1-1)
FELSŐHÁZ:
Vienna CapitalsRed Bull Salzburg3-0 (2-0, 0-0, 1-0)
Villacher SVKlagenfurter AC2-5 (0-0, 1-2, 1-3)
Black Wings LinzHK Acroni Jesenice4-3-büntetőkkel (1-1, 1-0, 1-2, 0-0, 1-0)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik