Jó támadójátékkal lehet esélyünk a hollandok ellen - riválisfigyelő

Vágólapra másolva!
2012.08.17. 17:31
null
Az oranje négy gólt kapott Belgiumtól, ami aggasztja a hollandokat (Fotó: Action Images)
Világbajnoki selejtezőcsoportunkból egyedül Észtország tudott nyerni a hétközi FIFA-játéknapon, az északiaknál jó is a hangulat, mivel kiváló volt a csapat támadójátéka. A hollandok védelme még mindig gyenge, a helyi szakíró szerint veszélyben lesznek ellenünk és a törökök ellen. A törökök a gyenge meccs ellenére bizakodnak, míg a románok aggódnak, mivel a stabilnak hitt védekezésük csődöt mondott. Ezúttal is helyi újságírók segítségével elemeztük, hogyan áll riválisaink felkészülése a szeptemberben rajtoló vb-selejtezőkre.

HOLLANDIA

A selejtezőcsoport legerősebb tagja, a holland válogatott főpróbája igencsak rosszul sikerült: az oranje 4–2-re kikapott Belgiumtól Louis van Gaal új regnálásának első meccsén. Ez talán biztató a Hollandiával szeptemberben összecsapó mieink számára, és a németalföldiek gyenge pontja sem változott az Eb óta: védelmük továbbra sem acélos, úgyhogy sok múlik majd a támadójátékunkon.

„Új korszak kezdődött válogatottunknál. Van Gaal második időszakát tölti a nemzeti csapat élén, és most nem bukhat el, nem úgy, mint az elsőben, amikor lemaradtunk a kétezer-kettes vébéről. A szövetségi kapitány az első kerethirdetéskor megmutatta, hogy esélyt akar adni a fiataloknak. A belgák ellen a második félidőben De Vrijt, Viergevert és Martins Indit küldte pályára Heitinga, Mathijsen és Willems helyett. A szünetben egy nullra vezettek a belgák, a vége négy kettő lett oda... De a tényekhez tartozik, hogy a legnagyobb hibákat Nigel de Jong és Maarten Stekelenburg követte el, nem a fiatalok″ – mondta Chris Tempelman, a Voetbal International szakírója a Nemzeti Sport Online-nak.

„A játékrendszer Van Gaal érkezésével megváltozik a válogatottnál: Van Maarwijk két védekező középpályással állt fel, míg Van Gaal eggyel, De Jonggal. Ezzel szemben két támadó középpályást küld a pályára, az egyik Sneijder, aki az új csapatkapitány lesz, mellette pedig Van der Vaart, Maher vagy Afellay kap szerepet. Egy középcsatár játszik a csapatban, aki nem Van Persie, hanem a válogatottban jobb teljesítményt nyújtó Huntelaar lesz. A bal szél Robbené, a jobb oldalon Narsingh vagy Kuyt kaphat szerepet″ – tette hozzá az újságíró, aki az Európa-bajnokság előtt is elemezte kérdésünkre az oranjét, és helytállónak bizonyult jóslata, amely szerint a hollandok védelme sebezhető. Chris Tempelman szerint ez nem változott.

„A fő probléma továbbra is a védekezéssel van. Egyszerűen jelenleg nincsenek top védőink, és mindegyik ellenfelünknek vannak gólszerzési lehetőségei a meccseken. Főleg, ha jó csatáraik vannak. Talán furcsán hangzik, de úgy gondolom, kockázatos lesz számunkra ez a selejtezősorozat. Az olyan csapatok ellen, mint Törökország és Magyarország, nehéz dolgunk lesz, főleg idegenben. A sorozat eleje, a törökök elleni hazai és a magyarok elleni idegenbeli meccs sokatmondó lesz. Bízunk benne, hogy négy pontot sikerül begyűjteni, és akkor kijuthatunk Brazíliába.″

BELGIUM–HOLLANDIA 4–2



TÖRÖKORSZÁG

A törökök is kétgólos vereséggel zárták a felkészülésüket: Ausztriától kaptak ki 2–0-ra. Bár Törökországban csalódottak a kudarc miatt, a szurkolók optimistán várják a világbajnoki selejtezőt, és úgy vélik, a hollandok ellen már sokkal jobb formában játszik a csapat.

„Nagy szégyen volt Törökországnak az Ausztria elleni kettő nullás vereség. A török sajtó leginkább Veli Kavlak góljával foglalkozott. Egyrészről a korai találata keresztülhúzta a török válogatott számításait, másrészt éppen egy török játékos vállalt kulcsszerepet Törökország legyőzésében. Kavlak ugyanis a Besiktasban játszik, és török származású" – beszélt az osztrákok elleni meccsről Onur Dincer, a Milliyet napilap újságírója.

„Természetesen senki sem elégedett Törökországban ezzel az eredménnyel, és azzal sem, ahogyan a török válogatott játszott, mivel válogatottunk erősebb Ausztriánál. Ennek ellenére az emberek nem aggódnak, mivel úgy vélik, még össze kell érnie az új csapatnak az új szövetségi kapitány vezetésével. Ráadásul a bajnokság még nem kezdődött el Törökországban, így a játékosok nincsenek még jó formában. A hollandok elleni meccsre azonban a török csapat már jó lesz" – bizakodott a zsurnaliszta.

AUSZTRIA–TÖRÖKORSZÁG 2–0

ÉSZTORSZÁG

Selejtezőcsoportunkból egyedüliként az észtek nyerték meg hétközi felkészülési meccsüket: Lengyelországot verték meg 1–0-ra hazai pályán. Az észtek bizakodóak a meccs után, mivel rég nem volt ilyen jó a támadójátéka a válogatottnak.

„Az észt válogatott három héttel a vb-selejtezők előtt megmutatta, hogy nem szabad simán leírni a csoportban. Megérdemelten győztünk egy nullra az Eb-házigazda lengyelek ellen. A tapasztalt Andres Oper és a fiatal Hendrik Ojamaa alkotta támadópáros végig veszélyt jelentett a vendégekre, és csapatunk uralta az első félidőt. A második félidőben számos cserét hajtott végre a szövetségi kapitány, majd a meccs végén, amikor már úgy tűnt, döntetlen lesz a végeredmény, Konstantin Vassiljev nagyszerű szabadrúgásgólt szerzett″ – összegezte a meccsen látottakat Jaanus Pruuli, az ERR Sport újságírója.

„Tény, hogy ez csak egy felkészülési meccs volt, de Észtország támadójátéka nagyon rég volt ilyen erős, és úgy tűnik, hogy Tarmo Rüütli szövetségi kapitány kemény támadószekcióval vághat neki a selejtezőknek – legalábbis hazai pályán mindenképpen.″

ÉSZTORSZÁG–LENGYELORSZÁG 1–0

ROMÁNIA

Románia 4–3-ra kikapott Szlovéniától szerdán, és szomszédunknál nem túl bizakodóak a szlovénok elleni meccs alapján. Az eddig stabilnak hitt védekezés ugyanis csődöt mondott az összecsapáson.

„A legfontosabb, hogy a védekezésünk nagyon-nagyon gyenge a szlovénok elleni meccs alapján. Papp rossz napot fogott ki, számos hibát elkövetett, két kapott gólban is benne volt. A két belső védő, Chiriches és Gaman is nagyon gyengén teljesített. És a balszélső, a csapatkapitány Rat teljesítménye is rossz volt. A védekezés mellett a támadójátékunkat is érheti kritika, mivel Marica és Stancu nem dolgozott ki helyzeteket″ – kezdte a negatívumokkal a ProSport szakírója, Costin Negraru.

„Az egyetlen pozitív dolog Gheorghe Grozav gólja volt, aki még csak huszonegy éves, és mindössze a harmadik meccsét játszotta a nemzeti csapatban, de már két gólnál jár. Sajnos az igazság az, hogy a csapat minden részével vannak még problémák, és ez nem túl jó előjel az Észtország elleni meccs előtt. Még nagyobb gond, hogy eddig azt hittük, a védelmünk a válogatott erőssége, de a szlovénok elleni meccs bizonyította, ez nem igaz″ – tette hozzá az újságíró.

SZLOVÉNIA–ROMÁNIA 4–3

ANDORRA

Első ellenfelünk a sorozatban, Andorra 1–0-s vereséget szenvedett Liechtensteintől. Különösebb elemzés nem szükséges ahhoz, hogy megállapítsuk, jó eséllyel megnyerjük a szeptember 7-i összecsapást – még úgy is, hogy idegenben lépünk pályára.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik