PSG: nem olyan könnyű elhagyni a mézesbödönt, még Mbappénak sem

BACSKAI JÁNOSBACSKAI JÁNOS
Vágólapra másolva!
2022.01.15. 12:13
null
A la recherche... (Fotó: AFP)
Korunk millió és egy problémái között vagy talán éppen ezért is a futball népszerűbb, mint valaha, ha a helyszínen nem is mindig, de a televízióban, a sajtóban, a rádióban és az interneten milliárdok követik a kedvenceiket és azokat, akiket nagyon nem szeretnek. Mint 2008 óta mindig, most is megpróbálkozunk a lehetetlennel, utat vágunk az átigazolási hírek és pletykák között. Vagy legalábbis kísérletet teszünk rá.


Csapjunk a lovak közé: a neves olasz játékosügynök, Giovanni Branchini azt nyilatkozta a La Gazzetta dello Sportnak, hogy a Real Madrid ötvenmillió eurót ajánlott Kylian Mbappéért, aki még mindig nem hosszabbította meg a nyáron lejáró szerződését. Mbappé a következő Lionel Messi/Cristiano Ronaldo lehet, nem lehet őt eléggé megbecsülni, anyagilag is, nyilván.

Branchini szerint nem lefutott még az ügy, szerény véleményünk szerint simán megér még 50 milliót a PSG-nek Mbappé fél éve, ha a csatár megvillantja zsenialitását a BL-ben, és nyilván nem ártana most megnyerni a bajnokságot sem. Ennyi pénzt pedig simán zsebre vágnak azok a játékosok, akik nagyon messze állnak a kezdőcsapattól, és többnyire fölöslegesen fizetik őket (a modern PSG-nyelven a „cserebér” évi bruttó 5-10 millió eurót jelent).

Az érdekesség kedvéért: korábban Mbappénak a PSG a szerződése meghosszabbításáért évi nettó 45 millió euróra akarta emelni az éves fizetését, az As szerint közel ekkora aláírási pénz mellett! A jelenlegi alapbére ennek egyharmada „csak”. A tárgyalások több lap szerint is újrakezdődtek ezen a héten a Mbappé család és a klub között.


Ousmane Dembélé formájától és professzionalista hozzáállásától független a szélső és ügynöke évi 40 millió eurós bruttó bérigénye, a PSG ezt megfizetni képes, kérdés, akarja-e?

A L'Équipe szerint kiszemelt egy vérbeli karmester is (nagy hagyománya van ennek a csapatnál, ha mostanában nem is jellemző ez rájuk), a sportigazgató Leonardo jelöltje a Lyon Lucas Paquetája, de a lap szerint érte 60 millió eurót kérnek. Bár ez nem is sok: Erling Haalandért 75 millió eurót kell fizetni a Dortmundnak a nyáron, 20 millió eurót Mino Raiolának, ugyanennyit a játékos édesapjának, a csatárnak meg minimum évi 30-35 millió eurót, legalább öt évig. Jó tízmilliós aláírási pénzzel kalkulálhatunk még, plusz természetesen a szokásos bónuszokkal, és mindezt fel is kell még bruttósítani, ráadásul Franciaországban adózni kell a vételár után!

Kiszemelt a Milannal még most sem hosszabbító Franck Kessié, de az ő megszerzése könnyed ujjgyakorlat a fentiekhez képest.

Mauro Icardi elégedetlen a helyzetével, ám nem tudják őt elcserélni a Juventusszal Moise Keanre, ugyanis a FIFA szabályai szerint Kean nem térhet vissza Párizsba, mert ebben az idényben már szerepelt az Evertonban és a Juventusban is, harmadik klubban így nem léphet pályára. Kean ügynöke a nagy Mino Raiola, aki nyilván nagyon szeretné a PSG-t is Paul Pogba kérői között tudni, mert ez minimum arra elég lesz, hogy az egek közelébe srófolja fel a középpályás új fizetését, és nyilván a maga hasznát. Raiola nagyon aktív itt is: Gianluigi Donnarumma és Marco Verratti ügynöke érdekelt Erling Haaland nyári transzferében, Xavi Simonst pedig nagyon megdicsérte a minap Mauricio Pochettino, minden bizonnyal nem függetlenül attól, hogy a 18 éves őstehetség karmester párizsi szerződése a nyáron lejár. Meglepő módon felbukkant pár érdeklődő (Newcastle United, Rangers, Barcelona, Manchester City).

Raiola pénteken azt nyilatkozta, hogy Pogbát több klub is megkereste, ugyanakkor az MU is marasztalja.

Leonardo vigyázó szemeit Anglián tartja, az egyik kiszemeltje a unitedes Marcus Rashford, a másik a citys Raheem Sterling, miközben angol lapok szerint az MU egyik kiszemeltje éppen a Juventus által is csábított Icardi. Ennek a hírnek az érdekességét az adja, hogy minden bizonnyal Zinédine Zidane lesz a nyártól a PSG mestere, Pochettino pedig átül a United kispadjára... Sőt a Marca szerint Pochettino már tavaly kész lett volna Angliába igazolni, amikor elküldték Ole Gunnar Solskjaert, de Zidane nem volt hajlandó menet közben felugrani a PSG vezetőállásába.

Hogy, hogyan nem, angol hírlapok után a Marca is felvetette, hogy a nyáron Cristiano Ronaldo Párizsba igazolhat, ugyanis egyelőre nem sikertörténet a portugál manchesteri visszatérése. A múlt héten nagy megbeszélést tartott Ronaldo és ügynöke, Jorge Mendes, a következményeket hamarosan látjuk majd.

A La Gazzetta dello Sport és az Il Messaggero is arról ír, hogy Paulo Dybala ügynökei megkeresték a franciákat, ugyanis nem haladnak a hosszabbítási tárgyalások a Juventusszal. Kiszemelt a Jeunesfooteux szerint a bázeli Arthur Cabral, aki a nyáron négy kanadai pontot szerzett az Újpest ellen. Szintén nem kézenfekvő igazolás lenne Conor Gallagher, aki rengeteget fejlődött kölcsönben a Crystal Palace-ban, és a középpályás az angol felnőtt válogatottban is bemutatkozhatott. Kérdés, mennyire számol vele anyaklubja, a Chelsea. Joao Félix és a középpályás Seko Fofana (Lens) is a PSG-célpontok közé tartozik a pletykák szerint.

 

Kell egy középső védő a Milannak, az egyik kiszemelt Abdou Diallo, csak éppen őt 2019-ben 32 millió euróért vették (a Dortmundtól), ennyi pénze az olaszoknak nincs, a párizsiak pedig nem egyeznek bele még egy opciós kölcsönbe sem. A másik két kérő az Inter és a West Ham.

Georginio Wijnaldum nem rejtette véka alá tavaly, hogy nem ízlik neki a párizsi kaland, Emmanuel Petit szerint a holland az öltözőben sem találta meg a közös hangot a többiekkel, visszatérne Angliába. Nyilván hátrány ebben évi 11 millió eurós fizetése, kivéve a Newcastle Unitednek. A legújabb hírek szerint maradna mégiscsak, magyarán túl sokat kérnek érte. Nála kétmillióval kevesebbet keres a fizetésével a L'Équipe szerint igen elégedetlen Presnel Kimpembe,akit a Chelsea hív, ellenben a sokat kereső, és most nagyon keresett Antonio Rüdiger nettó hétmillió eurós (plusz bónuszok) fizetési igényeit simán képes állni a PSG. Pontosabban a PSG is.

Cserébe a 17 éves szupertehetséget, a középpályás Ismaël Gharbit elviheti a Chelsea, de a Dortmund is figyelemmel követi a játékost.

Sergio Rico nemet mondott a Clermont ajánlatára, a spanyol kapusnak 2024 nyaráig van szerződése a PSG-vel, és évi kétmillió eurót keres nettóban, azaz nehezen lehet őt „elmozdítani”. Esetleg úgy, mint a Mallorca szeretné: megosztani a kapus fizetését, és úgy kölcsönadni, ám ha igazak a legújabb hírek az Aston Villa és a Galatasaray megkereséséről, akkor ott nem lesz gond az anyagiakkal. Junior Dina Ebimbe hosszabbítás, de ezzel együtt kölcsönadás előtt áll, annak ellenére is, hogy ebben az idényben már 12-szer pályára lépett.

Mostanában nem szerepel olyan sokat Colin Dagba, mint korábban, de visszautasította a St.-Étienne-t, kölcsönbe sem megy oda, ügynöke, Pini Zahavi a Betis, Mönchengladbach, Dortmund, Arsenal, Fiorentina ötösben gondolkodik. Layvin Kurzawát maga a PSG ajánlotta fel a Watfordnak, a 13-szoros válogatott védő ebben az idényben kilenc (9) percet játszott összesen, havi majdnem félmillió eurós nettó fizetésért. Célpont lehet még a Lyon is, ahol a Londonba talán visszatérő Emerson Palmierit kell pótolnia. Francia újságírók szerint Idrissa Gueye és Leandro Paredes is eladó, vagy cserealap bármelyik transzferben.

A kicsit is becsülni kell: beesett ötmillió euró a PSG-hez Jonathan Ikoné kapcsán, ennyi lett ugyanis az előző eladó része Ikoné mostani transzferéből: a 23 éves támadóért 14 millió eurót fizetett a Fiorentina, egymilliós bónusszal.


A LIGUE 1 ÁTIGAZOLÁSAI, 2022 TELE

SCO ANGERS
Érkezett:
Nabil Bentaleb (egyesület nélküli)
Kölcsönből vissza: Lois Diony (Crvena zvezda)
Távozott:
Kölcsönbe: Farid el-Melali (Pau), Antonin Bobichon (Nancy), Sada Thioub (St.-Étienne), Paul Bernardoni (St.-Étienne)

FC GIRONDINS BORDEAUX

Érkezett:
Távozott:

STADE BREST 29

Érkezett: Paul Lasne (egyesület nélküli)
Kölcsönben: Martín Satriano (Inter)
Távozott:

CLERMONT FOOT 63
Érkezett:
Kölcsönbe:
Lucas Da Cunha (Clermont Foot)
Távozott: Jonathan Iglesias (Paris FC, ingyen)
Kölcsönbe: Julien Boyer (Bastia)

RC LENS
Érkezett: Patrick Berg (Bodö/Glimt, 4 500 000 euró)
Távozott:
Kölcsönbe:
Charles Boli (Vicenza), Jonathan Varane (Rodez)

LILLE OSC

Érkezett: Joffrey Bazie (Salitas), Edon Zhegrova (Basel, 7 000 000), Hatem Ben Arfa (egyesület nélküli)
Távozott: Jonathan Ikoné (Fiorentina, 14 000 000 euró), Thiago Maia (Flamengo, kölcsön után végleg, 4 000 000), Eugenio Pizzuto (szerződését felbontották)
Kölcsönbe: Yusuf Yazici (CSZKA Moszkva, 350 000)

FC LORIENT
Érkezett: Bonke Innocent (Malmö, ingyen)
Távozott:
Kölcsönbe: Adrian Grbic (Vitesse)

OLYMPIQUE LYON
Érkezett:
Kölcsönből vissza: Camilo (Cuiabá), Yahya Soumaré (Dijon)
Távozott: Marcelo (szerződését felbontották)
Kölcsönbe: Yahya Soumaré (Annecy)

OLYMPIQUE MARSEILLE
Érkezett: Cédric Bakambu (Pejcsing Kuoan, ingyen), Sead Kolasinac (Arsenal, ingyen)
Kölcsönből vissza: Darío Benedetto (Elche)
Távozott: Darío Benedetto (Boca Juniors, 3 000 000)
Kölcsönbe: Jordan Amavi (Nice)

FC METZ
Érkezett: Jemerson (egyesület nélküli), Jean-Armel Kana-Biyik (egyesület nélküli), Ibrahim Amadou (Sevilla, i.), Louis Mafouta (Neuchatel Xamax, ingyen)
Távozott:
Kölcsönbe: Lamine Gueye (Paris FC), Cheikh Sabaly (Rouen)

AS MONACO

Érkezett: Vanderson (Gremio, 11 000 000 euró)
Távozott: Wilson Isidor (Lokomotiv Moszkva, 3 500 000)

MONTPELLIER HSC
Érkezett: Gabriel Bares (Lausanne)
Távozott:

FC NANTES
Érkezett:
Távozott: Renaud Emond (Standard Liege, 200 000), Charly Jan (Bourg-Péronnas, ingyen), Molla Wagué (Seraing, ingyen)

OGC NICE
Érkezett: Kouadio Ange Ahoussou (RC Abidjan)
Kölcsönbe: Jordan Amavi (Marseille)
Kölcsönből vissza: Danilo Barbosa (Palmeiras)
Távozott: Hassane Kamara (Watford, 4 000 000)
Kölcsönbe: Robson Bambu (Corinthians), Lucas Da Cunha (Clermont Foot)

FC PARIS SAINT-GERMAIN
Érkezett:
Kölcsönből vissza: Garissone Innocent (Vannes), Kenny Nagera (Bastia)
Távozott:
Kölcsönbe: Rafinha (Real Sociedad), Sergio Rico (Mallorca), Teddy Alloh (Eupen), Kenny Nagera (Avranches)

STADE REIMS
Érkezett: Jens Cajuste (Midtjylland, 10 000 000)
Kölcsönbe: Maxime Busi (Parma)
Távozott: Mathieu Cafaro (Standard Liege)
Kölcsönbe: Fodé Doucouré (Red Star)

FC STADE RENNES

Érkezett:
Távozott:
Kölcsönbe:
Matthis Abline (Le Havre)

AS SAINT-ÉTIENNE

Érkezett: Joris Gnagnon (egyesület nélküli), Bakary Sako (egyesület nélküli), Eliaquim Mangala (egyesület nélküli)
Kölcsönbe: Sada Thioub (Angers), Paul Bernardoni (Angers)
Távozott:
Kölcsönből vissza: Ignacio Ramírez (Liverpool Montevideo)

RC STRASBOURG ALSACE
Érkezett:
Távozott:
Kölcsönbe: Alexandre Pierre (Annecy), Bingourou Kamara (Charleroi), Mahamé Siby (Paris FC)

ESTAC TROYES
Érkezett: Abdu Conté (Moreirense, 2 700 000)
Kölcsönből vissza: Enrik Ostrc (NK Olimpija)
Távozott: Calvin Bombo (szerződését felbontották)
Kölcsönbe: Levi Lumeka (Vilafranquense), Gabriel Mutombo (Vilafranquense), Enrik Ostrc (Lommel)
Kölcsönből vissza: Patrick Roberts (Manchester City), Philippe Sandler (Manchester City)

A SOROZAT TOVÁBBI CIKKEI ITT!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik